Szereted a ropogós héjú, szaftos húsú sült csirkét, de nincs időd órákat a konyhában tölteni? Akkor a slow cookerben (vagy más néven crock-potban) készített citromos-fokhagymás csirke a tökéletes megoldás! Ez a recept egyszerű, nagyszerű, és garantáltan leveszi a lábadról az ízével. Ráadásul a lassú főzésnek köszönhetően a csirke húsa rendkívül puha és omlós lesz, szinte leomlik a csontról. Ne aggódj a ropogós bőr miatt sem, adunk tippeket arra, hogyan érheted el azt is!
Miért jó a slow cookerben sütni a csirkét?
A slow cooker egy varázslatos konyhai eszköz, ami lehetővé teszi, hogy minimális erőfeszítéssel fantasztikus ételeket készíts. A csirke esetében a lassú, alacsony hőfokon történő főzésnek köszönhetően:
- A hús rendkívül szaftos és puha marad.
- Az ízek intenzívebbek lesznek, mivel a fűszereknek több idő jut az ételbe való felszívódásra.
- Nem kell folyamatosan felügyelni a sütést, a slow cooker elvégzi a munka oroszlánrészét.
- Ideális választás a hétköznapi vacsorákhoz, amikor kevés időd van a főzésre.
A tökéletes citromos-fokhagymás csirke receptje slow cookerben
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (kb. 1,5-2 kg)
- 1 citrom
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál pirospaprika (elhagyható)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 közepes vöröshagyma, negyedelve (opcionális)
- 2-3 szál sárgarépa, vastagabb karikákra vágva (opcionális)
- 2-3 szál zeller, felaprítva (opcionális)
Elkészítés: lépésről lépésre
- Készítsd elő a csirkét: Vedd ki a csirkét a hűtőből legalább 30 perccel a sütés előtt, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ez segít abban, hogy egyenletesen süljön meg. Töröld szárazra papírtörlővel.
- Készítsd el a fűszeres keveréket: Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a szárított oregánót, a kakukkfüvet, a pirospaprikát (ha használod), a sót és a borsot. Zúzd össze a fokhagymát, és add hozzá a keverékhez.
- Ízesítsd a csirkét: Dörzsöld be a csirkét kívül-belül a fűszeres keverékkel. Ügyelj arra, hogy mindenhova jusson belőle. A csirke bőre alá is kenheted, hogy még ízletesebb legyen.
- Töltsd meg a csirkét: Vágd félbe a citromot. Az egyik felét facsard a csirke belsejébe, a másik felét pedig helyezd a belsejébe a negyedelt vöröshagymával (ha használod).
- Helyezd a csirkét a slow cookerbe: Ha szeretnél, a csirke alá tehetsz felkarikázott sárgarépát és aprított zellert, hogy még ízletesebb legyen a szaft. Helyezd a csirkét a zöldségekre a slow cooker aljába.
- Főzd a csirkét: Fedd le a slow cookert, és főzd alacsony fokozaton 6-8 órán keresztül, vagy magas fokozaton 3-4 órán keresztül. A csirke akkor van kész, ha a comb vastagabb részébe szúrt hústűből tiszta lé folyik ki, és a hús könnyen leválik a csontról.
- Ropogós bőr (opcionális): Ha ropogós bőrt szeretnél, vedd ki a csirkét a slow cookerből, és helyezd egy tepsire. Kend meg olvasztott vajjal vagy olívaolajjal, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig, vagy amíg a bőre aranybarnára nem pirul. Egy másik opció a grill funkció használata, de ebben az esetben figyelj rá, nehogy megégjen a csirke!
- Pihentesd a csirkét: Sütés után hagyd pihenni a csirkét legalább 10 percig, mielőtt felszeleteled. Ez segít abban, hogy a szaftok visszahúzódjanak a húsba, és még szaftosabb legyen a végeredmény.
Tippek és trükkök a tökéletes slow cooker csirkéhez
- Ne nyitogasd a slow cookert: A főzés során ne nyitogasd feleslegesen a slow cookert, mert ezzel csökkented a hőmérsékletet, és meghosszabbítod a főzési időt.
- Használj hústermométert: Ha biztosra akarsz menni, használj hústermométert, hogy ellenőrizd a csirke belső hőmérsékletét. A comb vastagabb részének el kell érnie a 74°C-ot.
- Variálj a fűszerekkel: Kísérletezz bátran a fűszerekkel! Adhatsz hozzá rozmaringot, zsályát, vagy akár egy csipetnyi chiliport is.
- Készíts belőle szaftot: A slow cookerben maradt szaftból fantasztikus szószt készíthetsz. Szedd le a zsír nagy részét, majd forrald be a szaftot egy serpenyőben, amíg besűrűsödik.
- Tálalási javaslatok: Tálald a csirkét rizzsel, sült krumplival, párolt zöldségekkel vagy egy friss salátával.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
- Meddig lehet a slow cookerben tartani a csirkét, miután elkészült?
- Miután a csirke elkészült, a slow cookerben „warm” (melegen tartó) fokozaton még legfeljebb 1-2 órán keresztül tarthatod. Hosszabb idő elteltével a hús kiszáradhat.
- Használhatok fagyasztott csirkét?
- Nem ajánlott fagyasztott csirkét használni a slow cookerben, mivel a lassú főzés során a baktériumok elszaporodhatnak. Először olvaszd ki a csirkét a hűtőben.
- Milyen méretű slow cookerre van szükségem?
- Egy egész csirkéhez legalább egy 5-6 literes slow cooker ajánlott.
- Miért nem lesz ropogós a csirke bőre a slow cookerben?
- A slow cookerben keletkező pára miatt a csirke bőre általában nem lesz ropogós. Ezért ajánlott a sütőben vagy grillen rásütni a végén.
Próbáld ki ezt a receptet, és győződj meg róla magad, hogy a slow cookerben készült citromos-fokhagymás csirke a tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz! Jó étvágyat!