Valljuk be, ki ne szeretné a nagyi féle, igazi, ropogós rétest? A gondosan nyújtott tészta, a lédús töltelék… De valljuk be azt is, hogy a klasszikus réteskészítés nem éppen a leggyorsabb vagy legegyszerűbb dolog a világon. Szerencsére van egy jó hírünk: a slow cooker segítségével leegyszerűsíthetjük a folyamatot, és egy igazán ízletes, lusta asszony rétest varázsolhatunk az asztalra, minimális erőfeszítéssel!
Mi az a Lusta Asszony Rétes?
A lusta asszony rétese, más néven bögrés rétes, a klasszikus rétes egyszerűsített változata. Nem kell bajlódnunk a tészta nyújtásával, mert a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, és rétegezve sütjük. Ez a módszer időt és energiát spórol, miközben a végeredmény ugyanolyan finom, mint a hagyományos rétes.
Miért jó a Slow Cookerben sütni a réteset?
A slow cooker, vagy lassú főző, tökéletes a lusta asszony rétes elkészítéséhez, mert:
- Egyenletesen süti meg a réteset: A slow cookerben a hő egyenletesen oszlik el, így a rétes mindenhol átsül, nem marad nyers a közepe.
- Megőrzi a töltelék lédússágát: A lassú főzés során a töltelék nem szárad ki, hanem szaftos és ízletes marad.
- Időt spórol: A slow cookerben nem kell folyamatosan felügyelni a rétes sütését, így addig más dolgokkal is foglalkozhatunk.
- Tökéletes, ha nincs sütőd: Ha a sütő éppen foglalt, vagy nincs is, a slow cooker nagyszerű alternatíva.
A Tökéletes Lusta Asszony Rétes Receptje Slow Cookerben
Íme egy bevált recept, amivel garantáltan sikert aratsz:
Hozzávalók:
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre búzadara
- 1 csomag sütőpor (12g)
- 1 bögre kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 bögre olvasztott vaj vagy margarin
- Kb. 1 kg töltelék (pl. túró, alma, meggy, dió, mák)
- A töltelékhez ízlés szerint: cukor, fahéj, citromhéj, vanília
- Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Készítsd elő a slow cookert: Kend ki a slow cooker belső edényét vajjal vagy margarinnal. Használhatsz sütőpapírt is az aljára vágva, hogy könnyebb legyen kivenni a réteset.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a búzadarát, a sütőport, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a sót.
- Készítsd elő a tölteléket: Ha almás rétest készítesz, hámozd meg és reszeld le az almát, majd keverd össze cukorral, fahéjjal és citromhéjjal. Túrós réteshez a túrót keverd össze cukorral, vaníliával és citromhéjjal. A meggyet magozd ki és csepegtesd le. A diós és mákos töltelékhez a darált diót/mákot keverd össze cukorral és egy kevés tejjel vagy vízzel, hogy kenhető állagú legyen.
- Rétegezd a réteset:
- Szórj a slow cooker aljába egy réteg száraz hozzávalót.
- Locsold meg a hozzávalók egyharmadát az olvasztott vajjal vagy margarinnal.
- Terítsd rá a töltelék felét.
- Ismételd a rétegezést: száraz hozzávalók, vaj/margarin, töltelék.
- A tetejére a száraz hozzávalók maradéka kerüljön, amit a maradék vajjal/margarinnal locsolsz meg.
- Süsd a réteset: Takard le a slow cookert, és süsd alacsony fokozaton (low) 3-4 órán át, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a száraz hozzávalók teljesen át nem sülttek. Az időtartam a slow cooker típusától függően változhat.
- Ellenőrizd a készenlétet: Szúrd meg a rétes közepét egy fogpiszkálóval. Ha tisztán jön ki, akkor kész.
- Pihentesd és tálald: Hagyd a réteset a slow cookerben kihűlni egy kicsit, mielőtt kivennéd. Szeleteld fel, és szórd meg porcukorral, ha szeretnéd. Melegen vagy hidegen is finom!
Tippek és Trükkök a Tökéletes Réteshez
- Változtasd a tölteléket kedved szerint: Használhatsz bármilyen tölteléket, amit szeretsz. Kipróbálhatod a káposztás, a tökös-mákos vagy akár a lekváros változatot is.
- Adj hozzá fűszereket: A töltelékhez adhatsz fahéjat, szegfűszeget, gyömbért vagy más fűszereket, hogy még ízletesebb legyen.
- Használj magvakat: A diót, a mandulát vagy a mogyorót durvára vágva a töltelékhez keverheted, hogy ropogósabb legyen.
- Ne spórold a vajat/margarint: A vaj/margarin adja a rétes lágyságát és ízét, ezért ne sajnáld!
- Pihentesd sütés után: A pihentetés során a rétes ízei jobban összeérnek, és könnyebben szeletelhető lesz.
- Használj sütőpapírt: A sütőpapír megkönnyíti a rétes kivételét a slow cookerből.
- Figyeld a sütési időt: A slow cooker típusától függően a sütési idő változhat. Ellenőrizd a rétes készenlétét fogpiszkálóval.
Gyakori Kérdések
- Lehet gluténmentes liszttel készíteni? Igen, a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel helyettesítheted.
- Lehet kevesebb cukrot használni? Igen, csökkentheted a cukor mennyiségét, ha kevésbé édesen szereted.
- Mennyi ideig áll el a rétes? Hűtőben tárolva 2-3 napig eláll.
- Lehet fagyasztani? Igen, a megsült rétes lefagyasztható. Felolvasztás után melegítsd fel a sütőben vagy a mikróban.
Végszó
A lusta asszony rétese slow cookerben egy egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha gyorsan és könnyen szeretnél valami finomat készíteni. A végeredmény egy puha, lédús és ízletes rétes, amit az egész család imádni fog. Próbáld ki Te is, és győződj meg róla magad!