Szereted a lassan főtt ételeket, amik szinte maguktól elkészülnek, és közben betöltik az egész lakást ellenállhatatlan illatokkal? Akkor ezt a receptet neked találták ki! A sertésszűz almával és hagymával kombinálva, a slow cookerben készítve egy igazi ízkavalkád, ami garantáltan leveszi a lábáról az egész családot. Ráadásul a slow cookernek köszönhetően a hús rendkívül puha és szaftos lesz.
Miért a Slow Cooker?
A slow cooker, vagyis a lassú főzőedény egy nagyszerű találmány. Egyszerűen beleteszed az alapanyagokat, beállítod az időzítőt és a hőfokot, és a többi már a gép dolga. Nem kell folyamatosan felügyelned az ételt, nem kell attól tartanod, hogy leég, és közben szabadon csinálhatsz mást. A slow cooker titka a hosszan tartó, alacsony hőfokon történő főzés, ami lehetővé teszi, hogy az ízek mélyen átjárják az alapanyagokat, és a hús pedig omlósan puhává váljon. Ez a módszer különösen alkalmas a kevésbé zsíros húsok, mint a sertésszűz elkészítésére, hiszen megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon.
Az Almás-Hagymás Sertésszűz Recept
Ez a recept nemcsak ízletes, hanem egyszerű is. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, az elkészítési idő pedig minimális. A végeredmény pedig egy olyan étel, ami tökéletes egy hétköznapi vacsorára, de akár egy ünnepi alkalomra is.
Hozzávalók:
* 1 kg sertésszűz
* 2 nagy fej vöröshagyma
* 3-4 alma (lehetőleg savanykás fajta, pl. Granny Smith)
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 teáskanál só
* 1/2 teáskanál fekete bors
* 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
* 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
* 1/2 csésze száraz fehérbor (elhagyható)
* 1 evőkanál méz (opcionális)
* Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
- A sertésszüzet mosd meg, töröld szárazra, és vágd kb. 5 cm vastag szeletekre.
- A hagymát pucold meg, vágd félbe, majd szeleteld vékony karikákra.
- Az almákat mosd meg, magozd ki, és vágd gerezdekre. Nem kell meghámozni, a héja is kellemes textúrát ad az ételnek.
- Egy serpenyőben hevíts olívaolajat. A sertésszűz szeleteket sózd, borsozd, majd hirtelen süsd körbe őket, hogy minden oldalukon kérget kapjanak. Ez a lépés segít megőrizni a hús szaftosságát.
- A slow cooker aljára teríts egy réteg hagymát, majd rakd rá az almák felét.
- Helyezd a sertésszűz szeleteket az almaágyra.
- A tetejére szórd a maradék hagymát és almát.
- Keverd össze a sót, borsot, szerecsendiót és gyömbért, majd szórd meg vele az ételt.
- Öntsd rá a fehérbort (ha használsz), és kanalazz rá a mézet (ha használsz).
- Zárd le a slow cookert, és állítsd alacsony fokozatra (low) 6-8 órára, vagy magas fokozatra (high) 3-4 órára. A hús akkor van kész, ha villával könnyen szétválik.
- Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel.
Tippek és Trükkök
* Almafajták: A Granny Smith mellett jó választás lehet a Golden Delicious vagy a Jonagold is. Fontos, hogy olyan almát válassz, ami nem fő szét a hosszú főzési idő alatt.
* Fűszerezés: Ha szereted a pikánsabb ízeket, adhatsz hozzá egy csipetnyi chiliport vagy füstölt paprikát is.
* Bor: A fehérbor helyett használhatsz almabort is, ami még jobban kiemeli az alma ízét.
* Méz: A méz segít karamellizálni az almát és a hagymát, de ha nem szereted az édes ízeket, nyugodtan hagyd ki.
* Sűrítés: Ha a főzés végén túl sok lenne a szaft, egy kevés keményítővel elkevert vízzel sűrítheted be.
* Tálalás: A sertésszűz almával és hagymával tökéletes köret mellé a krumplipüré, a párolt rizs vagy a kuszkusz.
Variációk
* Aszalt szilvával: Az alma mellett vagy helyett adhatsz az ételhez aszalt szilvát is, ami különlegesen gazdag ízt kölcsönöz neki.
* Gombával: Ha szereted a gombát, adhatsz hozzá szeletelt gombát is a hagymához és az almához.
* Mustárral: A hús sütése előtt kend be a sertésszűz szeleteket mustárral, ami pikáns ízt ad neki.
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
Ez a recept egy igazi jolly joker. Egyszerű elkészíteni, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és az eredmény egy olyan étel, ami garantáltan leveszi a lábáról az egész családot. A sertésszűz a slow cookerben lassan főve omlósan puha és szaftos lesz, az alma és a hagyma pedig édes-savanykás ízvilágukkal tökéletesen kiegészítik a hús ízét. Próbáld ki te is, és győződj meg róla magad!
Jó étvágyat!