A gyümölcskenyér egy igazi klasszikus, ami az ünnepek közeledtével különösen népszerűvé válik. De valljuk be, a hagyományos sütőben sütés sokszor kihívást jelenthet: könnyen kiszárad, megég, vagy épp nem sül át rendesen. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy van egy egyszerűbb, megbízhatóbb módja a tökéletes gyümölcskenyér elkészítésének? Bemutatom a slow cookerben sült gyümölcskenyeret!
Miért süssünk gyümölcskenyeret slow cookerben?
Talán furcsának tűnik, de a slow cooker (vagy más néven lassú főző) valójában remekül alkalmas sütemények, köztük a gyümölcskenyér elkészítésére. Íme néhány előny:
- Egyenletes sütés: A slow cookerben a hő egyenletesen oszlik el, így a gyümölcskenyér nem ég meg, és nem marad nyers a közepe.
- Puha és szaftos: A lassú sütésnek köszönhetően a gyümölcskenyér rendkívül puha és szaftos lesz, nem szárad ki.
- Egyszerű és kényelmes: Csak össze kell keverni a hozzávalókat, betenni a slow cookerbe, és hagyni, hogy elvégezze a dolgát. Nem kell állandóan ellenőrizni, mint a sütőt.
- Energiatakarékos: A slow cooker kevesebb energiát fogyaszt, mint a sütő, így pénzt takaríthatsz meg.
A tökéletes slow cooker gyümölcskenyér recept
Most pedig lássuk a receptet, amivel Te is könnyedén elkészítheted a saját slow cooker gyümölcskenyeredet!
Hozzávalók:
- 250 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 200 g cukor
- 4 tojás
- 300 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 200 g aszalt gyümölcs (mazsola, vörös áfonya, kandírozott narancshéj, stb.)
- 50 g dió (durvára vágva)
- Egy csipet só
Elkészítés:
- Előkészületek: Kend ki a slow cooker edényét vajjal, és béleld ki sütőpapírral (ez megkönnyíti a gyümölcskenyér kivételét).
- A tészta elkészítése:
- A vajat és a cukrot keverd habosra egy elektromos mixerrel.
- Egyenként add hozzá a tojásokat, alaposan elkeverve minden egyes tojás után.
- Add hozzá a vanília kivonatot.
- Egy külön tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
- Lassú fokozaton, fokozatosan adagold a lisztes keveréket a vajas keverékhez, amíg homogén tésztát nem kapsz.
- Forgasd bele az aszalt gyümölcsöt és a diót.
- Sütés a slow cookerben:
- Öntsd a tésztát a slow cookerbe.
- Takard le a slow cookert egy konyharuhával (ez megakadályozza a pára lecsapódását a tetőn, ami eláztathatja a gyümölcskenyér tetejét).
- Helyezd rá a fedőt.
- Állítsd a slow cookert alacsony fokozatra (LOW), és süsd 6-8 órán keresztül, vagy amíg a gyümölcskenyér közepe tűpróbával ellenőrizve tiszta nem lesz.
- Hűtés és tálalás:
- Kapcsold ki a slow cookert, és hagyd a gyümölcskenyeret 30 percig hűlni az edényben.
- Óvatosan emeld ki a gyümölcskenyeret a sütőpapír segítségével, és tedd egy rácsra teljesen kihűlni.
- Szeleteld fel, és tálald!
Tippek és trükkök a tökéletes slow cooker gyümölcskenyérhez
- Gyümölcs variációk: Kísérletezz bátran a gyümölcsökkel! Használhatsz friss vagy fagyasztott gyümölcsöt is (például meggyet, áfonyát, szilvát). Fontos, hogy a fagyasztott gyümölcsöt sütés előtt olvaszd ki és csepegtesd le.
- Fűszerek: Adj hozzá egy kis fahéjat, gyömbért vagy szerecsendiót a tésztához, hogy még ünnepibb legyen az íze.
- Alkohol: Áztasd be az aszalt gyümölcsöt rummal vagy brandyvel néhány órával a sütés előtt, hogy még ízletesebb legyen.
- Csokoládé: Keverj a tésztába csokoládé darabokat a még nagyobb élvezetért.
- A sütési idő: A sütési idő függ a slow cooker típusától és a tészta nedvességtartalmától. Ellenőrizd a gyümölcskenyér állagát tűpróbával. Ha a tűre ragad a tészta, süsd tovább.
- Pára: Ha a tetőn túl sok pára csapódik le, tegyél egy papírtörlőt a konyharuha alá, hogy felszívja a nedvességet.
- A szeletelés: A gyümölcskenyeret a legkönnyebben egy éles, recés késsel szeletelheted.
Tárolás
A slow cookerben sült gyümölcskenyér légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten tárolva 3-4 napig friss marad. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll. Szeletelve lefagyaszthatod, és szükség esetén kiolvaszthatod.
Végső gondolatok
A slow cooker gyümölcskenyér egy egyszerű, mégis nagyszerű módja annak, hogy elkészítsd ezt a klasszikus süteményt. Próbáld ki Te is, és meglátod, soha többé nem akarsz sütőben gyümölcskenyeret sütni!
Remélem, ez a cikk segített Neked abban, hogy elkészítsd a tökéletes gyümölcskenyeret a slow cookerben! Jó sütést!