A túrós rétes a gyerekkorom íze. A nagyi konyhája, a melegség, a frissen sült tészta illata… mindez egyetlen falatban. De ami igazán különlegessé tette, az a dédnagymamám receptje volt, amelyet generációról generációra örökítettünk tovább. És most, örömmel osztom meg veletek ezt a titkot, hogy ti is élvezhessétek ezt a mennyei ízt!
A Kemencés Rétes Varázsa
Persze, lehet a bolti rétest is szeretni, gyors és egyszerű megoldás. De az igazi, házilag készült kemencés rétes az valami egészen más. A tészta ropogós, a töltelék krémes és lágy, az illata pedig betölti az egész házat. Ráadásul a kemence adta plusz füstös íz páratlan élményt nyújt.
Bár ma már nem mindenki rendelkezik kemencével, ne csüggedjetek! A hagyományos sütőben is tökéletes eredményt érhetünk el, csak egy kis odafigyelésre van szükség.
Dédnagymamám Titkos Receptje – A Hozzávalók
A dédnagymamám sosem mérte pontosan a hozzávalókat, „szemre” ment minden. Én megpróbáltam lejegyezni, amennyire csak tudtam, hogy ti is könnyen elkészíthessétek. Fontos a minőségi alapanyagok használata, ettől lesz igazán finom a rétes!
A Tésztához:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 2,5 dl langyos víz
- 5 evőkanál olaj (semleges ízű)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
A Töltelékhez:
- 1 kg tehéntúró (lehetőleg rögös)
- 20 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (opcionális, de erősen ajánlott)
- 5 dkg vaj (olvasztva a kenéshez)
A Készítés Lépései – Türelem Rózát Terem
A túrós rétes készítése időigényes, de megéri a ráfordított energiát. Ne ijedjetek meg, ha elsőre nem tökéletes, a gyakorlat teszi a mestert!
A Tészta Gyúrása:
- A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, majd keverjük össze.
- A langyos vizet, olajat és ecetet öntsük a liszthez, majd kezdjük el gyúrni.
- Addig gyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Ez eltarthat 10-15 percig is.
- A tésztát osszuk 3-4 egyenlő részre, formáljunk belőlük gombócokat.
- Kenjük be a gombócokat olajjal, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk pihenni legalább 1 órát, de akár 2-3 órát is. Minél többet pihen, annál könnyebb lesz nyújtani.
A Töltelék Elkészítése:
- A túrót törjük át egy villával, hogy ne legyenek benne nagy csomók.
- Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat, citromhéjat és mazsolát.
- Keverjük alaposan össze, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon.
A Rétes Nyújtása és Töltése:
- Terítsünk le egy tiszta abroszt (vagy nagy méretű konyharuhát), és szórjuk meg liszttel.
- Vegyünk egy tésztagombócot, és helyezzük az abrosz közepére.
- Laposítsuk el a tésztát kézzel, majd kezdjük el nyújtani egy sodrófával.
- Amikor már vékonyabb a tészta, óvatosan húzzuk ki kézzel minden irányba. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon el! A tészta szinte átlátszó kell, hogy legyen.
- Olvasztott vajjal kenjük meg a tésztát.
- Osszuk el a töltelék egyharmadát a tésztán, hagyjunk szabadon a széleken.
- Az abrosz segítségével tekerjük fel a rétest.
- Helyezzük a rétest egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Ismételjük meg a folyamatot a többi tésztagombóccal is.
- A tetejüket kenjük meg olvasztott vajjal.
Sütés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeveréses sütőnél 160 fokra).
- Süssük a réteseket kb. 30-40 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
A Tökéletes Rétes Titkai
A tökéletes rétes elkészítéséhez néhány apró trükköt érdemes betartani:
- A tészta pihentetése elengedhetetlen, ne siessük el!
- A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, szinte átlátszónak kell lennie.
- A tölteléket ne tegyük túl sokat, mert akkor elázik a tészta.
- Sütés közben figyeljünk oda a hőmérsékletre, nehogy megégjen a rétes.
- Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is remek!
Variációk Egy Témára – A Kreativitás Szárnyán
A túrós rétes remek alap, amit kedvünk szerint variálhatunk. Hozzáadhatunk más gyümölcsöket, mint például meggyet, almát vagy körtét. Készíthetjük sós változatban is, például juhtúróval és kapribogyóval.
Kísérletezzetek bátran, és találjátok meg a saját kedvenc kombinációtokat!
Záró gondolatok
Remélem, ez a recept segít nektek abban, hogy elkészítsétek a tökéletes kemencés túrós rétest, ami felidézi a gyerekkor legszebb emlékeit. Ne feledjétek, a legfontosabb a szeretet, amit beletesztek! Jó sütést!