A lecsó, ez a magyar konyha egyik legikonikusabb étele, számtalan formában készül. Van, aki csak zöldpaprikával és paradicsommal készíti, van, aki tojást üt bele, és persze ott van a klasszikus, kolbászos-szalonnás verzió. De mi lenne, ha mindezt egy szinttel feljebb emelnénk, és a szabad tűzön, a kemencében sütnénk meg?
Miért a kemence?
A kemence különleges ízt ad az ételeknek. A forró levegő egyenletesen járja át a hozzávalókat, karamellizálja a zöldségeket, a füst pedig egy finom, enyhe aromát kölcsönöz nekik. A kemencés lecsó ezért sokkal intenzívebb és komplexebb ízvilággal rendelkezik, mint a tűzhelyen készült változata.
A tökéletes alapanyagok
A jó lecsó titka a minőségi alapanyagokban rejlik. A friss, érett paradicsom és a ropogós, vastaghúsú paprika elengedhetetlenek. De nem mindegy, milyen kolbászt és szalonnát választunk!
- Paradicsom: A legjobb a lédús, érett paradicsom. Ha tehetjük, használjunk házi termesztésű vagy piacról származó paradicsomot. A legideálisabbak a befőzésre szánt, húsosabb fajták.
- Paprika: A lecsóhoz a fehér, vastaghúsú paprika a legalkalmasabb. A piacon találunk kifejezetten lecsópaprikának nevezett fajtákat. Ha szeretjük a csípőset, adhatunk hozzá egy-két hegyes erős paprikát is.
- Kolbász: Válasszunk jó minőségű, füstölt kolbászt. A csabai kolbász vagy a gyulai kolbász kiváló választás. Fontos, hogy ne legyen túl száraz, de ne is túl zsíros.
- Szalonna: A jó szalonna kulcsfontosságú! Legyen füstölt, vastagabb szeletű, és lehetőleg bőrös. A bőrös szalonna sütés közben ropogósra sül, és még finomabbá teszi a lecsót.
- Hagyma: A hagyma édessége és aromája elengedhetetlen a lecsóhoz. Vöröshagymát használjunk, és ne spóroljunk vele!
- Fűszerek: A lecsó fűszerezése egyszerű: só, bors, és pirospaprika. A pirospaprika lehet édes vagy csípős, ízlés szerint.
A kemencés lecsó elkészítése lépésről lépésre
A kemencés lecsó elkészítése nem bonyolult, de némi előkészületet igényel. Fontos, hogy a kemencét megfelelően befűtsük, és a hozzávalókat előkészítsük.
- A kemence befűtése: A kemencét kb. 2-3 órával a sütés előtt be kell fűteni. A tűzifa legyen száraz, keményfa. A kemence akkor van megfelelően felfűtve, ha a falai fehérek. A sütés előtt a parazsat el kell húzni a kemence egyik oldalára.
- A hozzávalók előkészítése: A zöldségeket megmossuk, a hagymát felkockázzuk, a paprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk (ha szeretnénk, de nem feltétlenül szükséges) és feldaraboljuk. A szalonnát és a kolbászt felkarikázzuk.
- A lecsó összeállítása: Egy nagy, vastag aljú edénybe (pl. vaslábas, bogrács) tesszük a felkockázott szalonnát, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk.
- A zöldségek hozzáadása: A kolbászos alaphoz adjuk a felkarikázott paprikát, és kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk pirospaprikával.
- Sütés a kemencében: Az edényt betesszük a kemencébe, a parázs mellé. Lefedjük, és kb. 1-1,5 órán át sütjük. Fontos, hogy időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, keverjük meg. Ha a lecsó leve elfőne, adhatunk hozzá egy kevés vizet.
- Tálalás: A kemencés lecsót forrón tálaljuk, friss kenyérrel. Kínálhatunk mellé tejfölt vagy túrót is.
Tippek és trükkök a tökéletes kemencés lecsóhoz
- Ha nincs kemencénk, a lecsót elkészíthetjük sütőben is. Ebben az esetben előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 2 órán át.
- A lecsóhoz adhatunk egy kevés cukrot is, hogy ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát.
- Ha szeretjük a csípőset, tehetünk a lecsóba egy-két darab apróra vágott hegyes erős paprikát.
- A lecsóba tehetünk egy kevés rizst is, hogy sűrűbb legyen. Ebben az esetben a rizst a paradicsommal együtt adjuk hozzá a lecsóhoz.
- A lecsó kiválóan alkalmas arra, hogy befőzzük télire.
A lecsó története
A lecsó eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a török hódoltság idején került Magyarországra. A törökök hozták magukkal a paprikát és a paradicsomot, amelyek a lecsó alapvető hozzávalói. A lecsó receptje az idők során sokat változott, de az alapvető összetevők és a készítési mód nagyjából ugyanaz maradt.
A lecsóvariációk
A lecsó rendkívül sokoldalú étel, számtalan módon variálható. A klasszikus kolbászos-szalonnás lecsó mellett létezik tojásos lecsó, rizses lecsó, gombás lecsó, és még sok más változat. Készíthetjük hús nélkül is, ebben az esetben a lecsó vegetáriánus ételként is fogyasztható.
Miért szeretjük a lecsót?
A lecsó a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele, és ennek számos oka van. Először is, rendkívül finom és ízletes. Másodszor, egyszerűen elkészíthető, és nem igényel különleges szakértelmet. Harmadszor, sokoldalú étel, amely számtalan módon variálható. És végül, a lecsó a nyár íze, a friss zöldségek és a szabad tűz illata.
Próbáljátok ki ezt a kemencés lecsó receptet, és tapasztaljátok meg a különbséget! Garantálom, hogy nem fogtok csalódni!