A tepsis burgonya egy igazi klasszikus, szinte mindenki szereti. De valljuk be, néha unalmassá válhat a megszokott, sós-paprikás verzió. Éppen ezért hoztam el neked egy olyan receptet, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat, és még a legválogatósabbakat is leveszi a lábáról! Ez a fűszeres kemencés burgonya nem csupán finom, hanem egyszerűen elkészíthető is, így akár egy fárasztó nap után is belevághatsz.
Miért pont ez a recept?
Mert ez nem a szokásos tepsis burgonya! A gondosan válogatott fűszereknek köszönhetően egy igazi ízorgia vár rád. A füstölt paprika, a fokhagyma, a rozmaring és a többi hozzávaló tökéletes harmóniát alkotva emeli új szintre ezt a közkedvelt ételt. Ráadásul a kemencében sütés garantálja, hogy a burgonya kívül ropogós, belül pedig puha és krémes legyen.
A titok: A fűszerezés!
A legtöbb recept egyszerűen csak sóval és borssal ízesíti a burgonyát. Mi ennél sokkal tovább megyünk! A fűszerek adják meg a receptünk igazi karakterét. Az alábbiakban felsorolt fűszereket javaslom, de bátran kísérletezz, és találd meg a saját kedvencedet!
- Füstölt paprika: Ez adja a mélységet és a füstös aromát a burgonyának.
- Fokhagymapor: A fokhagyma sosem árthat, és a por formában egyenletesebben oszlik el.
- Rozmaring: A friss vagy szárított rozmaring egy csipetnyi mediterrán hangulatot kölcsönöz.
- Kakukkfű: Egy másik nagyszerű fűszer, ami remekül passzol a burgonyához.
- Chilipehely: Ha szereted a csípőset, egy kis chilipehellyel feldobhatod a receptet.
- Hagymapor: A hagymapor, akárcsak a fokhagymapor, egyenletes ízt biztosít.
- Őrölt kömény: Egy kevés kömény egyedi, egzotikus ízt ad a burgonyának.
- Só és frissen őrölt fekete bors: A klasszikus páros, ami sosem hiányozhat.
A tökéletes tepsis fűszeres burgonya receptje
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (lehetőleg sütni való fajta, pl. rózsa vagy piros héjú)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított rozmaring (vagy 2 evőkanál friss, apróra vágva)
- 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/4 teáskanál chilipehely (elhagyható)
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1/4 teáskanál őrölt kömény
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőben 180°C). A burgonyát alaposan mosd meg, és hámozd meg (elhagyható, ha szereted a héját). Vágd a burgonyát egyforma méretű kockákra vagy cikkekre, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Fűszerezés: Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a chilipehelyet (ha használod), a hagymaport, az őrölt köményt, a sót és a borsot.
- Összekeverés: Add a burgonyát a fűszeres keverékhez, és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol befedje a fűszer. Fontos, hogy a burgonya egyenletesen legyen fűszerezve, hogy mindenhol tökéletesen ízletes legyen.
- Sütés: Terítsd el a burgonyát egy nagy tepsiben egyenletesen, ügyelve arra, hogy ne legyenek egymásra rakva, mert akkor nem fognak szépen megpirulni. Tedd a tepsit a sütőbe, és süsd 30-40 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul és aranybarnára sül. Közben egyszer-kétszer forgasd meg a burgonyát, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
- Tálalás: Vedd ki a tepsit a sütőből, és szórd meg friss petrezselyemmel, ha szeretnéd. Tálald melegen, önmagában vagy köretként húsételekhez, salátákhoz.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez
- A burgonya típusa: A sütni való burgonyafajták, mint a rózsa vagy a piros héjú burgonya, a legalkalmasabbak ehhez a recepthez, mert kevésbé esnek szét sütés közben.
- Egyenletes vágás: Fontos, hogy a burgonyát egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Ne zsúfold tele a tepsit: Ha túl sok burgonyát teszel a tepsibe, akkor nem fognak szépen megpirulni, mert gőzölni fognak sütés helyett. Ha sok burgonyát szeretnél sütni, inkább süsd két részletben.
- Előfőzés: Ha még ropogósabb burgonyát szeretnél, előfőzheted a burgonyát kb. 5 percig sós vízben, mielőtt a sütőbe tennéd. Ez segít abban, hogy a burgonya kívül ropogós, belül pedig puha legyen.
- Variációk: Kísérletezz bátran a fűszerekkel! Próbáld ki a rozmaring helyett a zsályát, vagy adj hozzá egy kis curryport.
- Sajt: A sütés utolsó 5-10 percében szórj reszelt sajtot a burgonyára, hogy még ízletesebb legyen. A cheddar, a mozzarella vagy a parmezán is remekül illik hozzá.
Mivel tálaljuk a fűszeres kemencés burgonyát?
Ez a fűszeres kemencés burgonya szinte mindenhez passzol! Tálalhatod:
- Grillezett húsok mellé
- Sült csirke mellé
- Hal mellé
- Saláták mellé
- Egy egyszerű vacsoraként, egy pohár borral
Záró gondolatok
Remélem, ez a recept elnyerte a tetszésedet, és kipróbálod! A fűszeres kemencés burgonya egy egyszerű, de annál ízletesebb étel, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat. Kísérletezz bátran a fűszerekkel, és találd meg a saját kedvenc kombinációdat. Jó étvágyat!