A nyár íze egy tányéron? A tejfölös-kapros tökfőzelék, mellé pedig egy szaftos, kemencés fasírt – ez a kombináció egyszerűen verhetetlen. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a klasszikus magyar ételt, hogy garantáltan a család kedvence legyen. Nem csak a recepteket osztjuk meg, hanem tippeket és trükköket is, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Miért pont tökfőzelék és fasírt?
A tökfőzelék egy könnyed, frissítő étel, ami a nyári hónapokban a legfinomabb. A kapor és a tejföl teszi igazán karakteressé, a tök pedig remekül felveszi ezeket az ízeket. A fasírt pedig egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. A kemencében sült fasírt különösen finom, mert egyenletesen sül át, és nem szívja meg magát olajjal.
A tökfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge tök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 1 evőkanál liszt
- Olaj
- Só
- Bors
- Ecet (elhagyható)
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és rövid ideig pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
- A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A reszelt tököt a hagymához adjuk, és addig pároljuk, amíg összeesik és a leve elpárolog. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen.
- Felaprítjuk a kaprot, és a tökhöz adjuk.
- Sózzuk, borsozzuk.
- A tejfölben elkeverjük a lisztet, és a tökhöz adjuk. Alaposan elkeverjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Ha szükséges, kevés ecettel ízesíthetjük.
Tippek a tökéletes tökfőzelékhez:
- A zsenge tök a legalkalmasabb a főzelékhez, mert kevésbé vizes és ízletesebb.
- A kaprot ne spóroljuk ki! A friss kapor adja a főzelék igazi ízét.
- A tejfölt mindig alaposan keverjük el a liszttel, mielőtt a tökhöz adjuk, különben csomós lesz.
- A főzeléket addig főzzük, amíg a tök megpuhul, de ne főzzük túl, mert akkor szétesik.
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot vagy ecetet.
A kemencés fasírt receptje
Hozzávalók:
- 500 g darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
- 1 db zsemle (tejbe áztatva)
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 db tojás
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só
- Bors
- Majoránna (ízlés szerint)
- Zsemlemorzsa
- Olaj
Elkészítés:
- A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk.
- A darált húst összekeverjük a zsemlével, a vöröshagymával, a fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, a sóval, a borssal és a majoránnával.
- Alaposan összegyúrjuk a masszát. Ha túl lágy, adhatunk hozzá zsemlemorzsát.
- Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd kissé ellapítjuk őket.
- A fasírtokat zsemlemorzsába forgatjuk.
- Egy tepsit kiolajozunk, és belehelyezzük a fasírtokat.
- A kemencét előmelegítjük 180 fokra.
- A fasírtokat kb. 30-40 percig sütjük, amíg szép pirosra nem sülnek. Félidőben megfordíthatjuk őket, hogy egyenletesen süljenek.
Tippek a tökéletes kemencés fasírthoz:
- A darált hús ne legyen túl zsíros, különben a fasírt kiszárad.
- A tejbe áztatott zsemle segít, hogy a fasírt puha és szaftos legyen.
- A fűszerekkel ne spóroljunk, de figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk el a hús ízét.
- A fasírtokat sütés előtt érdemes hűtőben pihentetni legalább 30 percig.
- A kemencében sült fasírt sokkal egészségesebb, mint a serpenyőben sült, mert nem szívja meg magát olajjal.
Tálalás
A tejfölös-kapros tökfőzeléket tálaljuk a kemencés fasírttal. Díszíthetjük friss kaporral és egy kanál tejföllel. Jó étvágyat!
Variációk
A tökfőzeléket és a fasírtot is többféleképpen variálhatjuk. A tökfőzelékbe tehetünk például sárgarépát, petrezselyemgyökeret vagy burgonyát is. A fasírtba keverhetünk reszelt sajtot, apróra vágott paprikát vagy gombát.
Miért érdemes ezt a receptet kipróbálni?
Ez a recept egyszerű, gyorsan elkészíthető, és garantáltan finom. A tejfölös-kapros tökfőzelék és a kemencés fasírt tökéletes párosítás, ami a nyári napokon igazán jól esik. Próbáld ki, és nem fogsz csalódni!