Ahogy a levelek aranyló árnyalatokban kezdenek pompázni és a napok egyre rövidebbek lesznek, nincs is jobb, mint egy meleg, illatos kemencés szilvás pite, amely az őszi ízeket varázsolja az asztalra. Ez a sütemény nem csupán egy egyszerű desszert; egy emlékeket ébresztő, családi összejöveteleket idéző, szívmelengető élmény.
Miért pont a kemencés szilvás pite?
A válasz egyszerű: mert a kemence varázsa semmihez sem fogható. A kemence egyenletes hőeloszlása biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön, ropogós és aranybarna legyen, míg a szilva lágyan megpuhul és karamellizálódik. A füstös íz, amit a kemence kölcsönöz a pitének, pedig egyszerűen ellenállhatatlan.
A tökéletes szilva kiválasztása
A szilva a pite lelke, ezért a minőségén múlik a végeredmény. Válasszunk érett, de mégis kemény szilvákat. A legjobb a besztercei szilva, vagy más, húsos, aromás fajta. Fontos, hogy a szilva ne legyen túlérett, mert akkor szétfő a pitében. Ha fagyasztott szilvát használunk, engedjük ki alaposan, és csöpögtessük le róla a felesleges nedvességet.
A tészta titka
A pite tésztája lehet omlós, leveles, vagy akár élesztős is. A hagyományos, omlós tészta a leggyakoribb választás. A titok a hideg hozzávalókban és a gyors munkában rejlik. A vajat vagy margarint jeges állapotban kell lereszelni, és a liszttel, sóval, cukorral és kevés hideg vízzel gyorsan összegyúrni. A kész tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percig pihentessük a hűtőben. A pihentetés során a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és kevésbé zsugorodik sütés közben.
A töltelék elkészítése
A szilvás töltelék elkészítése roppant egyszerű. A megmosott, kimagozott és félbevágott szilvákat összekeverjük cukorral, fahéjjal, kevés citromlével és egy csipetnyi sóval. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés darált diót vagy mandulát is. A citromlé segít megőrizni a szilva színét és savanykás ízt kölcsönöz neki.
A kemencében sütés varázsa
A kemencés sütés egy különleges rituálé. A kemencét először alaposan fel kell fűteni, majd a parazsat eltávolítani. A megfelelő hőmérsékletet a kézpróbával ellenőrizhetjük: ha néhány másodpercig bírunk a kezünket a kemence belsejében tartani, akkor a hőmérséklet megfelelő. A pité formát helyezzük be a kemencébe, és süssük addig, amíg a tészta aranybarna nem lesz és a töltelék gyöngyözve forr. A sütési idő a kemence hőmérsékletétől függően változhat, de általában 30-45 percet vesz igénybe.
Recept: Kemencés Szilvás Pite
Íme egy recept, amivel te is elkészítheted ezt a csodálatos őszi desszertet:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g hideg vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál hideg víz
- Egy csipet só
- A töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 150 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- Egy csipet só
- (Opcionális) 50 g darált dió vagy mandula
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A lisztet, porcukrot és sót keverjük össze. A hideg vajat reszeljük bele, és morzsoljuk el a liszttel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyúrjuk össze gyorsan egy tésztává. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelék elkészítése: A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és felezzük el. Keverjük össze a cukorral, fahéjjal, citromlével és sóval.
- A pite összeállítása: A tésztát osszuk ketté (kicsit több a pite aljához). A nagyobbik tésztadarabot nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Szórjuk meg a darált dióval vagy mandulával. Öntjük bele a szilvás tölteléket. A kisebbik tésztadarabot nyújtsuk ki, és fedjük be vele a pite tetejét. Szúrjuk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- A sütés: Melegítsük elő a kemencét (vagy a sütőt 180°C-ra). Süssük a pitét 30-45 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- A tálalás: Hagyjuk kihűlni a pitét, mielőtt szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatjuk tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.
Tippek és trükkök
- A tészta még omlósabb lesz, ha egy kevés ecetet is adunk hozzá a hideg víz mellé.
- A pite tetejét megkenhetjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen.
- Ha a pite teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
- A maradék pitét hűtőben tároljuk.
A kemencés szilvás pite: Több, mint egy sütemény
A kemencés szilvás pite nem csupán egy desszert. Egy darab a múltból, egy emlék a nagymamáról, aki a konyhában sürgölődve varázsolta el a család apraját-nagyját. Egy illat, ami betölti a házat és összeköti a generációkat. Készítsétek el ti is ezt a csodálatos süteményt, és idézzétek fel a gyerekkor legszebb emlékeit!
A szilvás pite tökéletes kísérője egy őszi délutáni teának vagy kávénak. Kínálhatjuk baráti összejöveteleken, családi ünnepeken, vagy akár csak egy egyszerű hétköznapi napon, amikor valami finomra vágyunk. A kemence által adott különleges íz pedig felejthetetlenné teszi ezt a süteményt.
Élvezzétek az őszi ízeket és a kemencés sütés örömét!