Szeretnél egy olyan ételt készíteni, ami gyors, egyszerű, mégis lenyűgöző? A serpenyős csirkemell tejszínes-gombás szósszal tökéletes választás! Ez a recept nem csak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is – tálalhatod rizzsel, tésztával, burgonyapürével, vagy akár friss salátával is.
Miért pont ez a recept?
A válasz egyszerű: mert mindenki szereti! A csirkemell önmagában is finom, de a krémes, gombás szósz teszi igazán különlegessé. Az elkészítése pedig nem igényel komoly szakács tudást, így a kezdők is bátran nekifoghatnak. Ráadásul a hozzávalók is könnyen beszerezhetők, szinte minden nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatók.
A tökéletes alapanyagok
A minőségi alapanyagok kulcsfontosságúak a végeredmény szempontjából. Íme, mire lesz szükséged:
- Csirkemell: Vásárolj friss, bőr nélküli csirkemellet. A vastagságuk legyen egyenletes, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Gomba: A leggyakoribb választás a csiperkegomba, de kipróbálhatod a barna csiperkét, a laskagombát, vagy akár erdei gomba keveréket is.
- Tejszín: Használj 30-36%-os zsírtartalmú tejszínt, hogy a szósz kellően krémes legyen. A növényi tejszín alternatíva is jó választás, ha laktózérzékeny vagy.
- Vöröshagyma és fokhagyma: Ezek az alapvető ízesítők elengedhetetlenek.
- Fűszerek: Só, bors, szerecsendió, kakukkfű, petrezselyem. A friss fűszerek még finomabbá teszik az ételt.
- Olívaolaj vagy vaj: A sütéshez. A vaj gazdagabb ízt ad, de az olívaolaj egészségesebb alternatíva.
- Száraz fehérbor (opcionális): Egy kis fehérbor mélyebb ízt kölcsönöz a szósznak.
A recept lépésről lépésre
- Előkészítés:
- A csirkemelleket mosd meg, töröld szárazra, és vágd őket kb. 1,5 cm vastag szeletekre.
- Sózd és borsozd a csirkemelleket mindkét oldalukon.
- A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
- A petrezselymet vágd finomra.
- Sütés:
- Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat vagy vajat közepes lángon.
- Helyezd a csirkemelleket a serpenyőbe, és süsd őket oldalanként 3-4 percig, amíg átsülnek és aranybarnák lesznek.
- Ved ki a csirkemelleket a serpenyőből, és tedd félre egy tányérra.
- A szósz elkészítése:
- Ugyanabban a serpenyőben, amiben a csirkemelleket sütötted, add hozzá a felaprított vöröshagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát, és párold még 1 percig.
- Add hozzá a felszeletelt gombát, és süsd addig, amíg a gomba megpuhul és a leve elpárolog.
- Ha használsz fehérbort, öntsd a gombához, és forrald fel, hogy az alkohol elpárologjon.
- Öntsd a tejszínt a gombához, és forrald fel.
- Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel.
- Forrald a szószt addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc).
- Tálalás:
- Helyezd a megsült csirkemelleket a tejszínes-gombás szószba, és forgasd meg, hogy a szósz bevonja őket.
- Szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel.
- Tálald rizzsel, tésztával, burgonyapürével, vagy friss salátával.
Variációk egy témára
Ez a recept kiváló alap, amit könnyen a saját ízlésedre formálhatsz:
- Sajtos változat: Adhatsz a szószhoz reszelt parmezánt, grana padanót, vagy cheddar sajtot.
- Mustáros változat: Keverj a szószhoz egy teáskanál dijoni mustárt.
- Citromos változat: Facsarj egy kis citromlevet a szószba a frissességért.
- Csípős változat: Adhatsz a szószhoz egy kis chilipehelyet.
Tippek és trükkök
- A csirkemell sütésekor ne süsd túl, mert kiszáradhat.
- A gombát ne tedd egyszerre túl sok a serpenyőbe, mert nem fog szépen pirulni, hanem inkább párolódni fog.
- A tejszín hozzáadásakor ne forrald túl a szószt, mert kicsapódhat.
- Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá egy kis vizet vagy csirkealaplevet.
- Ha a szósz túl híg, forrald tovább, amíg besűrűsödik.
Tárolás
A serpenyős csirkemell tejszínes-gombás szósszal hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben 3-4 napig tárolható. Újramelegítéskor adj hozzá egy kis vizet vagy tejszínt, hogy ne száradjon ki.
Végszó
Remélem, ez a recept elnyerte a tetszésedet! Készítsd el otthon, és élvezd a finom, krémes ízeket. Jó étvágyat!