Képzeld el, ahogy egy hideg őszi napon hazaérsz, és a konyhádból a füstölt szalonna és a lecsó mennyei illata árad. Mi lehetne jobb egy tál serpenyős tarhonyánál, ami nemcsak finom, de a nagymamád konyhájának hangulatát is idézi?
Miért pont a Serpenyős Tarhonya?
A tarhonya egy igazi magyar klasszikus, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Miért választottuk a serpenyős változatot lecsós alappal és füstölt szalonnával? A válasz egyszerű: a serpenyőben pirított tarhonya íze sokkal intenzívebb, ropogósabb lesz, míg a lecsós alap egy édes-savanykás harmóniát visz az ételbe, amit a füstölt szalonna sós, füstös íze tökéletesen kiegészít. Ez az étel a tökéletes példa arra, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból valami igazán különlegeset varázsolni.
Hozzávalók: Mire lesz szükséged?
Ez a recept körülbelül 4-6 főre elegendő. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a legtöbb valószínűleg már megtalálható a konyhádban.
- 500 g tarhonya
- 200 g füstölt szalonna (kockázva)
- 1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 kg paradicsom (hámozva, kockázva) vagy 1 üveg (700g) passzírozott paradicsom
- 500 g paprika (zöldpaprika, pritaminpaprika vegyesen, kockázva)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- Só
- Bors
- Olaj vagy zsír
- Friss petrezselyem (a tálaláshoz)
- Opcionális: csípős paprika (ízlés szerint)
Lépésről lépésre: A Serpenyős Tarhonya elkészítése
Most pedig lássuk, hogyan készül a tökéletes serpenyős tarhonya lecsós alappal és füstölt szalonnával!
- A szalonna pirítása: Egy nagy serpenyőben pirítsd ki a kockázott füstölt szalonnát. A cél az, hogy ropogós legyen, és kiengedje a zsírját. A pirított szalonnát vedd ki a serpenyőből, és tedd félre. A visszamaradt zsírt tartsd meg a továbbiakhoz.
- A hagymás alap: A szalonna zsírjában pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsd még egy percig. Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
- A lecsó elkészítése: Add a hagymás alaphoz a kockázott paradicsomot és paprikát. Fűszerezd pirospaprikával, őrölt köménnyel, majoránnával, sóval és borssal. Ha szereted a csípőset, adj hozzá egy kis apróra vágott csípős paprikát is. Főzd a lecsót közepes lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak és a szaft besűrűsödik. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.
- A tarhonya pirítása: Egy másik serpenyőben (vagy ugyanabban, miután kivetted a lecsót) hevíts olajat vagy zsírt. Add hozzá a tarhonyát, és pirítsd folyamatosan kevergetve, amíg szép aranybarna színt kap. Ügyelj, hogy a tarhonya ne égjen meg!
- A tarhonya főzése: Öntsd a lecsót a pirított tarhonyára. Adj hozzá annyi vizet (vagy alaplevet), hogy a tarhonyát éppen ellepje. Forrald fel, majd vedd le a lángot, és fedő alatt párold, amíg a tarhonya megpuhul és a folyadékot felszívja. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe. Néha keverd meg, hogy ne ragadjon le.
- A végső simítás: Ha a tarhonya megpuhult, keverd hozzá a pirított szalonnát. Kóstold meg, és ha szükséges, fűszerezd még. Hagyd még egy pár percig összemelegedni az ízeket.
- Tálalás: Tálald a serpenyős tarhonyát forrón, friss petrezselyemmel megszórva. Kínálhatsz hozzá savanyúságot, például kovászos uborkát vagy csalamádét.
Tippek és trükkök a tökéletes serpenyős tarhonyához
- A tarhonya minősége: A jó minőségű tarhonya a kulcs. Válassz olyat, ami szép sárga színű és egyenletes méretű.
- A lecsó ízesítése: Kísérletezz bátran a fűszerekkel! Adhatsz a lecsóhoz egy kis fűszerpaprikát, babérlevelet vagy kakukkfüvet is.
- A szalonna típusa: Használhatsz bármilyen füstölt szalonnát, amit szeretsz. A lényeg, hogy jó minőségű legyen, és finom íze legyen.
- A folyadék mennyisége: Fontos, hogy ne önts túl sok vizet a tarhonyára, mert akkor szétfő. Mindig csak annyit adj hozzá, amennyi éppen ellepi.
- A pihentetés: Ha elkészült a tarhonya, hagyd egy pár percig pihenni fedő alatt. Ez segít, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Variációk egy témára: Így teheted még izgalmasabbá a serpenyős tarhonyát
Bár a serpenyős tarhonya lecsós alappal és füstölt szalonnával önmagában is tökéletes, érdemes kipróbálni néhány variációt is.
- Kolbásszal: A szalonna mellé vagy helyett adhatsz a tarhonyához füstölt kolbászt is. A kolbász még pikánsabbá teszi az ételt.
- Gombával: A lecsóhoz adhatsz gombát is. A gomba földes íze jól harmonizál a többi hozzávalóval.
- Zöldségekkel: Kísérletezz más zöldségekkel is! Adhatsz a tarhonyához cukkinit, padlizsánt vagy akár karfiolt is.
- Hússal: Ha még laktatóbbá szeretnéd tenni a tarhonyát, adhatsz hozzá sült csirkét, sertéspörköltet vagy akár marhapörköltet is.
- Vegetáriánus változat: A szalonnát elhagyva, tofuval vagy füstölt sajttal helyettesítve is elkészítheted a tarhonyát.
Mikor tálald a serpenyős tarhonyát?
A serpenyős tarhonya lecsós alappal és füstölt szalonnával tökéletes választás egy hideg őszi vagy téli napon. De akár egy nyári grillpartin is feldobhatod vele a menüt. Ez egy igazi komfortétel, ami bármikor jólesik. Tálalhatod főételként, de akár köretként is. A gyerekek is imádni fogják, és a felnőttek is szívesen nosztalgiáznak majd a nagymama konyhájának ízein.
Összegzés: A serpenyős tarhonya, a magyar konyha gyöngyszeme
A serpenyős tarhonya lecsós alappal és füstölt szalonnával egy egyszerű, de nagyszerű étel, ami a magyar konyha egyik gyöngyszeme. Könnyen elkészíthető, ízletes és laktató. Próbáld ki te is, és varázsolj egy kis nagymamai hangulatot a konyhádba!