A vasárnapi ebéd egy szent rituálé. Az egész család összegyűlik, a rohanó hétköznapok stressze elillan, és végre jut idő egymásra. Ehhez pedig dukál egy igazán különleges fogás. Ha valami igazán finomra, laktatóra és emlékezetesre vágysz, akkor a serpenyőben sült sertésszűz erdei gombákkal tökéletes választás!
Miért pont sertésszűz erdei gombákkal?
A sertésszűz talán a legnemesebb része a sertésnek. Hihetetlenül puha, omlós, és könnyen elkészíthető. Az erdei gombák pedig egy igazi gasztronómiai kincs, melyek a hús ízét a mennyekbe emelik. A kettő együtt egy harmonikus, ízgazdag kombinációt alkot, amely garantáltan leveszi a lábáról a családodat.
Hozzávalók a tökéletes ebédhez
Mielőtt belevágnánk a főzésbe, nézzük meg, mire lesz szükségünk:
- Kb. 800g sertésszűz
- 300g vegyes erdei gomba (pl. vargánya, rókagomba, tinóru)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 dl tejszín (30% zsírtartalom)
- 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- 50g vaj
- Olívaolaj
- Friss petrezselyemzöld
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Kakukkfű (opcionális)
Az elkészítés lépései
Most pedig lássunk neki a főzésnek! Kövesd a lépéseket, és garantált a siker!
1. A sertésszűz előkészítése
Először is, vegyük ki a sertésszüzet a hűtőből legalább 30 perccel a sütés előtt, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ez segít abban, hogy egyenletesebben süljön meg. Távolítsuk el a hártyákat, ha szükséges, majd vágjuk fel kb. 3-4 cm vastag érmékre. Kissé lapogassuk el őket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Sózzuk és borsozzuk alaposan mindkét oldalukat.
2. A gombák előkészítése
Az erdei gombákat alaposan tisztítsuk meg. Ha szükséges, töröljük át őket nedves ruhával vagy papírtörlővel, de ne mossuk meg őket folyóvíz alatt, mert megszívják magukat vízzel. Vágjuk fel a nagyobb gombákat kisebb darabokra. A vöröshagymát aprítsuk finomra, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
3. A sertésszűz sütése
Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel olívaolajat és vajat. Amikor a vaj felolvadt és elkezdett habzani, helyezzük bele a sertésszűz érméket. Fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, különben a hús nem sül szépen, hanem inkább párolódni fog. Ha szükséges, süssük a húst két adagban. Süssük a húst oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarna színt nem kap. A belseje rózsaszín maradhat, mivel a sertésszűz akkor a legfinomabb, ha nem sül túl. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük félre pihenni.
4. A gombás ragu elkészítése
Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük (a finom ízek miatt!), adjunk hozzá még egy kis olívaolajat és vajat. Dobjuk rá a finomra aprított vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk még egy percig. Adjuk hozzá az erdei gombákat, és süssük, amíg a gombák levet nem engednek, és a levük elpárolog. Ha használunk, öntsük fel a fehérborral, és forraljuk be. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés kakukkfüvet. Forraljuk össze, amíg a szósz besűrűsödik.
5. Az összeállítás
Helyezzük vissza a sertésszűz érméket a serpenyőbe a gombás raguhoz. Forgassuk meg a húst a szószban, hogy mindenhol befedje. Melegítsük össze az egészet még pár percig.
6. Tálalás
Tálaljuk a serpenyőben sült sertésszüzet erdei gombákkal forrón, friss petrezselyemzölddel megszórva. Köretként kínálhatunk hozzá burgonyapürét, rizst, galuskát vagy akár friss salátát.
Tippek és trükkök
- Ha nem kapsz friss erdei gombát, használhatsz szárítottat is. Ebben az esetben áztasd be a gombákat langyos vízbe legalább 30 percre, mielőtt felhasználnád őket.
- A sertésszüzet helyettesítheted csirkemellfilével is. Ebben az esetben a sütési idő rövidebb lesz.
- A tejszínt helyettesítheted kókusztejszínnel is, ha laktózmentes verziót szeretnél.
- A fehérbor helyett használhatsz egy kevés citromlevet is a szósz savanykásságának fokozására.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
Mennyi ideig süssem a sertésszüzet?
A sertésszűz sütési ideje függ a hús vastagságától és a serpenyő hőmérsékletétől. Általában oldalanként 2-3 perc elegendő, amíg szép aranybarna színt nem kap. A belseje rózsaszín maradhat.
Milyen köret illik a sertésszűzhöz?
A sertésszűz erdei gombákkal szinte bármilyen körettel finom. A legnépszerűbb választások a burgonyapüré, a rizs, a galuska és a friss saláta.
Hol vehetek erdei gombát?
Az erdei gombákat a piacon, a nagyobb élelmiszerboltokban vagy akár online is beszerezheted.
Lehet előre elkészíteni a gombás ragut?
Igen, a gombás ragut elkészítheted előre, és hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt csak melegítsd fel.
Zárszó
A serpenyőben sült sertésszűz erdei gombákkal egy igazán különleges és ízletes fogás, amely garantáltan leveszi a lábáról a családodat. Próbáld ki te is ezt a receptet, és varázsolj felejthetetlen vasárnapi ebédet!