Ha egy igazán gyors, egyszerű és laktató ebédre vágysz, ami ráadásul a pénztárcádat sem terheli meg, akkor a serpenyős tojásos nokedli fejes salátával a tökéletes választás! Ez a klasszikus fogás nem csak a nagymamáink konyhájából lehet ismerős, hanem egy modern, egészséges és ízletes alternatíva is lehet a hétköznapi menüdbe. Merüljünk el a részletekben, és nézzük meg, hogyan készítheted el te is ezt a csodás ételt!
Miért pont tojásos nokedli?
A tojásos nokedli egy valódi jolly joker a konyhában. Alapvetően néhány egyszerű hozzávalóból áll: nokedli, tojás, és némi zsiradék a sütéshez. De éppen ebben rejlik a nagyszerűsége! A variációk száma szinte végtelen. Fűszerezheted kedved szerint, adhatsz hozzá zöldségeket, sajtot, vagy akár füstölt húst is. A lényeg, hogy a végeredmény mindig egy ízletes, laktató és gyorsan elkészíthető étel legyen.
A tökéletes nokedli elkészítése
Persze, a tojásos nokedli lelke maga a nokedli. Vásárolhatsz készen is, de az igazán finom étel titka a házi nokedli. Ne ijedj meg, nem bonyolult elkészíteni! Nézzük, mire lesz szükséged:
- 250 g liszt (lehetőleg finomliszt)
- 1 db tojás
- Kb. 1 dl víz
- Só
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót és a vizet.
- Kézzel vagy géppel addig keverjük, amíg egy sűrű, de folyékony tésztát nem kapunk. A tészta akkor jó, ha lassan folyik le a kanálról.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, és megsózzuk.
- Nokedliszaggatóval vagy egy deszkáról késsel beleszaggatjuk a tésztát a forró vízbe.
- Amikor a nokedli feljön a víz felszínére, még kb. 2 percig főzzük.
- Leszűrjük, és alaposan leöblítjük hideg vízzel, hogy ne ragadjanak össze.
Tipp: Ha nincs nokedliszaggatód, akkor egy deszkára tegyél egy kis adag tésztát, és egy késsel csíkokat vágj le róla, majd dobd a forró vízbe. Gyakorlással egész ügyesen bele lehet jönni!
A serpenyős tojásos nokedli elkészítése
Most, hogy elkészült a nokedli, jöhet a serpenyős tojásos nokedli! Ehhez a következőkre lesz szükséged:
- A főtt nokedli
- 2-3 db tojás (a mennyiség a nokedli mennyiségétől függ)
- 1-2 evőkanál olaj vagy zsír
- Só
- Bors (ízlés szerint)
- Opcionális: apróra vágott vöröshagyma, sonka, kolbász, sajt, zöldfűszerek
Elkészítés:
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat vagy zsírt.
- Ha hagymát használsz, most dinszteld meg az olajon.
- Hozzáadjuk a nokedlit, és pirítjuk néhány percig, amíg enyhén meg nem barnul.
- A tojásokat felverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
- Ráöntjük a tojást a nokedlire, és addig sütjük, amíg a tojás meg nem szilárdul.
- Ha sonkát, kolbászt vagy sajtot használsz, most add hozzá a serpenyőbe.
- Azonnal tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- A tojásos nokedli ízét még jobban kiemelheted, ha egy kis pirospaprikát is adsz hozzá a tojáshoz.
- Ha szereted a ropogós nokedlit, akkor magasabb hőfokon pirítsd.
- A serpenyős tojásos nokedli kiválóan illik a különböző zöldfűszerekhez, mint például a petrezselyem, a snidling vagy a bazsalikom.
A fejes saláta – a tökéletes kiegészítő
A serpenyős tojásos nokedli önmagában is finom, de a friss, ropogós fejes saláta teszi igazán tökéletessé ezt az ételt. A saláta nem csak frissességet és vitamint visz a fogásba, hanem a nokedli zsírosságát is remekül ellensúlyozza.
A fejes saláta elkészítése:
- A fejes salátát leveleire szedjük, és alaposan megmossuk.
- A salátaleveleket lecsepegtetjük, vagy salátacentrifugával megszárítjuk.
- A salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük.
- Egy tálban összekeverjük a salátát az öntettel.
A klasszikus fejes saláta öntet:
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál ecet (pl. borecet vagy almaecet)
- 1 teáskanál mustár
- Só
- Bors
- Cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük az olajat, az ecetet, a mustárt, a sót, a borsot és a cukrot.
- Addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Megkóstoljuk, és szükség szerint igazítunk az ízén.
Tipp: Ha szeretnéd feldobni a salátát, adhatsz hozzá apróra vágott uborkát, paradicsomot, retket vagy újhagymát is.
A tökéletes tálalás
A serpenyős tojásos nokedli fejes salátával tálalása egyszerű, de van néhány dolog, amire érdemes figyelni:
- A nokedlit még melegen tálaljuk.
- A salátát közvetlenül tálalás előtt öntjük le az öntettel, hogy ne essen össze.
- Díszíthetjük a nokedlit friss zöldfűszerekkel.
Egészséges választás?
Bár a serpenyős tojásos nokedli nem feltétlenül a legdiétásabb étel, azért odafigyeléssel egészségesebbé tehetjük. Például használhatunk teljes kiőrlésű lisztet a nokedlihez, kevesebb zsiradékot a sütéshez, és több zöldséget adhatunk hozzá. A fejes saláta pedig garantálja a vitaminbevitel egy részét.
Összegzés
A serpenyős tojásos nokedli fejes salátával egy klasszikus, gyors és finom étel, ami tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. Könnyen elkészíthető, variálható, és a legtöbb háztartásban megtalálható alapanyagokból áll. Próbáld ki te is, és fedezd fel a benne rejlő lehetőségeket!