Ki ne szeretné a lasagnét? A rétegezett tészta, a gazdag húsos ragu és a krémes besamel mártás tökéletes kombinációja, ami minden alkalomra jó választás. De mi van akkor, ha hirtelen megkívánod ezt a klasszikus olasz ételt, de egyszerűen nincs kedved a sütőt bekapcsolni, vagy nincs rá időd? Nos, van egy jó hírünk: a mikrós lasagne a válasz! Ez a verzió nem csak gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos, de meglepően finom is lehet.
Miért a mikrós lasagne?
A válasz egyszerű: időt és energiát spórolunk! A sütő használata helyett a mikrohullámú sütővel pillanatok alatt elkészíthetjük ezt a finom fogást. Gondoljunk csak bele, nem kell előmelegíteni a sütőt, nem kell hosszú órákat várakozni, és a végeredmény is ugyanolyan ízletes lehet, ha betartunk néhány fontos szabályt. Tökéletes megoldás egy fárasztó nap után, vagy ha váratlan vendégek érkeznek.
A tökéletes mikrós lasagne alapjai
Bár a mikrós lasagne elkészítése egyszerűbb, mint a hagyományosé, néhány trükköt érdemes betartani a tökéletes végeredmény érdekében:
- A tészta: Használhatunk friss vagy száraz lasagne tésztát. Ha szárazat használunk, fontos, hogy előfőzzük, vagy használjunk olyan tésztát, ami direkt a mikróba való. Ellenkező esetben a tészta kemény maradhat.
- A ragu: A ragu legyen gazdag és ízletes! Használjunk jó minőségű darált húst, sok zöldséget (hagyma, sárgarépa, zeller) és ízesítsük bőven fűszerekkel (oregano, bazsalikom, fokhagyma). A ragut előre is elkészíthetjük, így még gyorsabban megy majd a lasagne összeállítása.
- A besamel mártás: A besamel mártás adja a lasagne krémességét. Készítsük el klasszikus módon: vaj, liszt, tej, só, bors, szerecsendió. A mártás legyen sűrű, de ne túl kemény, hogy könnyen elterüljön a tésztán.
- A sajt: A tetejére reszeljünk bőven sajtot! Mozzarella, cheddar, parmezán – bármelyik jó választás, ami jól olvad.
- A mikrózás: Fontos, hogy a lasagne egyenletesen melegedjen át. Használjunk mikrózható edényt, és takarjuk le fóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Időnként forgassuk meg az edényt, hogy mindenhol egyenletesen süljön.
Recept: Villámgyors mikrós lasagne
Íme egy egyszerű recept, amivel pillanatok alatt elkészítheted a legfinomabb mikrós lasagnét:
Hozzávalók:
- 250g darált hús
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 400g darabolt paradicsom konzerv
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
- 9 db lasagne tészta lap (előfőzött vagy mikrózható)
- 50g vaj
- 50g liszt
- 500ml tej
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 150g reszelt sajt (pl. mozzarella)
Elkészítés:
- A ragu elkészítése: Egy serpenyőben pirítsuk meg a darált húst. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk tovább, amíg a hagyma üveges nem lesz. Keverjük hozzá a darabolt paradicsomot, a paradicsompürét, az oreganót, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük 15-20 percig, amíg a ragu besűrűsödik.
- A besamel mártás elkészítése: Egy lábasban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Lassan öntsük hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon. Főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
- A lasagne összeállítása: Egy mikrózható edény aljára kenjünk egy réteg ragut. Helyezzünk rá 3 db lasagne tésztát. Kenjük meg egy réteg besamel mártással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ismételjük meg a rétegezést még kétszer, amíg minden hozzávalót fel nem használunk. A tetejére kerüljön a besamel mártás és a reszelt sajt.
- A mikrózás: Fedjük le az edényt fóliával, és szúrjunk rá néhány helyen lyukakat. Mikrózzuk magas fokozaton 8-10 percig, vagy amíg a lasagne át nem melegszik, és a sajt meg nem olvad. Időnként forgassuk meg az edényt.
- Tálalás: Hagyjuk a lasagnét pár percig hűlni a mikróban, mielőtt kivesszük és tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes mikrós lasagne-hez
- Használj előre elkészített hozzávalókat: Ha igazán gyorsan szeretnél elkészülni, használj előre elkészített ragut vagy besamel mártást. A boltokban már kaphatók jó minőségű, kész szószok, amikkel időt spórolhatsz.
- Variáld a hozzávalókat: A mikrós lasagnét számtalan módon variálhatod. Készítheted zöldséges verzióban (pl. spenóttal, gombával), vagy használhatsz másféle húst (pl. csirkét, pulykát).
- Ne spórolj a sajton: A sajt adja a lasagne krémességét és ízét. Ne sajnáld a reszelt sajtot a tetejére!
- Pihentesd a lasagnét: Mikrózás után hagyd a lasagnét pár percig hűlni, mielőtt felvágnád és tálalnád. Így könnyebben szeletelhető lesz, és az ízek is jobban összeérnek.
Végszó
A mikrós lasagne tökéletes megoldás, ha gyorsan és egyszerűen szeretnél egy finom és laktató ételt készíteni. Próbáld ki ezt a receptet, és meglátod, hogy a mikrohullámú sütőben is lehet remek lasagnét készíteni! Jó étvágyat!