Képzeld el: a tábortűz ropog, a csillagok ragyognak, és a levegőben valami isteni illat terjed. Nem, ez nem egy húsfüstölő, hanem a mi vegán tábori lakománk! Sokan azt gondolják, hogy a vega tábori ételek egyenlőek a nyers répával és a szomorú salátával. Pedig ez óriási tévedés! Ebben a cikkben olyan recepteket hoztam neked, amik még a legelkötelezettebb húsevőket is leveszik a lábukról. Készülj fel, mert a következő táborozás alkalmával te leszel a konyha királya (vagy királynője)!
A Tűzhely és a Főzés Alapjai
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nézzük meg, mire lesz szükséged. Először is, egy jó tábori tűzhely elengedhetetlen. Legyen az gázos vagy fatüzelésű, a lényeg, hogy megbízható legyen. Szerezz be egy jó minőségű edénykészletet is, amibe egy nagy fazék, egy serpenyő és egy vízforraló tartozik. Ne felejtsd el a késeket, vágódeszkát, spatulát és egyéb konyhai eszközöket sem. Tipp: csomagolj mindent egy jól záródó tárolóba, hogy védve legyen a nedvességtől és a bogaraktól.
Fontos, hogy a hozzávalók jól tárolhatóak legyenek. Válassz olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amik nem romlanak meg hamar (pl. burgonya, hagyma, paprika, alma). Konzerv bab, kukorica és paradicsom szintén jó választás. Ne feledkezz meg a fűszerekről sem! Só, bors, paprika, fokhagymapor, és kedvenc fűszernövényeid nagyban feldobják az ételeket.
Laktató Főételek
1. Tábortűzi Csicseriborsó Curry
Ez a curry nem csak egyszerűen finom, de tele van fehérjével és rosttal is, ami hosszan tartó energiát biztosít a túrázáshoz és a tábori játékokhoz.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 hüvelyk gyömbér, reszelve
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál koriander
- 1/2 teáskanál chili por (ízlés szerint)
- 1 doboz (400g) kockázott paradicsom
- 2 doboz (400g) csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 doboz (400ml) kókusztej
- Friss koriander, apróra vágva (a tálaláshoz)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsd fel az olajat egy nagy fazékban a tábortűz fölött.
- Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd egy percig.
- Add hozzá a paprikát, és főzd 5 percig, amíg megpuhul.
- Add hozzá a kurkumát, koriandert és chili port, és pirítsd egy percig.
- Add hozzá a kockázott paradicsomot, csicseriborsót és kókusztejet.
- Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, és főzd 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Ízesítsd sóval és borssal.
- Tálald friss korianderrel megszórva.
Tipp: Tálalhatod rizzsel, naan kenyérrel vagy akár csak önmagában is.
2. Fóliában Sült Zöldségek Quinoával
Ez a recept tökéletes megoldás, ha kevés időd van, és minimális mosogatásra vágysz. Ráadásul rendkívül variálható, bármilyen zöldséget használhatsz hozzá.
Hozzávalók (fejenként):
- 1/2 csésze quinoa
- 1 csésze víz
- 1/2 paprika, csíkokra vágva
- 1/2 cukkini, karikákra vágva
- 1/4 hagyma, szeletekre vágva
- 1/4 csésze kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Fűszerek: só, bors, fokhagymapor, paprika
- Alumínium fólia
Elkészítés:
- Készíts elő egy nagy darab alumínium fóliát.
- A fólia közepére öntsd a quinoát, majd öntsd rá a vizet.
- Rétegezd a quinoára a zöldségeket (paprika, cukkini, hagyma, kukorica).
- Locsold meg olívaolajjal, és szórd meg a fűszerekkel.
- Hajtsd össze a fóliát, és zárd le a széleit, hogy légmentesen zárjon.
- Helyezd a csomagot a tábortűz parazsára (ne közvetlenül a lángba!).
- Süsd kb. 20-25 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és a zöldségek megfőttek.
- Óvatosan bontsd ki a fóliát (a gőz forró!), és tálald.
Tipp: Adhatsz hozzá tofu kockákat, babot vagy lencsét is a még laktatóbb fogásért.
3. Vega Tábortűzi Chili
Egy kiadós chili mindig jó választás a hideg estéken. Ez a vegán verzió tele van ízekkel és tápanyagokkal.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 zöld paprika, apróra vágva
- 1 teáskanál chili por
- 1/2 teáskanál kömény
- 1/4 teáskanál oregano
- 1 doboz (400g) kockázott paradicsom
- 1 doboz (400g) vörösbab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 doboz (400g) feketebab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 csésze zöldség alaplé
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsd fel az olajat egy nagy fazékban a tábortűz fölött.
- Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd egy percig.
- Add hozzá a paprikákat, és főzd 5 percig, amíg megpuhulnak.
- Add hozzá a chili port, köményt és oreganót, és pirítsd egy percig.
- Add hozzá a kockázott paradicsomot, vörösbabot, feketebabot és zöldség alaplét.
- Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, és főzd 30 percig, időnként megkeverve.
- Ízesítsd sóval és borssal.
- Tálald kukoricachipsszel, vegán tejföllel vagy avokádóval.
Gyors Ebéd és Uzsonna Ötletek
- Humusz és zöldség tekercs: Kenj humuszt tortillára, tekerj bele uborkát, sárgarépát, paprikát és salátát.
- Avokádós pirítós: Piríts meg kenyeret, kend meg avokádóval, és szórd meg sóval, borssal és pirospaprika pehellyel.
- Gyümölcssaláta: Keverj össze szezonális gyümölcsöket, és locsold meg citromlével.
- Mogyoróvajas zellerszár: Kenj mogyoróvajat zellerszárra, és szórd meg mazsolával.
Édes Kísértések
1. Tábortűzi Almás Crumble
Ez a desszert garantáltan elvarázsolja a társaságot. A ropogós morzsa és a puha, fahéjas alma tökéletes kombináció.
Hozzávalók:
- 4 alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/2 csésze liszt
- 1/4 csésze barna cukor
- 1/4 csésze vegán margarin, felkockázva
Elkészítés:
- Keverd össze a felszeletelt almát, 2 evőkanál barna cukrot és a fahéjat egy serpenyőben.
- Főzd a tábortűz fölött kb. 10 percig, amíg az alma megpuhul.
- Egy külön tálban keverd össze a zabpelyhet, lisztet, 1/4 csésze barna cukrot és a vegán margarint. Morzsold össze az ujjaiddal, amíg morzsás állagot nem kapsz.
- Szórd a morzsát az alma tetejére.
- Főzd tovább kb. 15-20 percig, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.
- Tálald melegen.
Tipp: Vegán vaníliafagylalttal még finomabb!
2. Sült Banán Csokoládéval
Ez a legegyszerűbb, de annál nagyszerűbb tábori édesség. Csak banán, csokoládé és alufólia kell hozzá.
Hozzávalók:
- Banán (fejenként 1)
- Vegán csokoládé, apróra vágva
- Alumínium fólia
Elkészítés:
- Vágd fel a banánt hosszában, de ne vágd át teljesen.
- Töltsd meg a banánt csokoládéval.
- Csomagold be a banánt alumínium fóliába.
- Helyezd a csomagot a tábortűz parazsára (ne közvetlenül a lángba!).
- Süsd kb. 5-10 percig, amíg a csokoládé megolvad.
- Óvatosan bontsd ki a fóliát (a gőz forró!), és kanalazd ki a banánt.
Tipp: Szórhatsz rá vegán marshmallow-t is a még édesebb élményért.
Összegzés
Remélem, ez a cikk bebizonyította, hogy a vega tábori étkezés nem csak lehetséges, de izgalmas és finom is. Próbáld ki a recepteket, kísérletezz a hozzávalókkal, és garantálom, hogy még a legelkötelezettebb húsevők is elismerően csettintenek majd. Jó étvágyat, és kellemes táborozást!