A tábortűz ropogása, a csillagos égbolt, és a finom illatok – mindez egy felejthetetlen szabadtéri élmény része. És mi lehetne jobb módja ennek az élménynek a fokozására, mint egy laktató, a tűz felett készült étel? Sokan a bográcsra esküsznek, de a holland kemence egy méltó, sőt, bizonyos esetekben még jobb alternatíva lehet. Ebben a cikkben feltárjuk a holland kemence előnyeit, és megosztunk néhány különleges tábori receptet, amiket garantáltan imádni fogsz.
Mi is az a holland kemence?
A holland kemence egy vastag falú, öntöttvas edény, ami szorosan záródó fedővel rendelkezik. Általában három lába van, így közvetlenül a parázs fölé helyezhető, de léteznek láb nélküli változatok is, amik grillrácson használhatók. A fedő pereme is úgy van kialakítva, hogy arra parazsat lehessen tenni, így a kemencében minden oldalról egyenletesen éri a hő az ételt.
Miért jobb a holland kemence a bográcsnál?
Bár a bogrács is remek eszköz szabadtéri főzéshez, a holland kemence számos előnnyel rendelkezik:
- Egyenletes hőeloszlás: A vastag öntöttvas falak és a fedőre helyezett parázs biztosítják, hogy az étel minden oldalról egyenletesen sül meg, így elkerülhető a leégés, vagy a nem elég átsült részek.
- Sokoldalúság: A holland kemencében nem csak pörköltet és levest lehet főzni, hanem süthetünk benne kenyeret, pizzát, sőt, akár még tortát is!
- Hőtartás: Az öntöttvas kiváló hőtartó képességgel rendelkezik, így az étel sokáig meleg marad a kemencében, akkor is, ha már nem ég a tűz.
- Tartósság: A megfelelően karbantartott holland kemence egy életre szóló befektetés.
- Szélvédelem: A bográccsal ellentétben a holland kemence jobban ellenáll a szélnek, ami stabilabban tartja a hőt és megakadályozza a lángok eloltását.
A holland kemence karbantartása
A holland kemence hosszú élettartamának kulcsa a megfelelő karbantartás. Íme néhány tipp:
- Első használat előtt: Mossa el a kemencét enyhe szappanos vízzel, majd szárítsa meg alaposan. Kenje be vékonyan növényi olajjal, és tegye a sütőbe fejjel lefelé 180 fokra egy órára. Ezt az eljárást hívják beavatásnak, és segít megvédeni a kemencét a rozsdától.
- Használat után: Amíg a kemence még meleg, távolítsa el a maradék ételt. Mossa el meleg vízzel és puha szivaccsal. Ne használjon erős súrolószert vagy mosogatógépet, mert ezek károsíthatják a bevonatot.
- Szárítás és tárolás: Szárítsa meg a kemencét alaposan, majd kenje be vékonyan növényi olajjal. Tárolja száraz helyen, fedő nélkül, hogy a levegő keringhessen benne. Ha a fedőt ráhelyezi, tegyen egy papírtörlőt a kemence és a fedő közé, hogy felszívja a nedvességet.
Különleges tábori receptek holland kemencében
Most pedig nézzünk néhány finom és egyszerű receptet, amit a holland kemencében készíthetsz a következő táborozásod során:
1. Csirkés-zöldséges egytálétel
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb vagy -mell filé, felkockázva
- 2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 sárgarépa, karikázva
- 2 burgonya, felkockázva
- 1 paprika, felkockázva
- 1 doboz (400g) hámozott paradicsom
- 1 bögre csirkehúsleves alaplé
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A holland kemencét tegyük a parázs fölé, és melegítsük fel.
- Öntsünk bele egy kevés olívaolajat, és pirítsuk meg a csirkét minden oldalról. Vegyük ki a kemencéből, és tegyük félre.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát a kemencébe, és pároljuk üvegesre.
- Tegyük vissza a csirkét a kemencébe, adjuk hozzá a sárgarépát, a burgonyát, a paprikát és a hámozott paradicsomot.
- Öntsük fel a csirkehúsleves alaplével, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval és borssal.
- Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőt (helyezzünk el kevesebb parazsat a kemence alá), és fedjük le a kemencét.
- Főzzük kb. 45-60 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és a csirke teljesen átsül.
2. Kenyérsütés holland kemencében
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 350ml langyos víz
- 10g friss élesztő vagy 7g szárított élesztő
- 10g só
Elkészítés:
- Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben.
- A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban.
- Öntsük a vizes élesztőt a liszthez, és gyúrjuk sima, rugalmas tésztává.
- Takarjuk le a tálat, és hagyjuk a tésztát duplájára kelni meleg helyen (kb. 1-1,5 óra).
- Lisztezett felületen formázzunk a tésztából kerek cipót.
- A holland kemencét (fedővel együtt) tegyük a parázs fölé, és melegítsük elő.
- Vigyázva vegyük ki a forró kemencét, tegyük bele a cipót, és fedjük le.
- Tegyünk parazsat a kemence alá és a fedőre is.
- Süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és a belseje átsül.
3. Almás cobbler
Hozzávalók:
- 6-8 alma, meghámozva, kimagozva és szeletelve
- 1/2 bögre cukor
- 1/4 bögre liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 csomag (kb. 250g) kekszes tészta (vagy készíthetünk omlós tésztát)
Elkészítés:
- Keverjük össze az almát, a cukrot, a lisztet, a fahéjat és a szerecsendiót egy tálban.
- Tegyük az almás keveréket a holland kemencébe.
- Locsoljuk meg az olvasztott vajjal.
- Morzsoljuk rá a kekszes tésztát az alma tetejére.
- Tegyünk parazsat a kemence alá és a fedőre is.
- Süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz és az alma megpuhul.
Összegzés
A holland kemence egy nagyszerű eszköz a szabadtéri főzéshez, ami sokoldalúbb és praktikusabb lehet, mint a bogrács. A megfelelő karbantartással egy életre szóló befektetés, amivel finom és laktató ételeket készíthetsz a tábortűznél. Próbáld ki a fent említett recepteket, vagy kísérletezz saját ötleteiddel! Jó étvágyat!