A táborozás a szabadság, a természet közelsége és a kalandok szinonimája. A tábortűz mellett eltöltött esték pedig elképzelhetetlenek finom ételek nélkül. Valljuk be, a szalonna sokszor a legkézenfekvőbb választás, de mi lenne, ha idén valami újat próbálnál ki? Ha unod már a megszokott ízeket, és szeretnél valami izgalmasabbat a tábortűz mellé, akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan tábori receptet, amelyek garantáltan feldobják a kirándulásaidat, és még a válogatósabb családtagokat is leveszik a lábukról.
Miért válts a szalonnáról?
A szalonna kétségtelenül praktikus: könnyen szállítható, gyorsan elkészül, és sokak kedvence. Azonban érdemes néha változatosságot vinni az étkezésbe, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás a szabadban is fontos. Ráadásul a szalonna viszonylag magas zsírtartalmú, és hosszútávon nem a legegészségesebb választás. A következő receptek nem csak finomabbak, de változatosabbak is, és akár vegán vagy vegetáriánus opciókat is tartalmaznak!
Könnyen elkészíthető tábori receptek
1. Tábortűzi bundás kenyér turbózva
A bundás kenyér egy klasszikus, de a tábortűznél még finomabb lehet! Az alaprecept egyszerű: kenyérszeleteket tojásos-tejes masszába mártunk, majd serpenyőben megsütjük. A trükk a fűszerezésben rejlik!
- Hozzávalók: Kenyér, tojás, tej (vagy növényi tej), só, bors, fokhagymapor, reszelt sajt (opcionális), zöldfűszerek (pl. petrezselyem, snidling).
- Elkészítés: A tojásokat felverjük a tejjel, sóval, borssal és a fokhagymaporral. Belekeverhetünk reszelt sajtot vagy apróra vágott zöldfűszereket is. A kenyérszeleteket megmártjuk a masszában, majd egy tábortűz felett felmelegített serpenyőben (vagy alufólián) aranybarnára sütjük.
- Tipp: Készítsünk hozzá egy friss salátát!
2. Zöldséges nyársak
A zöldséges nyársak nemcsak finomak, de látványosak is! Ráadásul a zöldségeket variálhatod ízlésed szerint.
- Hozzávalók: Cukkini, paprika (piros, sárga, zöld), hagyma, gomba, koktélparadicsom, olívaolaj, só, bors, fűszerpaprika, fokhagymapor.
- Elkészítés: A zöldségeket megmossuk és felkockázzuk (a gombát egészben hagyhatjuk). A nyársra felhúzzuk a zöldségeket tetszőleges sorrendben. Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat a fűszerekkel, majd megkenjük vele a nyársakat. A tábortűz felett (vagy grillrácson) addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
- Tipp: Ha húst is szeretnél a nyársra, csirkemell vagy kolbász is remekül passzol hozzá!
3. Batátás tábortűzi pörkölt (vegán)
Ez a vegán pörkölt nem csak ízletes, de tápláló is! A batáta (édesburgonya) édeskés íze remekül harmonizál a fűszerekkel.
- Hozzávalók: Batáta (édesburgonya), vöröshagyma, paprika, paradicsom, sárgarépa, fokhagyma, növényi olaj, só, bors, fűszerpaprika, kömény, majoránna, zöldségleves alaplé.
- Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, és növényi olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott batátát és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel és majoránnával. Felöntjük zöldségleves alaplével, és addig főzzük, amíg a batáta megpuhul.
- Tipp: Tálalhatjuk rizzsel, kuszkusszal vagy akár friss kenyérrel is.
4. Alufóliás krumpli csirkével
Az alufóliában sült ételek nagy előnye, hogy minimális mosogatással járnak! Ez a krumplis-csirkés variáció pedig garantáltan elnyeri majd a tetszésed.
- Hozzávalók: Krumpli, csirkemell, hagyma, paprika, olívaolaj, só, bors, fűszerpaprika, fokhagymapor, rozmaring.
- Elkészítés: A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. A csirkemellet szintén felkockázzuk. A hagymát és a paprikát felkarikázzuk. Egy nagy darab alufóliára rétegezünk a krumpliból, a csirkéből, a hagymából és a paprikából. Meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymaporral és rozmaringgal. Szorosan becsomagoljuk az alufóliába, és a tábortűz parazsában (vagy grillrácson) addig sütjük, amíg a krumpli és a csirke megpuhul.
- Tipp: Adhatunk hozzá kukoricát, gombát vagy bármilyen más zöldséget is!
5. Tábortűzi palacsinta
A palacsinta nem csak otthon, de a tábortűznél is remek választás! Kicsit több előkészületet igényel, de a végeredmény megéri a fáradságot.
- Hozzávalók: Liszt, tojás, tej (vagy növényi tej), só, cukor, olaj.
- Elkészítés: Keverjük össze a lisztet, a tojást, a tejet, a sót és a cukrot egy tálban. Adjuk hozzá az olajat, és keverjük simára. A tábortűz felett felmelegített serpenyőben (vagy palacsintasütőben) süssük ki a palacsintákat. Tölthetjük lekvárral, túróval, nutellával vagy bármilyen más kedvenc töltelékkel.
- Tipp: Vigyünk magunkkal előre elkészített palacsintatésztát egy zárható edényben, így megspórolhatunk egy kis időt és energiát a táborban!
Tippek a tábori főzéshez
- Előkészületek: Minél többet készítsünk elő otthon (pl. zöldségtisztítás, fűszerek kimérése), annál kevesebb időt kell a táborban a főzéssel tölteni.
- Csomagolás: Használjunk légmentesen záródó dobozokat és zacskókat az ételek szállításához.
- Biztonság: Ügyeljünk a tűzbiztonságra, és mindig legyen kéznél víz vagy homok a tűz eloltásához.
- Tisztaság: Tartsuk tisztán a főzőhelyet, és mossunk el mindent alaposan.
- Minimalizálás: Próbáljunk minél kevesebb szemetet termelni, és amit csak lehet, vigyünk haza.
Összegzés
A táborozás nem csak a kalandokról, hanem a finom ételekről is szólhat! A szalonna egy jó alap, de ha valami újjal szeretnél kísérletezni, próbáld ki a fenti recepteket. Garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni! Készülj fel, kísérletezz bátran, és élvezd a természet közelségét egy tápláló és finom étel mellett!