A tábortűz pattogása, a csillagok ragyogása, a barátok társasága… Mi hiányzik még egy tökéletes estéhez? Egy igazán ízletes, mexikói ihletésű vacsora, ami felpezsdíti az ízlelőbimbókat és felmelegíti a szívet! Ebben a cikkben olyan chilis és sajtos tábori recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűek, gyorsan elkészíthetők, és garantáltan leveszik a lábadról a társaságot.
Miért pont a mexikói konyha a tábortűznél?
A mexikói konyha karakteres ízei, a pikáns fűszerek és a melengető ételek tökéletesen passzolnak a tábortűzi hangulathoz. A legtöbb recepthez nem kell sok hozzávaló, és könnyen variálhatók a rendelkezésre álló alapanyagokkal. Ráadásul a chili és a sajt kombinációja a hideg estéken igazi felüdülést jelent.
Alapvető tábori felszerelés a mexikói lakomához
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nézzük meg, milyen alapvető felszerelésre lesz szükséged:
- Tábortűz, tűzrakó hely
- Grillező rács vagy háromlábú állvány
- Öntöttvas edény vagy holland sütő
- Alumínium fólia
- Kések, vágódeszka
- Keverőkanál, merőkanál
- Tányérok, evőeszközök
- Élelmiszer tárolók
Receptek a tűz körül: Chilis és sajtos finomságok
1. Tábortűzi Chili con Carne
A chili con carne egy igazi klasszikus, ami a tábortűznél is remekül működik. Előre is elkészítheted otthon, és a helyszínen csak fel kell melegítened, vagy akár a tűznél is összedobhatod!
Hozzávalók:
- 500g darált marhahús
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 1 zöld paprika, apróra vágva
- 1 konzerv (400g) darabolt paradicsom
- 1 konzerv (400g) vörösbab
- 2 evőkanál chilikrém vagy chilipor
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál oregánó
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
- Reszelt sajt (cheddar, monterey jack, vagy ami kéznél van)
- Tortilla chips (opcionális)
Elkészítés:
- Az öntöttvas edényben hevíts olívaolajat a tűz felett.
- Pirítsd le a darált húst, amíg megbarnul. Vedd ki az edényből és tedd félre.
- Az edényben dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a paprikát, és párold még pár percig.
- Add vissza a darált húst az edénybe. Keverd hozzá a darabolt paradicsomot, a vörösbabot, a chilikrémet/chilipor, a római köményt, az oregánót, a sót és a borsot.
- Forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és főzd legalább 30 percig, vagy amíg a chili besűrűsödik. Minél tovább főzöd, annál finomabb lesz!
- Tálald reszelt sajttal és tortilla chips-szel.
2. Queso Fundido (Sajtos mártogatós)
A queso fundido egy igazi sajtos álom! Ez a mexikói sajtmártogatós egyszerűen elkészíthető, és tökéletes a tábortűz melletti nassoláshoz.
Hozzávalók:
- 400g reszelt sajt (Monterey Jack, Oaxaca, vagy mozzarella keveréke)
- 1/2 hagyma, apróra vágva
- 1 zöld chili paprika (jalapeno), apróra vágva (opcionális)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Tortilla chips
Elkészítés:
- Hevíts olívaolajat egy kis öntöttvas serpenyőben a tűz felett.
- Dinszteld meg a hagymát, amíg puha nem lesz. Ha használsz chilit, add hozzá a hagymához, és pirítsd még egy percig.
- Add hozzá a reszelt sajtot. Folyamatosan kevergetve olvaszd fel a sajtot, amíg sima és krémes nem lesz.
- Tálald tortilla chips-szel, és mártogass bele!
3. Fóliás kukorica chilis vajjal
Ez a recept egyszerű, de nagyszerű! A kukorica édes íze tökéletesen harmonizál a chilis vaj pikáns ízével.
Hozzávalók:
- 4 kukorica cső
- 100g vaj, olvasztva
- 1 teáskanál chilikrém vagy chilipor
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- Só ízlés szerint
- Alumínium fólia
Elkészítés:
- Keverd össze az olvasztott vajat a chilikrémmel/chiliporral, a fokhagymaporral és a sóval.
- Kend meg a kukoricákat a chilis vajjal.
- Csomagold be a kukoricákat alumínium fóliába.
- Grillezd a kukoricákat a tábortűz felett kb. 20-25 percig, időnként megforgatva, amíg a kukorica puha nem lesz.
- Óvatosan bontsd ki a fóliát, és tálald azonnal.
4. Sajtos quesadillák tábortűznél
A quesadillák villámgyorsan elkészíthetők, és remekül variálhatók a rendelkezésre álló hozzávalókkal.
Hozzávalók:
- Tortillalapok
- Reszelt sajt (cheddar, monterey jack, vagy ami kéznél van)
- Főtt csirke vagy marhahús (opcionális)
- Apróra vágott paprika (opcionális)
- Vöröshagyma (opcionális)
Elkészítés:
- Szórj sajtot az egyik tortillalapra.
- Ha használsz húst vagy zöldséget, szórd azt is a sajtra.
- Hajtsd félbe a tortillalapot.
- Grillezd a quesadillát a tábortűz felett mindkét oldalán, amíg a sajt megolvad és a tortilla aranybarna nem lesz.
- Szeleteld fel, és tálald azonnal.
Tippek a sikeres tábori főzéshez
- Előkészítés: Minél többet előkészítesz otthon, annál könnyebb dolgod lesz a táborban. Vágd fel a zöldségeket, mérd ki a fűszereket, és csomagolj mindent külön tárolókba.
- Tűzgyújtás: Győződj meg róla, hogy van elég tűzifád, és tudsz biztonságosan tüzet gyújtani.
- Hőmérséklet szabályozása: A tábortűzön való főzés kihívást jelenthet a hőmérséklet szabályozása szempontjából. A parazsat érdemes elteríteni, hogy egyenletesebb legyen a hő.
- Biztonság: Mindig tartsd be a tűzvédelmi szabályokat, és ügyelj arra, hogy ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet.
- Tisztaság: Ne felejtsd el összepakolni a szemetet, és tisztán hagyni a táborhelyet.
Reméljük, hogy ezek a chilis és sajtos tábori receptek meghozzák a kedved egy felejthetetlen mexikói hangulatú tábortűzi esthez! Jó étvágyat!