Amikor kirándulásra, túrázásra vagy akár egy egyszerű piknikre készülünk, a legtöbbünknek rögtön az édességek ugranak be: sütemények, csokik, kekszek. Pedig a sós sütemények éppolyan jól, sőt, sokszor jobban is passzolnak a szabad ég alatti étkezésekhez. Nem csak azért, mert kevésbé édesek, hanem azért is, mert sokkal változatosabban elkészíthetőek, laktatóbbak, és a sós ízek remekül kiegészítik a természet frissességét.
Miért a sós sütemény a tökéletes választás?
Számos oka van annak, hogy a sós sütemények ideálisak kirándulásra:
- Változatosság: A sós sütemények végtelen variációban elkészíthetőek. Lehetnek leveles tésztából, kelt tésztából, omlós tésztából, és tölthetjük őket zöldségekkel, húsokkal, sajtokkal, krémekkel.
- Laktatóak: Míg az édességek gyakran csak hirtelen energiát adnak, a sós sütemények, különösen azok, amelyek tartalmaznak fehérjét (pl. hús, sajt), sokkal laktatóbbak és hosszabb ideig biztosítják az energiát a túrázáshoz, kiránduláshoz.
- Könnyen szállíthatóak: A legtöbb sós sütemény jól bírja a szállítást. Lehet őket dobozban, zacskóban tárolni, és nem olvadnak meg a melegben, mint a csokoládé.
- Ízletesek: Valljuk be, egy jól elkészített sós sütemény legalább olyan finom, mint egy édes! A sós, fűszeres ízek pedig remekül passzolnak a szabad levegőhöz.
- Egészségesebbek lehetnek: Ha ügyelünk az alapanyagokra, a sós sütemények lehetnek egészségesebbek is, mint az édességek. Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, sovány húsokat, zöldségeket, és csökkenthetjük a zsiradék mennyiségét.
Népszerű sós sütemény receptek kiránduláshoz
Íme néhány bevált recept, amelyeket könnyen elkészíthetünk otthon, és magunkkal vihetünk a kirándulásra:
1. Sajtos pogácsa
A sajtos pogácsa klasszikus választás, és nem véletlenül! Puha, ízletes, és könnyen szállítható. Készíthetjük túrós, tehéntúrós vagy akár burgonyás alappal is. A reszelt sajt pedig extra ízt ad neki.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, sót, és összegyúrjuk. A tésztát letakarva kelesztjük. Kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, és összehajtogatjuk. Újra kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
2. Sós muffin
A sós muffin egy nagyszerű alternatíva a hagyományos édes muffinok helyett. Könnyen variálható, és sokféle alapanyaggal ízesíthető. Készíthetünk zöldséges, sonkás, sajtos, vagy akár fűszeres változatokat is.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 2 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg kockázott sonka vagy szalonna
- 1/2 csokor aprított petrezselyem
Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást, olajat és tejet egy másik tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz. Beleforgatjuk a reszelt sajtot, a sonkát és a petrezselymet. Muffinpapírral bélelt muffinformába kanalazzuk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
3. Leveles tésztás tekercs
A leveles tésztás tekercs egy gyors és egyszerű recept, amelyhez nem kell sokat bajlódnunk. Készíthetjük spenótos-ricottás, sonkás-sajtos, vagy akár gombás töltelékkel is.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 20 dkg spenót
- 25 dkg ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- 1 tojás
Elkészítés: A spenótot megpároljuk a fokhagymával, majd összekeverjük a ricottával, sóval és borssal. A leveles tésztát kinyújtjuk, rákenjük a spenótos tölteléket, feltekerjük, és szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
4. Sós rúd
A sós rúd egy klasszikus sütemény, amelyet mindenki szeret. Lehet köményes, szezámos, vagy akár mákos is. Remek ropogtatnivaló a kirándulás során.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- 1 tk só
- 1 tojás a kenéshez
- Kömény, szezámmag vagy mák a szóráshoz
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, sót, és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk köménnyel, szezámmaggal vagy mákkal, és vékony csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
5. Kelt tésztás csiga
A kelt tésztás csiga egy puha és ízletes sütemény, amelyet sokféle töltelékkel elkészíthetünk. Lehet sajtos, sonkás, kolbászos, vagy akár zöldfűszeres is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tk só
- 20 dkg reszelt sajt
- 10 dkg kockázott sonka
Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojást, olvasztott vajat, és összegyúrjuk. A tésztát letakarva kelesztjük. Kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével és a sonkával, feltekerjük, és szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tippek a tökéletes kirándulós sós süteményhez
- Használjunk minőségi alapanyagokat: A jó minőségű alapanyagok garantálják a finom ízt.
- Készítsük el előre: A sós süteményeket általában egy nappal előre is elkészíthetjük, így időt spórolhatunk a kirándulás napján.
- Csomagoljuk megfelelően: A süteményeket légmentesen záródó dobozba vagy zacskóba csomagoljuk, hogy frissek maradjanak.
- Kísérletezzünk a töltelékekkel: Ne féljünk új ízeket kipróbálni! A sós sütemények nagyszerűen variálhatóak a különböző töltelékekkel.
- Figyeljünk a tárolásra: A melegben könnyen megromolhatnak a töltelékek, ezért ha hűtőtáskánk van, érdemes abban tárolni a süteményeket.
A sós sütemények tehát remek választásnak bizonyulnak a kirándulásokra. Készítsük el kedvenc receptjeinket, vagy próbáljunk ki valami újat, és élvezzük a természetben a finom falatokat!