A nyár a piknikek és a szabadtéri étkezések időszaka. Mi lehetne jobb, mint egy pléden elterülve, a napfényben élvezni a finom falatokat a barátokkal és a családdal? Ha valami igazán frissítőre és könnyedre vágyunk, a mediterrán konyha tökéletes választás. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, de nagyszerű receptet, amelyekkel garantáltan sikert aratsz a következő piknikeden.
Miért pont a mediterrán konyha?
A mediterrán étrend nem csupán finom, de rendkívül egészséges is. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a gyümölcsök, a halak és a sovány húsok mind-mind hozzájárulnak a jó közérzethez. Ráadásul az ízek intenzívek és vibrálóak, tökéletesen passzolnak a nyári hangulathoz. A könnyű fogások nem terhelik meg a szervezetet, így a piknik után is tele leszünk energiával.
Piknikre termett mediterrán receptek
1. Görög saláta (Horiatiki)
A görög saláta az egyik legnépszerűbb mediterrán étel, és nem véletlenül. Elkészítése egyszerű, friss és ízletes, ráadásul a piknikre is könnyen szállítható.
Hozzávalók:
- 2-3 nagy paradicsom
- 1 uborka
- 1 lilahagyma
- 1 zöldpaprika
- 150g feta sajt
- Olívabogyó
- Olívaolaj
- Szárított oregánó
- Só, bors
Elkészítés:
- A zöldségeket kockákra vágjuk, a lilahagymát vékonyra szeleteljük.
- Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, hozzáadjuk az olívabogyót.
- Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk oregánóval, sózzuk és borsozzuk.
- A tetejére morzsoljuk a feta sajtot.
- Szállítás előtt tegyük légmentesen záródó edénybe.
2. Hummusz friss zöldségekkel
A hummusz egy közel-keleti eredetű, csicseriborsóból készült krém, ami tökéletes mártogatósként szolgál a pikniken.
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó (400g)
- 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- Pirospaprika (opcionális)
Elkészítés:
- A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük.
- Egy turmixgépbe tesszük a csicseriborsót, a tahinit, a fokhagymát, a citromlevet, az olívaolajat, a sót és a borsot.
- Addig turmixoljuk, amíg krémes állagú nem lesz. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés vizet.
- Ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával.
- Friss zöldségekkel (sárgarépa, uborka, paprika) tálaljuk.
- Szállítás előtt tegyük légmentesen záródó edénybe.
3. Tabbouleh (Petrezselyemsaláta)
A tabbouleh egy libanoni petrezselyemsaláta, ami frissítő és tele van vitaminokkal. A bulgur adja a saláta alapját, amit friss zöldfűszerek és zöldségek tesznek igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 1 bögre bulgur
- 2 bögre forró víz
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor menta
- 2 paradicsom
- 1/2 uborka
- 2-3 szál újhagyma
- 4 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A bulgurt leöntjük a forró vízzel, és hagyjuk állni kb. 20 percig, amíg megpuhul.
- A petrezselymet, a mentát, a paradicsomot, az uborkát és az újhagymát apróra vágjuk.
- A bulgurt lecsepegtetjük, és egy tálban összekeverjük a zöldségekkel.
- Meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
- Szállítás előtt tegyük légmentesen záródó edénybe.
4. Bruschetta
A bruschetta egy olasz előétel, ami pirított kenyérből és különböző feltétekből áll. A legnépszerűbb változat a paradicsomos, de kreatívak lehetünk, és más zöldségekkel, sajtokkal is kísérletezhetünk.
Hozzávalók:
- 1 bagett
- 2 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- Bazsalikom
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A bagettet felszeleteljük, és megpirítjuk (grillserpenyőben vagy sütőben).
- A paradicsomot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a bazsalikomot apróra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a paradicsomot, a fokhagymát, a bazsalikomot, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
- A paradicsomos keveréket ráhalmozzuk a pirítósokra.
- A pirítóst és a paradicsomos keveréket külön-külön szállítsuk, és a helyszínen tegyük össze, hogy a kenyér ne ázzon el.
5. Mediterrán tésztasaláta
A tésztasaláta egy laktató és könnyen variálható étel, ami tökéletes a piknikre. A mediterrán változatba kerülhetnek olívabogyók, feta sajt, aszalt paradicsom, és friss zöldségek.
Hozzávalók:
- 300g tészta (pl. penne, fusilli)
- 1 piros paprika
- 1 sárga paprika
- 1 uborka
- 100g feta sajt
- 50g aszalt paradicsom
- 50g olívabogyó
- Olívaolaj
- Citromlé
- Bazsalikom
- Só, bors
Elkészítés:
- A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
- A paprikákat és az uborkát kockákra vágjuk, a feta sajtot felkockázzuk, az aszalt paradicsomot felcsíkozzuk, az olívabogyót félbevágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a tésztát, a zöldségeket, a feta sajtot, az aszalt paradicsomot és az olívabogyót.
- Meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, sózzuk és borsozzuk.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
- Szállítás előtt tegyük légmentesen záródó edénybe.
Tippek a tökéletes mediterrán piknikhez
- Használjunk friss, szezonális alapanyagokat.
- Készítsük el az ételeket előző nap, hogy az ízek összeérjenek.
- Szállítsuk az ételeket hűtőtáskában, hogy frissek maradjanak.
- Ne felejtsük el a szalvétákat, a poharakat és a tányérokat.
- Vigyünk magunkkal egy palack hűvös fehérbort vagy rozét, ami tökéletesen illik a mediterrán ízekhez.
- És ami a legfontosabb: élvezzük a társaságot és a finom ételeket a szabadban!
A mediterrán konyha kínálta lehetőségek szinte végtelenek, így bátran kísérletezzünk és alkossuk meg a saját piknik menünket. Jó étvágyat és kellemes időtöltést kívánunk!