A piknik a szabadban töltött idő ünnepe, a finom ételek, a jó társaság és a friss levegő kombinációja. Ha pedig szeretnéd feldobni a hagyományos piknikmenüt valami különlegessel, akkor a cékla remek választás! Ez a földes, édes ízű gyökérzöldség nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így igazi egészségbomba.
Miért válassz céklát a piknikre?
A cékla sokoldalúsága miatt szinte bármilyen piknikételbe beilleszthető. Nyersen, főzve, sütve vagy párolva is finom, és jól harmonizál más zöldségekkel, sajtokkal, húsokkal és magvakkal. Ráadásul a cékla gyönyörű, élénk színe feldobja a piknikasztalt, és étvágygerjesztő látványt nyújt.
Céklás Piknik Receptek: Inspirációk
1. Cékla-Kecskesajt Szendvics
Ez a szendvics egyszerű, de nagyszerű. A cékla édes íze tökéletesen kiegészíti a kecskesajt savanykás ízét.
Hozzávalók:
- Teljes kiőrlésű kenyér
- Főtt vagy sült cékla, vékony szeletekre vágva
- Kecskesajt (krémesebb vagy tömörebb, ízlés szerint)
- Rukkola vagy más zöldsaláta
- Balzsamecet krém
- Só, bors
Elkészítés:
- Kend meg a kenyérszeleteket kecskesajttal.
- Rétegezd a céklaszeleteket a sajt tetejére.
- Szórj rá rukkola salátát.
- Locsold meg balzsamecet krémmel.
- Ízlés szerint sózd, borsozd.
- Takard be a másik kenyérszelettel.
- Csomagold be a szendvicset alufóliába vagy viaszpapírba.
2. Cékla-Alma Saláta Dióval
Ez a frissítő saláta tökéletes választás a meleg napokra. A cékla, az alma és a dió harmonikus kombinációja igazán különleges ízélményt nyújt.
Hozzávalók:
- Főtt cékla, kockára vágva
- Alma, kockára vágva
- Dió, durvára vágva
- Feta sajt, morzsolva (elhagyható)
- Citromlé
- Olívaolaj
- Méz
- Só, bors
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a céklát, az almát és a diót.
- Ha használod, morzsold rá a feta sajtot.
- Készítsd el az öntetet: keverd össze a citromlevet, az olívaolajat és a mézet.
- Öntsd az öntetet a salátára.
- Ízlés szerint sózd, borsozd.
- Óvatosan forgasd össze, hogy az öntet egyenletesen bevonja a salátát.
- Hűtőben tárold tálalásig.
3. Cékla Hummusz Zöldségekkel
A hummusz egy népszerű közel-keleti krém, melyet csicseriborsóból készítenek. Ez a recept a hagyományos hummuszt a cékla édes ízével kombinálja, így egy igazán különleges és színes mártogatóst kapunk.
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 közepes méretű főtt cékla, apróra vágva
- 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- Pita chips vagy friss zöldségek (pl. répa, uborka, paprika) a tálaláshoz
Elkészítés:
- Tedd a csicseriborsót, a céklát, a tahinit, a citromlevet, a fokhagymát és az olívaolajat egy turmixgépbe vagy aprítóba.
- Turmixold simára.
- Ízlés szerint sózd, borsozd.
- Ha túl sűrű, adj hozzá egy kis vizet.
- Tálald pita chipszel vagy friss zöldségekkel.
4. Céklás Quiche
Ez a sós pite egy nagyszerű főétel a piknikre. Könnyen szállítható és előre elkészíthető. A céklás quiche különleges ízvilágát a cékla édessége és a sajt sós íze adja.
Hozzávalók:
- Készen kapható omlós tészta
- 200g főtt cékla, apróra vágva
- 100g feta sajt vagy más sós sajt, morzsolva
- 3 tojás
- 200ml tejszín
- Só, bors, szerecsendió
- Olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Nyújtsd ki az omlós tésztát és helyezd egy piteformába.
- Szúrd meg a tészta alját villával.
- Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a céklát.
- Egy tálban verd fel a tojásokat a tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval.
- Add hozzá a céklát és a feta sajtot.
- Öntsd a keveréket a tésztára.
- Süsd a quichet 30-40 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül.
- Hagyd hűlni, mielőtt szeleteled és tálalod.
5. Cékla Leves (Hidegen)
A hideg cékla leves, más néven borscs, egy frissítő és tápláló leves, mely tökéletes a nyári piknikekre. A cékla mellett más zöldségekkel és tejföllel készül, így egy igazi ízbomba.
Hozzávalók:
- 500g főtt cékla, apróra reszelve
- 1 uborka, apróra kockázva
- 2 újhagyma, felkarikázva
- 1 csokor kapor, apróra vágva
- 1 liter kefir vagy író
- Citromlé
- Só, bors
- Főtt tojás, a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze a céklát, az uborkát, az újhagymát és a kaprot.
- Öntsd fel kefirrel vagy íróval.
- Ízesítsd citromlével, sóval és borssal.
- Hűtőben legalább 2 óráig hűtsd.
- Tálaláskor díszítsd főtt tojással, ha szeretnéd.
Tippek a tökéletes céklás piknikhez:
- Készítsd elő az ételeket előre, hogy a pikniken már csak a pihenéssel és a szórakozással kelljen foglalkoznod.
- Használj tartós dobozokat és hűtőtáskákat, hogy az ételek frissek maradjanak.
- Ne felejtsd el a takarót, a tányérokat, az evőeszközöket, a poharakat és a szalvétákat.
- Vigyél magaddal egy kis szemeteszsákot, hogy a piknik után könnyen össze tudj szedni a szemetet.
- És ami a legfontosabb: élvezd a természetet és a jó társaságot!
Reméljük, hogy ezek a cékla receptek inspirációt adtak a következő piknikedhez. Jó étvágyat és kellemes időtöltést kívánunk!