Szereted a pogácsát, de kerülnöd kell a glutént? Esetleg valami új, egészséges és különleges receptet keresel? Akkor a gluténmentes céklás pogácsa pontosan neked való! Ez a recept nem csak finom, de a cékla és a magvak révén tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul elkészítése egyszerű, és garantáltan sikert aratsz vele.
Miért érdemes gluténmentes céklás pogácsát készíteni?
A gluténmentes táplálkozás egyre népszerűbb, és nem csak azok körében, akik gluténérzékenyek. Sokan érzik magukat jobban, ha csökkentik a gluténbevitelt. A gluténmentes céklás pogácsa remek alternatíva a hagyományos, búzaliszttel készült pogácsák helyett. De miért pont cékla?
A cékla egy igazi szuperélelmiszer. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (például C-vitamin és B-vitaminok) és ásványi anyagokkal (például kálium, vas és magnézium). A cékla fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert. Ráadásul a cékla édeskés íze különleges aromát ad a pogácsának, ami tökéletesen harmonizál a sós tésztával és a magvakkal.
A magvak pedig további tápanyagokkal gazdagítják a pogácsát. Rengeteg rostot, egészséges zsírokat és fehérjét tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára. A különböző magvak (pl. napraforgómag, szezámmag, lenmag) különböző ízeket és textúrákat kölcsönöznek a pogácsának, így még izgalmasabbá téve az ízélményt.
A tökéletes gluténmentes céklás pogácsa receptje
Most pedig nézzük, hogyan készítheted el a tökéletes gluténmentes céklás pogácsát!
Hozzávalók:
* 250 g gluténmentes lisztkeverék (pl. Schär Mix B, Nutri free Mix per Pane)
* 200 g főtt cékla, pürésítve
* 100 g vaj vagy növényi margarin, hidegen, felkockázva
* 1 tojás
* 100 ml tejföl vagy növényi alternatíva (pl. kókusztejföl)
* 1 teáskanál só
* 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
* 1/2 teáskanál őrölt kömény
* 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
* Tojás a kenéshez
* Magvak a szóráshoz (napraforgómag, szezámmag, lenmag, mák)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, a sót, a sütőport, a köményt és a borsot.
- Add hozzá a hideg vajat vagy margarint, és morzsold el a lisztes keverékkel. Dolgozd össze az ujjaiddal, amíg morzsás állagot nem kapsz.
- Add hozzá a céklapürét, a tojást és a tejfölt. Gyúrj belőle egy egynemű tésztát. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés gluténmentes lisztet.
- Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra.
- Szaggass pogácsákat egy pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral).
- Helyezd a pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kend meg a pogácsák tetejét felvert tojással, és szórd meg a magvakkal.
- Süsd a pogácsákat kb. 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni a tepsin néhány percig, mielőtt áttennéd őket egy rácsra teljesen kihűlni.
Tippek és trükkök a tökéletes gluténmentes céklás pogácsához
A gluténmentes sütés néha kihívást jelenthet, de néhány tippel és trükkel könnyedén elkészítheted a tökéletes céklás pogácsát:
* A lisztkeverék kiválasztása: Nem minden gluténmentes lisztkeverék egyforma. Érdemes olyan keveréket választani, amely kifejezetten sós tésztákhoz ajánlott. Ha nincs ilyen kéznél, akkor használhatsz egy univerzális keveréket, de figyelj a tészta állagára, és szükség esetén adj hozzá egy kevés tápióka- vagy kukoricakeményítőt a jobb állag érdekében.
* A tészta állaga: A gluténmentes tészta általában ragacsosabb, mint a búzaliszttel készült tészta. Ne ijedj meg, ha a tészta elsőre túl lágynak tűnik. Adj hozzá egy kevés gluténmentes lisztet, amíg formázható állagot nem kapsz. Fontos, hogy ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa.
* A cékla előkészítése: A cékla főzve és sütve is felhasználható a pogácsához. Sütve intenzívebb ízt kapunk, de főzve egyszerűbb az előkészítése. Ha sült céklát használsz, tekerd be alufóliába, és süsd kb. 1 órán át 180°C-on.
* A magvak variálása: Bátran kísérletezz a különböző magvakkal! Használhatsz napraforgómagot, szezámmagot, lenmagot, mákot, tökmagot vagy akár chia magot is. A magvakat nem csak a tetejére szórhatod, hanem a tésztába is keverheted.
* A pogácsák formázása: Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy poharat vagy akár egy kés segítségével is formázhatod a pogácsákat.
* A sütési idő: A sütési idő függ a sütő teljesítményétől. Figyeld a pogácsákat, és vedd ki őket a sütőből, amikor aranybarnára sültek.
Gluténmentes céklás pogácsa: Egészséges és finom alternatíva
A gluténmentes céklás pogácsa tökéletes választás, ha szeretnél valami egészségeset és finomat készíteni. A cékla és a magvak révén tele van tápanyagokkal, a gluténmentes lisztkeveréknek köszönhetően pedig a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Próbáld ki ezt a receptet, és garantáltan elnyeri majd a tetszésed!
Jó étvágyat!