Ahogy beköszönt az ősz, a színek megváltoznak, a levegő frissebb lesz, és a konyhánk is átalakul. Előkerülnek a testesebb, melegítő ételek, amik nemcsak a testünket, de a lelkünket is táplálják. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy szaftos, ropogós sült libacomb, amit a savanykás-édes párolt lilakáposzta és a földes céklás köret tesz igazán felejthetetlenné.
Miért éppen libacomb?
A liba húsának jellegzetes, intenzív íze van, ami tökéletesen harmonizál az őszi zöldségekkel és gyümölcsökkel. A comb pedig a liba egyik legízletesebb része, tele szafttal és ízzel, ráadásul a bőre sütés közben gyönyörűen megpirul, és ropogós lesz. A libacomb sütése ugyan időigényes, de az eredmény minden belefektetett percet megér.
A Tökéletes Sült Libacomb Receptje
Az alábbi recepttel garantáltan sikerélményed lesz! Lássuk, mire lesz szükséged:
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- Só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 fej vöröshagyma, negyedelve
- 2 dl víz
- 2 evőkanál libazsír (opcionális, de ajánlott)
Elkészítés:
- Előkészítés: A libacombokat alaposan mosd meg, majd papírtörlővel szárítsd le. A bőrét késsel vagdosd be rácsos mintázattal – ez segíti a zsír kiolvadását és a bőr ropogósra sülését.
- Fűszerezés: Keverd össze a sót, borsot, majoránnát, kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát. Alaposan dörzsöld be vele a libacombokat.
- Pihentetés: Tedd a befűszerezett libacombokat egy tálba, fedd le fóliával, és hagyd a hűtőben legalább 4 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakát áll. Ez idő alatt a fűszerek átjárják a húst, és még ízletesebb lesz.
- Sütés: Vedd elő a libacombokat a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten állni kb. 30 percig. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra (légkeveréses sütő esetén 140°C).
- Elősütés: Helyezd a negyedelt vöröshagymát egy sütőtál aljára. Tedd rá a libacombokat, bőrrel felfelé. Öntsd alá a vizet, és ha használod, kanalazd a libazsírt a combok tetejére. Fedd le a tálat alufóliával.
- Párolás: Süsd a libacombokat letakarva kb. 2,5-3 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul. Időnként ellenőrizd, és ha szükséges, pótold a vizet.
- Ropogósítás: Vedd le a fóliát, emeld a sütő hőmérsékletét 200°C-ra (légkeveréses sütő esetén 180°C), és süsd a combokat még kb. 20-30 percig, amíg a bőrük szép aranybarnára és ropogósra nem sül. Fontos, hogy figyelj rá, nehogy megégjen!
- Pihentetés: Vedd ki a libacombokat a sütőből, és hagyd pihenni 10-15 percig, mielőtt felszolgálnád. Ez idő alatt a húsrostok megnyugszanak, és a szaft bennük marad, így a hús még szaftosabb lesz.
Párolt Lilakáposzta: Az Édes-Savanyú Harmónia
A párolt lilakáposzta nemcsak színében, de ízében is remekül kiegészíti a sült libacombot. Az édes és savanyú ízek játéka izgalmas kontrasztot teremt a hús gazdag ízével.
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta, vékonyra szeletelve
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj vagy libazsír
- 1 dl vörösborecet
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 db alma, reszelve (opcionális)
- 1 dl vörösbor (opcionális)
Elkészítés:
- Alap elkészítése: Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevíts fel az olajat vagy a libazsírt. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteld üvegesre.
- Káposzta párolása: Add hozzá a vékonyra szeletelt lilakáposztát, és párold pár percig, amíg kissé összeesik.
- Ízesítés: Öntsd rá a vörösborecetet, add hozzá a cukrot, a sót, az őrölt köményt és a szegfűszeget. Keverd össze, és forrald fel.
- Főzés: Vedd le a lángot takarékra, fedd le a lábast, és párold a káposztát kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Időnként keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet vagy vörösbort, hogy ne égjen le.
- Végső simítás: Ha szeretnéd, a főzési idő vége felé reszeld bele az almát, és keverd össze. Ez még édesebbé és szaftosabbá teszi a káposztát.
- Tálalás: Tálald a párolt lilakáposztát melegen a sült libacomb mellé.
Céklás Köret: A Földes Édesség
A céklás köret egy különleges és egészséges kiegészítője a libacombnak és a lilakáposztának. A cékla földes édessége, valamint a hozzáadott fűszerek pikáns ízt kölcsönöznek neki.
Hozzávalók:
- 500 g cékla, meghámozva és felkockázva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál balzsamecet
- Só, frissen őrölt bors
- Petrezselyemzöld, apróra vágva (a díszítéshez)
Elkészítés:
- Cékla előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A meghámozott és felkockázott céklát keverd össze egy tálban az olívaolajjal, a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal.
- Sütés: Terítsd el a céklát egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süsd kb. 30-40 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.
- Ízesítés: Vedd ki a céklát a sütőből, és locsold meg a balzsamecettel. Keverd össze, és kóstold meg. Ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy balzsamecetet.
- Tálalás: Tálald a sült céklát melegen a sült libacomb és a párolt lilakáposzta mellé. Díszítsd apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Ízélményhez
- A libacombot érdemes előző nap befűszerezni, hogy a fűszerek átjárják a húst.
- A sütés során keletkezett libazsírt ne dobd ki! Használd fel a káposzta vagy a cékla elkészítéséhez, vagy akár pirítós kenyérre kenve is isteni finom.
- Ha nincs időd friss céklával dolgozni, használhatsz előre főtt, vákuumcsomagolt céklát is. Ebben az esetben csak pirítsd meg serpenyőben, és ízesítsd a balzsamecettel és a fűszerekkel.
- A lilakáposztát feldobhatod egy kevés reszelt gyömbérrel is.
- Kínáld az ételt egy pohár testes vörösborral, például egy Pinot Noir-ral vagy egy Kékfrankossal.
A sült libacomb párolt lilakáposztával és céklával egy igazi ünnepi fogás, ami garantáltan elkápráztatja a családodat és a vendégeidet. Készítsd el ezt a receptet, és élvezd az ősz ízeit!