A cékla egy igazi szuperélelmiszer, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A gumóját szinte mindenki ismeri és szereti, legyen szó savanyúságról, levesről vagy salátáról. De mi a helyzet a cékla szárával és levelével? Sokan reflexből a szemetesbe dobják, pedig hatalmas hiba lenne!
Miért érdemes megmenteni a cékla szárát?
A cékla szára és levele ugyanolyan tápláló, mint maga a gumó, sőt, bizonyos tápanyagokból még többet is tartalmazhat. Rengeteg A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, valamint folsav, kálium és magnézium található benne. Emellett gazdag rostforrás is, ami jót tesz az emésztésnek. Az antioxidánsok pedig segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni harcban, így védve a sejteket a károsodástól.
De nem csak a tápértéke miatt érdemes megmenteni a cékla szárát. A felhasználásával csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást, ami egyre fontosabb szempont a tudatos táplálkozásban. Ráadásul a cékla szára nagyon finom és sokoldalúan felhasználható a konyhában.
Hogyan válasszunk és tároljunk cékla szárat?
Amikor céklát vásárolunk, válasszunk olyan köteget, aminek a szára és levelei frissek, élénk színűek és nincsenek megbarnulva vagy elfonnyadva. A szárak legyenek feszesek, ne lógjanak erőtlenül. Ha a levelek sárgásak vagy foltosak, az azt jelentheti, hogy a cékla nem friss.
A megvásárolt cékla szárát és leveleit hűtőszekrényben tároljuk. Ehhez mossuk meg alaposan, szárítsuk meg, majd csomagoljuk papírtörlőbe és tegyük egy lezárható zacskóba vagy tárolódobozba. Így akár egy hétig is frissen tartható.
Mit készíthetünk a cékla szárából és leveléből?
A lehetőségek tárháza szinte végtelen! Íme néhány ötlet:
- Saláták: A fiatal, zsenge cékla leveleket nyersen is fogyaszthatjuk salátákban. Ízük enyhén földes és édeskés. Keverjük össze más zöldségekkel, gyümölcsökkel, sajttal és olajos magvakkal.
- Turmixok: A cékla szárát és levelét turmixokba is belekeverhetjük. Remekül illik gyümölcsökhöz, zöldségekhez és joghurthoz.
- Párolt zöldség: A cékla szárát és levelét párolhatjuk fokhagymával, olívaolajjal és fűszerekkel. Kiváló köret húsokhoz és halakhoz.
- Levesek: A cékla szára és levele gazdagítja a levesek ízét és tápértékét. Készíthetünk belőle krémlevest, zöldséglevest vagy akár húslevest is.
- Főzelékek: A cékla levelei felhasználhatóak főzelékek készítéséhez is, hasonlóan a spenóthoz vagy a sóskához.
- Pesztó: A cékla leveleiből pesztót is készíthetünk. Ehhez turmixoljuk össze a leveleket fokhagymával, olívaolajjal, parmezánnal és fenyőmaggal.
- Chipsek: A cékla leveleit megmosva, megszárítva és olívaolajjal megkenve ropogós chipseket süthetünk a sütőben.
- Sült zöldségköret: A cékla szárát a gumóval együtt is megsüthetjük, más zöldségekkel együtt.
Receptek cékla szárral és levéllel
Íme néhány konkrét recept, hogy inspirációt meríthess:
Céklalevél pesztó
Hozzávalók:
- 100 g cékla levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g parmezán sajt
- 30 g fenyőmag
- 1 dl olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A cékla leveleket alaposan mossuk meg és szárítsuk meg.
- A fokhagymát pucoljuk meg.
- A cékla leveleket, fokhagymát, parmezánt, fenyőmagot és olívaolajat tegyük egy turmixgépbe.
- Turmixoljuk simára.
- Ízesítsük sóval és borssal.
Tálaljuk tésztával, pirítóssal vagy használjuk szendvicskrémként.
Párolt cékla szár fokhagymával
Hozzávalók:
- 500 g cékla szár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A cékla szárát mossuk meg és vágjuk fel kisebb darabokra.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk meg.
- Adjuk hozzá a cékla szárát és pároljuk puhára, kb. 10-15 percig.
- Ízesítsük sóval és borssal.
Tálaljuk köretként.
Céklaleves cékla szárral
Hozzávalók:
- 1 kg cékla
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 200 g cékla szár és levél
- Só, bors ízlés szerint
- Citromlé vagy ecet a savanyításhoz (opcionális)
- Tejföl a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A céklát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret pucoljuk meg és vágjuk fel kockákra. A hagymát aprítsuk fel. A fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy nagy fazékban hevítsünk fel olívaolajat. Pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a céklát. Pároljuk néhány percig.
- Öntsük fel a zöldségleves alaplével. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot és főzzük puhára a zöldségeket.
- Adjuk hozzá a felvágott cékla szárat és levelet. Főzzük további 5-10 percig.
- Ízesítsük sóval és borssal.
- Ha szeretnénk, savanyítsuk citromlével vagy ecettel.
- Tálaljuk tejföllel.
A cékla szárának lehetséges kockázatai
A cékla szára oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben fogyasztva gátolhatja a kalcium felszívódását. Ezért vesekőproblémákkal küzdőknek mértékkel ajánlott a fogyasztása. Ugyanakkor a főzés csökkenti az oxálsav mennyiségét, így párolva, főzve biztonságosabban fogyasztható.
Összegzés
A cékla szára és levele értékes tápanyagokat tartalmaz, és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Ne dobd ki többé, hanem használd fel kreatívan és élvezd az ízét és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait! A cékla felhasználása így válik igazán teljes értékűvé, csökkentve az élelmiszerpazarlást is.