Szereted a sajttortát? Imádod a céklát? Akkor ez a recept neked szól! A céklás sajttorta sós kekszalapon egy igazán különleges és ízletes desszert, ami garantáltan elkápráztatja a vendégeidet. A lágy, krémes sajttorta és a földes, édeskés cékla tökéletes harmóniája a sós kekszalappal egy igazi ízrobbanást eredményez.
Miért pont céklás sajttorta?
A cékla sokak számára egy megosztó zöldség. Van, aki imádja, van, aki irtózik tőle. De higgyétek el, a sajttortában a cékla egy teljesen új arcát mutatja meg! A cékla édessége és földes íze remekül kiegészíti a krémsajt savanykás ízét, ráadásul gyönyörű rózsaszín színt kölcsönöz a tortának. Ez a desszert nem csak finom, de látványos is, így tökéletes választás különleges alkalmakra.
A tökéletes recept: lépésről lépésre
Ez a recept nem bonyolult, de egy kis odafigyelést igényel. Ne ijedj meg a céklától, a többi hozzávaló pedig valószínűleg ott lapul a kamrádban!
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
* 200 g sós keksz (pl. Győri Édes, Tuc)
* 80 g olvasztott vaj
A sajttorta krémhez:
* 500 g krémsajt (pl. Philadelphia, Mascarpone)
* 200 g főtt, hámozott cékla
* 150 g porcukor
* 2 tojás
* 1 tk vanília kivonat
* 1 citrom leve (opcionális)
A díszítéshez (opcionális):
* Tejszínhab
* Friss gyümölcsök (pl. áfonya, málna)
* Cékla chips
Elkészítés:
- A kekszalap elkészítése: A kekszeket aprítógépben morzsává daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és alaposan összekeverjük. A kekszes keveréket egy 20-22 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk, egyenletesen elosztva. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
- A sajttorta krém elkészítése: A céklát aprítógépben vagy turmixgépben pürésítjük. A krémsajtot egy nagy tálban habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a céklapürét, a tojásokat, a vanília kivonatot és a citrom levét (ha használjuk). Az egészet simára keverjük.
- A sajttorta összeállítása és sütése: A krémet a kekszalapra öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tortaformát egy nagyobb tepsibe helyezzük, és a tepsibe vizet öntünk (ez a gőzben sütés megakadályozza a torta repedését). Előmelegített sütőben 160°C-on kb. 60-70 percig sütjük, vagy amíg a torta széle megszilárdul, a közepe pedig még remegős.
- Hűtés és díszítés: A tortát a sütőben hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük legalább 4 órára, vagy akár egy éjszakára. Tálalás előtt díszíthetjük tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel vagy cékla chipssel.
Tippek és trükkök a tökéletes céklás sajttortához
- A cékla előkészítése: A céklát megfőzhetjük, megsüthetjük vagy akár nyersen is használhatjuk (ha van jó minőségű aprítógépünk). A főtt cékla édesebb, míg a sült cékla intenzívebb ízű.
- A krémsajt kiválasztása: A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk magas zsírtartalmú krémsajtot. A Philadelphia krémsajt vagy a mascarpone ideális választás.
- A sütés: A gőzben sütés segít megakadályozni a torta repedését. Ha nincs nagyobb tepsink, a tortaforma aljára is tehetünk egy vízzel teli edényt.
- A díszítés: Engedjük szabadjára a fantáziánkat! Használhatunk tejszínhabot, friss gyümölcsöket, cékla chipst, vagy akár pirított dióféléket.
- A kekszalap variációi: Ha nem szereted a sós kekszet, használhatsz édes kekszet is. A lényeg, hogy valami ropogós legyen az alap.
Miért pont ez a recept a legjobb?
Ez a céklás sajttorta recept azért különleges, mert:
- Kiegyensúlyozott ízek: A sós kekszalap, az édes cékla és a savanykás krémsajt tökéletes harmóniát alkotnak.
- Egyszerű elkészítés: A recept könnyen követhető, és nem igényel különleges konyhai tudást.
- Látványos megjelenés: A rózsaszín szín és a díszítés igazán különlegessé teszi a tortát.
- Variálhatóság: A recept könnyen variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
- Egészséges: A cékla tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így ez a desszert nem csak finom, de egészséges is!
Tálalási javaslatok
A céklás sajttorta önmagában is tökéletes desszert, de kínálhatjuk mellé:
- Egy gombóc vaníliafagylaltot
- Friss gyümölcsöket
- Egy csésze kávét vagy teát
- Egy pohár édes desszertbort
Zárszó
Remélem, hogy te is kipróbálod ezt a különleges céklás sajttorta receptet! Garantálom, hogy nem fogsz csalódni. Ez a desszert egy igazi ízrobbanás, amit muszáj megtapasztalnod. Jó étvágyat!