Ahogy beköszönt az ősz, egyre inkább vágyunk a friss, ropogós, mégis melengető ízekre. A zelleres-almás quinoasaláta pontosan ezt nyújtja! Ez a könnyű, mégis tápláló saláta tökéletes választás ebédre, vacsorára, vagy akár egy egészséges snacknek is. A quinoa fehérjében gazdag, a zeller és az alma ropogós textúrát ad, a dió pedig extra tápanyagokkal és ízzel gazdagítja. Ráadásul a készítése is pofonegyszerű! Készüljünk együtt erre a finom őszi kalandra!
Miért pont quinoa?
A quinoa egy dél-amerikai eredetű növény, amelyet a magjai miatt termesztenek. Bár gyakran gabonaként emlegetik, valójában a parajfélék családjába tartozik. Legnagyobb előnye a magas fehérjetartalma, ami elengedhetetlen az izmok építéséhez és a szervezet megfelelő működéséhez. Emellett rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. A quinoa gluténmentes, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Végül, de nem utolsósorban, a quinoa semleges íze miatt könnyen kombinálható más alapanyagokkal, így tökéletes alapja salátáknak, köreteknek és egytálételeknek egyaránt.
A zeller és az alma varázsa
A zeller nem csak a húsleves elengedhetetlen kelléke, hanem önmagában is egy igazi szuperélelmiszer. Alacsony kalóriatartalmú, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a K-vitamin, a C-vitamin és a kálium. Rosttartalma szintén magas, ami elősegíti az emésztést. A zeller jellegzetes íze és ropogós textúrája kiválóan illik a salátákba. Az alma szintén egy őszi klasszikus. Édes és savanykás íze frissítően hat, ráadásul tele van antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal. A salátába reszelve vagy apró kockákra vágva tökéletesen kiegészíti a quinoa és a zeller ízét.
A dió, a tökéletes kiegészítő
A dió nem csak finom, hanem rendkívül tápláló is. Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek jót tesznek a szív- és érrendszernek. Emellett tartalmaz E-vitamint, magnéziumot és cinket is, amelyek fontosak a szervezet megfelelő működéséhez. A dió ropogós textúrája és enyhén kesernyés íze tökéletesen harmonizál a zelleres-almás quinoasaláta többi összetevőjével. A salátába pirított dióval még intenzívebb ízt érhetünk el.
A zelleres-almás quinoasaláta receptje
Most pedig lássuk a lényeget: a receptet! Ez a mennyiség 4-6 főre elegendő.
Hozzávalók:
- 1 bögre quinoa
- 2 bögre víz
- 2 szál zeller
- 2 db alma (lehetőleg savanykás fajta)
- 1/2 bögre dió (durvára vágva)
- 1/4 bögre friss petrezselyem (aprítva)
- 1/4 bögre olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz (vagy juharszirup)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A quinoát alaposan mossuk át folyó víz alatt.
- Tegyük a quinoát egy lábasba, öntsük fel a vízzel, és forraljuk fel.
- Veggyük takarékra a lángot, fedjük le a lábast, és főzzük 15 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és a vizet felszívja.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- Közben a zellert és az almát mossuk meg, és vágjuk apró kockákra.
- A diót pirítsuk meg egy serpenyőben, amíg illatozni nem kezd. Vigyázzunk, nehogy megégjen!
- Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt quinoát, a zellert, az almát, a diót és a petrezselymet.
- Egy külön tálban keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a mézet, a sót és a borsot.
- Öntsük a dresszinget a salátára, és alaposan keverjük össze.
- Tálalás előtt hűtsük le legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Variációk egy témára
Ez a recept csak egy kiindulópont. Bátran kísérletezzünk más hozzávalókkal is! Íme néhány ötlet:
- Áfonya vagy mazsola: Édesítik a salátát és extra antioxidánsokat adnak hozzá.
- Gránátalma magok: Szintén édes-savanykás ízt és ropogós textúrát kölcsönöznek.
- Kecskesajt vagy feta sajt: Sós ízükkel remekül ellensúlyozzák az édesebb összetevőket.
- Csicseriborsó vagy lencse: További fehérjével és rosttal gazdagítják a salátát.
- Más zöldfűszerek: A petrezselyem helyett használhatunk koriandert, mentát vagy bazsalikomot is.
Tippek és trükkök
Hogy a saláta még finomabb legyen, érdemes betartani néhány apró trükköt:
- A quinoát mindig alaposan mossuk át, hogy eltávolítsuk a kesernyés ízű szaponinokat.
- A diót pirítás előtt aprítsuk fel, így egyenletesebben pirul.
- A salátát legalább 30 percig hűtsük le tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.
- A salátát légmentesen záródó edényben tárolva 2-3 napig eláll a hűtőben.
A zelleres-almás quinoasaláta egészségügyi előnyei
A zelleres-almás quinoasaláta nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. A quinoa magas fehérjetartalma segít az izmok építésében és a teltségérzet fenntartásában. A zeller és az alma rosttartalma elősegíti az emésztést. A dió telítetlen zsírsavai jót tesznek a szív- és érrendszernek. Mindezek mellett a saláta alacsony kalóriatartalmú, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Tehát, ha egy egészséges, tápláló és finom ételt keresünk, a zelleres-almás quinoasaláta tökéletes választás!
Összegzés
A zelleres-almás quinoasaláta dióval egy igazi őszi vitaminbomba. Könnyen elkészíthető, tápláló és finom. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek jót tesznek a szervezetnek. Bátran kísérletezzünk más hozzávalókkal is, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb változatot. Jó étvágyat!