Szereted az egyszerű, de nagyszerű ételeket? Valami olyat, ami gyorsan elkészül, mégis tápláló és tele van ízekkel? Akkor a baconbe tekert csirkemell egy könnyű quinoasaláta ágyon tökéletes választás! Ez a fogás egyszerre kínálja a ropogós bacon sós ízét, a puha csirkemell szaftosságát és a quinoa frissességét. Ráadásul tele van fehérjével, rostokkal és vitaminokkal, így az egészségednek is jót tesz.
Miért pont ez a kombináció?
A baconbe tekert csirkemell önmagában is egy klasszikus, de a quinoasaláta hozzáadásával egy magasabb szintre emeljük. A quinoa egy gluténmentes gabonaféle, ami tele van fehérjével és rostokkal, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például vasat, magnéziumot és B-vitaminokat.
A quinoa semleges ízét remekül kiegészíti a bacon sós és füstös aromája, valamint a csirkemell lágy íze. A salátába kerülő friss zöldségek és fűszernövények pedig frissességet és vitalitást adnak az ételnek. Ez a kombináció nemcsak finom, de a textúrák játéka is élvezetessé teszi az étkezést.
A tökéletes baconbe tekert csirkemell elkészítése
A siker kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik. Válasszunk sovány csirkemellet, lehetőleg bio vagy szabadtartású forrásból. A bacon esetében is érdemes a minőségre törekedni. A vastagabb szeletek jobban tartják a formájukat sütés közben, és kevésbé zsugorodnak össze.
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db csirkemellfilé
- 8-12 szelet bacon (vastagabb szeletek)
- Só, bors ízlés szerint
- Opcionális: fokhagymapor, pirospaprika
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- A csirkemellfiléket mossuk meg és töröljük szárazra.
- Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával.
- Tekercseljünk 2-3 szelet bacont minden csirkemellfilé köré, úgy, hogy teljesen befedje. Rögzíthetjük fogpiszkálóval, ha szükséges.
- Helyezzük a baconbe tekert csirkemelleket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg a csirkemell teljesen átsül, és a bacon ropogósra nem pirul.
- Sütés közben egyszer fordítsuk meg a csirkemelleket, hogy egyenletesen süljenek.
- Szedjük ki a sütőből és hagyjuk pihenni pár percig, mielőtt felszeletelnénk.
A frissítő quinoasaláta
A quinoasaláta rengeteg variációs lehetőséget kínál, így mindenki a saját ízlésére szabhatja. Mi most egy egyszerű, de ízletes verziót mutatunk be.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze víz vagy zöldségleves
- 1 uborka, apró kockákra vágva
- 1 paradicsom, apró kockákra vágva
- 1/2 piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
- 1/4 vöröshagyma, apróra vágva
- Friss petrezselyem, apróra vágva
- Friss mentalevél, apróra vágva
- Olívaolaj
- Citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A quinoát alaposan mossuk át hideg vízben.
- Tegyük a quinoát egy lábasba, öntsük fel a vízzel vagy zöldséglevessel, és forraljuk fel.
- Vegye lejjebb a lángot, fedjük le, és főzzük 15 percig, vagy amíg a quinoa megpuhul és a folyadékot felszívja.
- Hagyjuk a quinoát kihűlni.
- Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt quinoát az uborkával, paradicsommal, paprikával, vöröshagymával, petrezselyemmel és mentalevéllel.
- Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Alaposan keverjük össze, és tálaljuk a baconbe tekert csirkemell mellé.
Tálalási javaslatok
A baconbe tekert csirkemellet felszeletelve tálaljuk a quinoasaláta ágyon. Díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy mentalevéllel. Kínálhatunk mellé extra citromlevet vagy olívaolajat is.
Ez az étel tökéletes választás ebédre, vacsorára, de akár vendégvárásra is. Elkészítése nem bonyolult, és a végeredmény garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket.
Variációk
Ez a recept rengeteg variációs lehetőséget kínál. Íme néhány ötlet:
- A csirkemell helyett használhatunk pulykamellfilét is.
- A bacon helyett használhatunk serrano sonkát vagy pancettát.
- A quinoasalátába tehetünk avokádót, feta sajtot, olívabogyót vagy aszalt paradicsomot.
- A salátát meglocsolhatjuk balzsamecettel vagy mézes-mustáros öntettel.
- Süthetjük a csirkemellet serpenyőben is. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy a bacon minden oldalról ropogósra süljön.
Tippek és trükkök
- A bacon jobban rátapad a csirkemellre, ha sütés előtt lisztbe forgatjuk.
- Ha a bacon túl gyorsan pirul, takarjuk le a csirkemelleket alufóliával.
- A quinoát főzhetjük zöldségleves helyett csirkehúslevessel is a gazdagabb íz érdekében.
- A salátát előre is elkészíthetjük, de a dresszinget csak tálalás előtt adjuk hozzá, hogy a zöldségek ne ázzanak el.
Végszó
A baconbe tekert csirkemell egy könnyű quinoasaláta ágyon egy igazán ínycsiklandó és tápláló fogás. Próbáld ki te is, és garantáltan nem fogsz csalódni! Jó étvágyat!