Szeretnél csokis kekszet sütni, de valamiért kerülnéd a tojást? Esetleg allergiád van, vagy egyszerűen csak nincs otthon? Ne aggódj, ez a recept neked szól! Bemutatjuk az elronthatatlan csokis keksz receptet, ami tojás nélkül is tökéletesen működik. Garantáljuk, hogy puha, rágós és ínycsiklandó kekszeket varázsolsz az asztalra, amikért mindenki rajongani fog.
Miért tojás nélkül?
A tojás fontos szerepet játszik a hagyományos süteményekben: összetartja a hozzávalókat, nedvességet ad és textúrát biztosít. De mi történik, ha kihagyjuk? Nos, a jó hír az, hogy számos alternatív megoldás létezik, amelyekkel a tojás előnyeit tudjuk helyettesíteni a csokis kekszben. Sőt, sok esetben a tojás nélküli kekszek még puhábbak és rágósabbak is, mint a tojással készültek!
A titok nyitja: A hozzávalók
A tökéletes tojás nélküli csokis keksz kulcsa a megfelelő hozzávalók kiválasztása és aránya. Íme, amire szükséged lesz:
- Liszt: Használj sima lisztet (BL55), vagy akár teljes kiőrlésű lisztet is, ha egy egészségesebb verziót szeretnél. A teljes kiőrlésű liszt egy kicsit szárazabbá teheti a tésztát, ezért érdemes picit több nedves hozzávalót (pl. növényi tejet) adni hozzá.
- Cukor: Barna cukor és kristálycukor kombinációja a legjobb. A barna cukor adja a rágós textúrát és a karamelles ízt, míg a kristálycukor a ropogósságot.
- Növényi olaj vagy olvasztott margarin: A vaj helyett használhatsz olvasztott margarint, vagy növényi olajat is. Az olajok közül a napraforgó olaj és a repceolaj a legsemlegesebb ízűek, de használhatsz kókuszolajat is, ha szereted a kókuszos aromát.
- Növényi tej vagy joghurt: A tojás hiányát a nedvesség pótlásával kompenzáljuk. Növényi tej (pl. mandulatej, szójatej, zabtej) vagy növényi joghurt (pl. kókuszjoghurt, szójajoghurt) tökéletes választás.
- Vanília kivonat: Nem hagyható ki! A vanília feldobja az ízeket és mélységet ad a keksznek.
- Sütőpor és szódabikarbóna: Ezek a kelesztő anyagok felelősek a kekszek lazaságáért és levegősségéért.
- Só: Egy csipet só kiemeli az édes ízeket.
- Csokoládé: A legjobb minőségű étcsokoládét használd, amit apróra vágsz. Vagy használhatsz csokidarabokat is (csokichips), ha úgy egyszerűbb.
A tökéletes recept (hozzávalók és elkészítés)
Íme, a részletes recept, amivel garantáltan sikert aratsz:
Hozzávalók:
- 240 g liszt
- 100 g barna cukor
- 50 g kristálycukor
- 120 ml növényi olaj vagy olvasztott margarin
- 60 ml növényi tej vagy joghurt
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 200 g apróra vágott étcsokoládé vagy csokichips
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C-ra). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a barna cukrot, a kristálycukrot, a növényi olajat (vagy olvasztott margarint), a növényi tejet (vagy joghurtot) és a vanília kivonatot.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen összeáll. Ne keverd túl!
- Add hozzá az apróra vágott csokoládét vagy a csokichipset, és forgasd bele a tésztába.
- A tésztából formálj diónyi golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd köztük helyet, mert a kekszek sütés közben terülni fognak.
- Süsd a kekszeket 10-12 percig, vagy amíg a szélei aranybarnák nem lesznek. A közepük még puha lehet, de ez nem baj, mert a kekszek a sütőből kivéve még szilárdulnak.
- Vedd ki a kekszeket a sütőből, és hagyd őket a tepsin hűlni 5-10 percig. Ezután helyezd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Tippek és trükkök a tökéletes csokis kekszhez
- Ne keverd túl a tésztát! A túlkeverés kemény kekszeket eredményezhet. Csak addig keverd, amíg a hozzávalók éppen összeállnak.
- Hűtőben pihentesd a tésztát! Ha van időd, tedd a tésztát a hűtőbe legalább 30 percre, vagy akár egy éjszakára. Ez segít a kekszeknek megőrizni a formájukat sütés közben.
- Használj jégkrémkanalat! Ha egyforma méretű kekszeket szeretnél, használj jégkrémkanalat a tészta adagolásához.
- Kísérletezz az ízekkel! Adj a tésztához aprított diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöt, vagy akár egy csipet fahéjat.
- Tárolás: A kihűlt kekszeket légmentesen záródó dobozban tárold szobahőmérsékleten. Így akár egy hétig is frissek maradnak.
Variációk egy témára
Ez a recept egy nagyszerű alap, amit szabadon variálhatsz a saját ízlésed szerint. Íme néhány ötlet:
- Dupla csokis keksz: Adj a tésztához kakaóport, és használj fehér csokichipset a fekete helyett.
- Mogyorós csokis keksz: Keverj a tésztába aprított mogyorót, és használj mogyorókrémet a növényi tej helyett.
- Sós karamellás csokis keksz: Adj a tésztához karamellás cukorkát, és szórd meg a kekszeket egy csipet tengeri sóval sütés előtt.
- Vegán csokis keksz: Győződj meg arról, hogy minden hozzávaló vegán (pl. vegán csokoládé, növényi tej helyett víz).
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
Mit tegyek, ha nincs otthon növényi tej? Használhatsz vizet is, de ebben az esetben adj egy kicsit több növényi olajat a tésztához.
Mit tegyek, ha a tészta túl lágy? Adj hozzá egy kis lisztet, kanalanként, amíg a tészta össze nem áll.
Meddig süssem a kekszeket? A sütési idő függ a sütődtől és a kekszek méretétől. Általában 10-12 perc elegendő, de figyelj oda, hogy a szélei aranybarnák legyenek.
Miért terülnek el a kekszek sütés közben? Ez lehet a túl sok olaj vagy cukor miatt. Legközelebb csökkentsd a mennyiségüket.
Összegzés
Ez az elronthatatlan csokis keksz recept tojás nélkül a tökéletes megoldás, ha gyorsan és egyszerűen szeretnél valami finomat sütni. A recept könnyen variálható, így bátran kísérletezhetsz az ízekkel. Jó sütést!