Az isler egy igazi klasszikus sütemény, ami a legtöbbünknek a gyerekkorunkat idézi. A két puha, omlós kekszlapot összetartó savanykás lekvár és a csokoládémáz tökéletes harmóniája ellenállhatatlan. De mi van akkor, ha tojásallergiás vagy, vagy egyszerűen csak tojásmentes desszertre vágysz? Semmi gond, ez a recept neked szól! Elkészítettünk egy tojásmentes isler receptet, ami épp olyan finom, mint a hagyományos, sőt, talán még finomabb is!
Miért érdemes tojásmentes isler receptet választani?
A tojásmentes isler nem csak allergiások számára jelent megoldást. Sokszor a tojásmentes tészta még omlósabb, lágyabb textúrát eredményez. Ráadásul, ha valaki szeret kísérletezni a konyhában, ez egy remek lehetőség arra, hogy új ízeket és textúrákat fedezzen fel.
A tökéletes tojásmentes isler tészta titka
A tojásmentes isler tészta elkészítése nem bonyolult, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. A kulcs a jó minőségű alapanyagokban és a megfelelő technikában rejlik.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt (BL55)
- 200 g vaj (hideg, kockázva)
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál tejföl (vagy növényi tejföl)
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a citromhéjat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a hideg vajat és a tejfölt.
- Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk az alapanyagokat, amíg egy morzsás állagot nem kapunk. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg!
- Gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Ha nagyon száraz lenne, adjunk hozzá egy kevés tejfölt vagy hideg vizet.
- A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A házi lekvár: az isler lelke
A házi lekvár az isler egyik legfontosabb eleme. Választhatunk klasszikus sárgabaracklekvárt, málnalekvárt, vagy akár valami különlegesebbet, például csipkebogyólekvárt. A lényeg, hogy savanykás legyen, hogy jól passzoljon az édes tésztához és a csokoládémázhoz.
Házi sárgabaracklekvár recept:
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 csipet szalicilsav (elhagyható, a tartósításhoz)
Elkészítés:
- A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.
- Egy nagy lábasba tesszük a barackot, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg a barack megpuhul és a lekvár besűrűsödik. Időnként megkeverjük, hogy ne égjen le.
- A főzési idő a barack érettségétől függ, általában 1-2 óra.
- Ha szeretnénk tartósítani, akkor a végén hozzáadjuk a szalicilsavat.
- A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejre állítjuk 5 percre.
Az isler összeállítása és a csokoládémáz
Sütés:
- A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
- Isler szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Ha nincs isler szaggatónk, használhatunk pogácsaszaggatót is.
- A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
- A megsült kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni.
Összeállítás:
- A kihűlt kekszeket lekvárral összeragasztjuk.
- A lekváros kekszeket legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy a lekvár megdermedjen.
Csokoládémáz:
Hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- Az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk az étolajat és simára keverjük.
- A hűtőből kivett, lekvárral összeragasztott islereket a csokoládémázba mártjuk.
- A mártott islereket sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen.
Tippek és trükkök a tökéletes tojásmentes islerhez
- A tészta akkor lesz igazán omlós, ha hideg alapanyagokat használunk.
- A lekvár kiválasztásánál figyeljünk, hogy ne legyen túl édes.
- A csokoládémáz ne legyen túl vastag, mert akkor elnyomja a többi ízt.
- Ha szeretnénk díszíteni az islert, használhatunk darált diót, kókuszreszeléket, vagy akár kandírozott gyümölcsöt.
- A kész islert légmentesen záródó dobozban tároljuk, így sokáig friss marad.
Variációk
Ez a tojásmentes isler recept remek alap, amit kedvünkre variálhatunk. Például:
- Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet a tésztához.
- Keverhetünk a tésztába darált diót vagy mandulát.
- A lekvár helyett használhatunk nutellát vagy mogyorókrémet.
- A csokoládémáz helyett készíthetünk cukormázat.
Készítsd el ezt a finom tojásmentes isler receptet, és idézd fel a nagyi sütijének ízét! Biztosan nem fogsz csalódni!