A lencsefőzelék sokak számára a menzai emlékeket idézi, de higgyétek el, ez a verzió teljesen más! Nagymamám receptje alapján készítve, garantáltan a család kedvencévé válik. Ráadásul, tejszín nélkül is krémes és ízletes lesz, így azok is bátran fogyaszthatják, akik kerülik a tejtermékeket.
Miért pont a lencsefőzelék?
A lencse egy igazi szuperélelmiszer! Tele van fehérjével, rosttal, vasal és más fontos tápanyagokkal. Ráadásul, a lencsefőzelék egy pénztárcabarát étel, ami könnyen elkészíthető, és rengeteg variációs lehetőséget kínál.
Hozzávalók a tökéletes lencsefőzelékhez (6-8 adag):
- 500g barna lencse
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 darab zellergumó (kb. 100g)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt (opcionális, a sűrítéshez)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- Ecet (vagy citromlé) ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5-2 liter víz (vagy zöldségalaplé)
- 1-2 pár virsli/kolbász (opcionális, tálaláshoz)
A lencsefőzelék elkészítése lépésről lépésre:
A siker titka a gondos előkészítésben és a türelemben rejlik. Ne kapkodjunk, hagyjuk, hogy az ízek szépen összeérjenek!
- A lencse előkészítése: A lencsét alaposan mossuk át hideg vízben, és távolítsuk el a sérült szemeket. Ha van időnk, áztassuk be legalább 30 percre (vagy akár egy éjszakára) a főzési idő lerövidítése érdekében.
- A zöldségek előkészítése: A vöröshagymát aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A sárgarépát, fehérrépát és zellert tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra. Minél kisebbek a kockák, annál egyenletesebben fognak megfőni, és annál krémesebb lesz a főzelék.
- A zöldségek pirítása: Egy nagy fazékban hevítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz!
- A zöldségek és a lencse együtt: Adjuk a hagymához a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Pirítsuk őket néhány percig, amíg kicsit megpuhulnak. Szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük el, és azonnal öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Adjuk hozzá a leöblített lencsét, a majoránnát és a babérlevelet.
- Főzés: Öntsük fel a lencsét és a zöldségeket annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük addig, amíg a lencse megpuhul. Ez a lencse típusától függően 30-45 percet vehet igénybe. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- Sűrítés (opcionális): Ha sűrűbb főzeléket szeretnénk, a lisztet keverjük simára egy kevés hideg vízzel, és öntsük a főzelékhez. Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg besűrűsödik.
- Ízesítés: Vegyük ki a babérlevelet. Ízesítsük sóval, borssal és ecettel (vagy citromlével). Az ecet (vagy citromlé) kiemeli az ízeket, és segít, hogy a lencse ne legyen túl „nehéz”. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még fűszereket.
- Tálalás: A petrezselymet aprítsuk fel, és szórjuk a kész főzelékre. Tálalhatjuk magában, kenyérrel, tükörtojással vagy sült kolbásszal/virslivel. Nagymamám gyakran kínálta savanyú uborkával vagy csalamádéval is.
Tippek és trükkök a tökéletes lencsefőzelékhez:
- Lencse típus: A barna lencse a legelterjedtebb a lencsefőzelékhez, de használhatunk vörös lencsét is, ami hamarabb megfő. A vörös lencse szétfő, így krémesebb lesz tőle a főzelék.
- Zöldségalaplé: A víz helyett használt zöldségalaplé mélyebb ízt ad a főzeléknek. Használhatunk bolti alaplét, vagy készíthetünk házilag is.
- Fűszerezés: A majoránna és a babérlevél elengedhetetlen a klasszikus ízhez, de kísérletezhetünk más fűszerekkel is, mint például a kömény, a kakukkfű vagy a rozmaring.
- Ecet vagy citromlé: Mindkettő remekül kiemeli az ízeket, és segít, hogy a lencse ne legyen túl „nehéz”. Kóstoljuk meg, és döntsük el, melyik ízlik jobban.
- Krémesítés tejszín nélkül: Ha tejszín nélkül szeretnénk krémesebb főzeléket, a megfőtt lencse egy részét turmixoljuk le, és keverjük vissza a főzelékbe.
- Tálalás: A lencsefőzelék remekül passzol a tükörtojáshoz, a sült kolbászhoz/virslihez, a savanyú uborkához és a csalamádéhoz.
- Tárolás: A lencsefőzelék jól tárolható a hűtőben 2-3 napig. Felmelegítve is finom.
Lencsefőzelék variációk:
A lencsefőzelék egy nagyon sokoldalú étel, amit rengetegféleképpen variálhatunk:
- Csípős lencsefőzelék: Adjuk hozzá apróra vágott chilit vagy chilipelyhet.
- Füstölt húsos lencsefőzelék: Főzzük a lencsét füstölt sonkalével vagy füstölt tarjával.
- Vegán lencsefőzelék: Hagyjuk ki a húst, és használjunk zöldségalaplét a víz helyett.
- Indiai lencsefőzelék (Dal): Fűszerezzük kurkumával, gyömbérrel, fokhagymával és korianderrel.
Remélem, ez a recept segít abban, hogy elkészítsd a legfinomabb lencsefőzeléket! Jó étvágyat!