A sütőtökös pite a klasszikus őszi desszertek koronázatlan királya. De mi lenne, ha egy kis csavart vinnénk a receptbe? Ez a mandulatejes változat nemcsak finomabb, de a laktózérzékenyek és vegánok számára is tökéletes választás!
Miért pont mandulatej?
A mandulatej egy fantasztikus alternatíva a tehéntej helyett. Enyhe, édeskés íze van, ami tökéletesen kiegészíti a sütőtök édes és fűszeres aromáját. Ráadásul a mandulatej hozzáad egy kis nutty (diós) ízt a tésztához, ami még komplexebb ízvilágot eredményez. A mandulatej használata a tésztában puhább, omlósabb textúrát eredményez, ami minden falatot élvezetessé tesz.
A tökéletes mandulatejes tészta elkészítése
A jó sütőtökös pite titka a tökéletes tésztában rejlik. Ez a mandulatejes verzió könnyen elkészíthető, és garantáltan finom lesz.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt (lehet gluténmentes is)
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 125 g hideg vaj (vagy vegán margarin)
- 60-80 ml hideg mandulatej
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és cukrot.
- Adjuk hozzá a hideg vajat (vagy margarint), és morzsoljuk el a liszttel. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg. A cél, hogy a keverék morzsalékos állagú legyen.
- Adjuk hozzá a hideg mandulatejet apránként, és gyúrjuk össze a tésztát. Ne gyúrjuk túl, csak éppen addig, amíg összeáll.
- Formázzuk a tésztát egy koronggá, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre (de akár egy éjszakára is).
- Nyújtsuk ki a tésztát egy lisztezett felületen, és helyezzük bele egy 23 cm átmérőjű piteformába.
- Vágjuk le a felesleges tésztát, és szúrjuk meg a tészta alját villával.
- Tegyük a tésztát a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
A fűszeres sütőtök töltelék
A sütőtökös pite lelke a fűszeres töltelék. Ez a recept egy igazán ízletes és aromás tölteléket eredményez.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 450 g sütőtök püré (friss vagy konzerv)
- 150 ml mandulatej
- 150 g barna cukor
- 2 tojás (vagy vegán tojáspótló)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk só
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtök pürét, mandulatejet, barna cukrot, tojásokat (vagy tojáspótlót), fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, sót és vanília kivonatot.
- Öntsük a tölteléket a tésztába.
- Süssük a pitét 50-60 percig, vagy amíg a töltelék megszilárdul, és a tészta aranybarna lesz. Ha a tészta túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
- Hagyjuk a pitét teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk.
Tippek és trükkök
- A tökéletes sütőtök püré érdekében süssük meg a sütőtököt egészben a sütőben, majd kaparjuk ki a húsát, és turmixoljuk simára.
- Ha konzerv sütőtök pürét használunk, válasszunk olyat, ami 100% sütőtököt tartalmaz, és ne sütőtökös pite tölteléket.
- A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk. Ha szeretjük a fűszeresebb ízeket, adjunk hozzá több gyömbért vagy szegfűszeget.
- A pitét kínálhatjuk tejszínhabbal (vagy növényi tejszínhabbal), vanília fagylalttal, vagy akár karamell szósszal is.
- A maradék pitét hűtőben tároljuk.
Variációk
Ez a recept remek alapot nyújt a kísérletezéshez. Íme néhány ötlet:
- Pekándiós sütőtökös pite: Szórjunk a tetejére aprított pekándiót a sütés előtt.
- Csokoládés sütőtökös pite: Adjunk a töltelékhez 50 g olvasztott étcsokoládét.
- Juharszirupos sütőtökös pite: Cseréljük le a barna cukrot juharszirupra.
- Gluténmentes sütőtökös pite: Használjunk gluténmentes lisztkeveréket a tésztához.
Miért imádni fogod ezt a receptet?
Ez a mandulatejes sütőtökös pite nemcsak finom, de könnyen elkészíthető, és sokoldalú is. A mandulatej különleges ízt és textúrát kölcsönöz a tésztának, a fűszeres töltelék pedig tökéletesen kiegészíti a sütőtök édességét. Akár hagyományos, akár vegán változatban készíted, ez a pite garantáltan sikert arat majd a családi összejöveteleken és az őszi ünnepeken.
Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd az ősz ízeit egy szelet finom sütőtökös pitével!