Szereted a sajtos tésztát, de vegán vagy, vagy egyszerűen csak szeretnél egy egészségesebb alternatívát? Akkor jó helyen jársz! Ez a recept egy pikáns vegán sajtos tészta elkészítését mutatja be, ahol a hagyományos tejet mandulatejjel helyettesítjük. Az eredmény egy krémes, ízletes és teljesen állatbarát étel, ami garantáltan levesz a lábadról.
Miért a Mandulatej?
A mandulatej egy nagyszerű vegán tejhelyettesítő, amely enyhe, diós ízt ad az ételeknek. A tehéntejhez képest alacsonyabb a kalóriatartalma, és nem tartalmaz koleszterint. Emellett sokféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, például E-vitamint, kalciumot és magnéziumot. A sajtos tésztánkhoz használva krémes állagot kölcsönöz a szószunknak, anélkül, hogy elnehezítené az ételt.
Hozzávalók
A recepthez a következőkre lesz szükséged:
- 250g kedvenc tésztád (pl. penne, fusilli, makaróni)
- 500ml mandulatej (cukrozatlan)
- 50g vegán vaj
- 50g finomliszt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1/4 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint, elhagyható)
- 1/2 teáskanál kurkuma (a szép színért)
- 1/2 teáskanál mustárpor
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 50g táplálékeslesztő (nutritional yeast)
- Friss petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés
- Főzd meg a tésztát: Főzd a tésztát sós vízben al dente állapotúra a csomagoláson található utasítások szerint. Amikor kész, szűrd le, de tegyél félre kb. 1 csésze főzővizet.
- Készítsd el a vegán roux-t: Egy közepes méretű lábasban olvaszd fel a vegán vajat közepes lángon. Add hozzá a finomlisztet, és folyamatosan kevergetve főzd 1-2 percig, amíg világos aranybarna nem lesz. Ez a roux, ami a szószunk alapja lesz.
- Add hozzá a mandulatejet: Lassan öntsd a mandulatejet a roux-hoz, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüld a csomósodást.
- Ízesítsd a szószt: Add hozzá a fokhagymaport, hagymaport, füstölt paprikát, cayenne borsot (ha használod), kurkumát, mustárport, sót és borsot. Keverd össze, és forrald fel.
- Sűrítsd be a szószt: Csökkentsd a hőfokot, és hagyd a szószt gyöngyözni 5-7 percig, vagy amíg besűrűsödik. Fontos, hogy gyakran kevergesd, nehogy leégjen.
- Add hozzá a táplálékeslesztőt: Vedd le a lábast a tűzről, és keverd bele a táplálékeslesztőt. Ez adja a szószunknak a sajtszerű ízt. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy más fűszert.
- Keverd össze a tésztával: Add a főtt tésztát a szószhoz, és keverd össze alaposan, hogy minden tésztaszemet befedjen a szósz. Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá egy kevés főzővizet a tésztáról, amíg el nem éred a kívánt állagot.
- Tálalás: Tálald a pikáns vegán sajtos tésztát melegen. Díszítheted friss petrezselyemmel, ha szeretnéd.
Tippek és Variációk
- Gluténmentes verzió: Használj gluténmentes tésztát és gluténmentes lisztet a roux-hoz.
- Zöldségek hozzáadása: Turbózd fel a tésztát zöldségekkel! Brokkoli, karfiol, borsó vagy spenót is remekül illik hozzá.
- Pikánsabb verzió: Ha még pikánsabb ízre vágysz, adj hozzá több cayenne borsot, vagy egy kis chilipelyhet.
- Különleges sajtaroma: Kísérletezz vegán sajtokkal! Kisebb mennyiségben beleolvasztva még intenzívebbé teheted a sajtszerű ízt.
- Sütőben sütött sajtos tészta: A tésztát szósszal elkeverve öntsd egy kivajazott tepsibe, szórd meg vegán reszelt sajttal, és süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A Táplálékeslesztőről
A táplálékeslesztő egy deaktív élesztő, amelyet gyakran használnak a vegán konyhában a sajt ízének helyettesítésére. Gazdag B-vitaminokban és fehérjében, és egyedi, umami ízt kölcsönöz az ételeknek. Megtalálod a legtöbb bioboltban és nagyobb élelmiszerüzletekben.
Összegzés
Ez a pikáns vegán sajtos tészta mandulatejjel egy egyszerű, gyors és ízletes étel, amely tökéletes választás egy hétköznapi vacsorához. A mandulatej krémes állagot és enyhe diós ízt ad a szósznak, a táplálékeslesztő pedig gondoskodik a sajtszerű ízről. Készítsd el te is, és győződj meg róla, hogy a vegán étrend is lehet ízletes és változatos!
Jó étvágyat!