Ki ne szeretné a palacsintát? Főleg, ha az egy puha, illatos, banános amerikai palacsinta, ami pillanatok alatt elfogy, és mosolyt csal mindenki arcára. Ez a recept tökéletes választás reggelire, brunch-ra vagy akár egy édes vacsorára is. Ráadásul a gyerekek is imádják, így garantáltan sikert aratsz vele.
Miért pont banános amerikai palacsinta?
Az amerikai palacsinta, a hagyományos vékony palacsintával ellentétben, vastagabb, puhább és légiesebb. Ezt a hatást a sütőpornak és a szódabikarbónának köszönhetjük. A banán pedig nem csak ízt ad, hanem természetes édességet és nedvességet is, így a palacsinta még finomabb és szaftosabb lesz. A banán hozzáadása ráadásul egészségesebb is, hiszen a gyümölcs vitaminokat és rostokat is tartalmaz.
A tökéletes banános amerikai palacsinta receptje
Íme egy bevált recept, amivel garantáltan finom palacsintákat süthetsz. A mennyiségek kb. 10-12 darab palacsintához elegendőek.
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 2 evőkanál cukor (lehet barna cukor vagy xilit is)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 és 1/4 csésze tej (lehet növényi tej is)
- 1 tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj vagy növényi olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 érett banán, villával összetörve
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban verd fel a tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot.
- Add a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak összeáll. Ne keverd túl, mert a palacsinta kemény lesz!
- Óvatosan forgasd bele az összetört banánt.
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon. Kend ki egy kevés vajjal vagy olajjal.
- Mérj ki kb. 1/4 csésze tésztát a serpenyőbe minden palacsintához.
- Süsd, amíg buborékok jelennek meg a tetején, és az alja aranybarna nem lesz (kb. 2-3 perc).
- Fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is aranybarnára (kb. 1-2 perc).
- Tedd a kész palacsintákat egy tányérra, és tartsd melegen.
- Ismételd meg a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.
Tippek a tökéletes palacsintához
- Ne keverd túl a tésztát! Ez a legfontosabb szabály. A túlkeverés glutént szabadít fel a lisztből, ami kemény palacsintákat eredményez.
- Használj érett banánt! Az érett banán édesebb és könnyebben összetörhető.
- A serpenyő hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl forró, a palacsinta kívül megég, belül nyers marad. Ha túl hideg, a palacsinta nem emelkedik fel megfelelően.
- Ne nyomkodd le a palacsintát! Sütés közben ne nyomkodd le a palacsintát a spatulával, mert így kiszorítod a levegőt, és lapos lesz.
- A pihentetés jót tesz a tésztának. Ha van időd, hagyd pihenni a tésztát 10-15 percig a sütés előtt. Ez segít a lisztnek felszívni a nedvességet, és a palacsinta puhább lesz.
- A melegen tartás fontos. A kész palacsintákat tartsd melegen egy sütőben (alacsony hőfokon) vagy egy tányéron, amit lefedtél alufóliával.
Variációk banános amerikai palacsintára
A banános amerikai palacsinta rengetegféleképpen variálható, hogy még izgalmasabb és finomabb legyen.
Csokoládés banános palacsinta:
Keverj a tésztába 2 evőkanál kakaóport vagy csokoládé darabokat.
Dióval dúsított banános palacsinta:
Adj a tésztához apróra vágott diót, pekándiót vagy mandulát.
Áfonyás banános palacsinta:
Forgass a tésztába friss vagy fagyasztott áfonyát.
Kókuszos banános palacsinta:
Keverj a tésztába 2 evőkanál kókuszreszeléket.
Fűszeres banános palacsinta:
Adj a tésztához egy csipetnyi fahéjat, szerecsendiót vagy gyömbért.
Tálalási javaslatok
A banános amerikai palacsinta önmagában is finom, de még jobb, ha valamilyen finom feltéttel tálalod.
- Juharszirup: A klasszikus választás, ami sosem okoz csalódást.
- Méz: Természetes és egészséges alternatíva a juharszirup helyett.
- Gyümölcsök: Tálald a palacsintát friss gyümölcsökkel, például banánnal, áfonyával, eperrel vagy málnával.
- Tejszínhab: Egy kis tejszínhab mindig jól jön egy ilyen édességhez.
- Csokoládészósz: A csokoládéimádók kedvence.
- Nutella: Mogyorókrém a palacsintához? Miért ne!
- Mogyoróvaj: Egészséges és finom feltét.
Egészséges banános palacsinta változat
Ha egészségesebb változatot szeretnél készíteni, cserélj le néhány hozzávalót:
- Használj teljes kiőrlésű lisztet a fehér liszt helyett.
- Édesítéshez használj xilitet vagy eritritet a cukor helyett.
- A tejet helyettesítheted növényi tejjel, például mandulatejjel vagy zabtejjel.
- Csökkentsd a vaj vagy olaj mennyiségét, vagy használd kókuszolajat.
- Adj hozzá chia magot vagy lenmagot a tésztához a rosttartalom növelése érdekében.
Összegzés
A banános amerikai palacsinta egy egyszerű, gyors és finom étel, ami garantáltan sikert arat a gyerekek és felnőttek körében is. A recept könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Próbáld ki Te is, és élvezd a puha, illatos palacsintákat!