Szereted a red velvet tortát? És az amerikai palacsintát? Akkor ez a recept neked szól! Képzeld el a két kedvenced egyesítve, egy puha, selymes, vörös palacsintatésztával, és egy krémes, édes krémsajtos öntettel. Tökéletes édes reggeli, brunch vagy akár desszert is lehet.
Miért pont Red Velvet Amerikai Palacsinta?
A red velvet ízvilág egyedi kombinációja a kakaónak és a savanykás ízeknek, melyet a tejsavó vagy az ecet ad. Ez a kombináció, kiegészülve a gyönyörű vörös színnel, teszi a red velvet tortát oly különlegessé. Az amerikai palacsinta pedig a maga puha, szivacsos textúrájával tökéletes alapja ennek az ízkavalkádnak. A krémsajtos öntet pedig maga a megkoronázása az egésznek – édes, krémes és tökéletesen passzol a red velvet ízprofiljához.
Hozzávalók
Lássuk, mire lesz szükséged a tökéletes red velvet amerikai palacsinta elkészítéséhez:
A palacsintához:
- 1 1/2 csésze liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csésze író (vagy 1 csésze tej + 1 evőkanál ecet)
- 1 tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1-2 teáskanál piros ételfesték (gél állagú ajánlott)
A krémsajtos öntethez:
- 115g krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 1/4 csésze vaj (szobahőmérsékletű)
- 2 csésze porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1-2 evőkanál tej (a kívánt állag eléréséhez)
Elkészítés lépésről lépésre
Most pedig nézzük meg, hogyan készül a mennyei red velvet amerikai palacsinta krémsajtos öntettel:
A palacsinta elkészítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és kakaóport.
- Egy másik tálban keverd össze az írót (vagy tejet ecettel), tojást, olvasztott vajat, vanília kivonatot és a piros ételfestéket.
- Óvatosan öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak összeáll. Ne keverd túl! Apró csomók maradhatnak benne, ez nem baj.
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és kend ki egy kevés vajjal vagy olajjal.
- Önts a serpenyőbe 1/4 csésze tésztát minden palacsintához.
- Süsd a palacsintákat 2-3 percig az egyik oldalon, vagy amíg buborékok nem kezdenek megjelenni a tetején, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül.
- Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával.
A krémsajtos öntet elkészítése:
- Egy nagy tálban elektromos habverővel keverd simára a krémsajtot és a vajat.
- Lassan adagold hozzá a porcukrot, közben folyamatosan keverd.
- Add hozzá a vanília kivonatot, és keverd össze.
- Ha az öntet túl sűrű, adj hozzá 1-2 evőkanál tejet, amíg el nem éred a kívánt állagot.
Tálalás
Tálald a red velvet amerikai palacsintát melegen, meglocsolva a krémsajtos öntettel. Díszítheted friss gyümölcsökkel (eper, málna), csokoládéforgácsokkal vagy akár egy kevés kakaóporral is.
Tippek és Trükkök
- Az író helyettesítése: Ha nincs íród, készíthetsz házilag is. Adj 1 evőkanál ecetet 1 csésze tejhez, és hagyd állni 5-10 percig.
- Az ételfesték: A gél állagú ételfesték intenzívebb színt ad, mint a folyékony. Kezdd 1 teáskanállal, és adj hozzá többet, ha szükséges.
- A tészta pihentetése: Ha van időd, hagyd a palacsintatésztát 10-15 percig pihenni. Ez segít a gluténnak ellazulni, és a palacsinták még puhábbak lesznek.
- A krémsajt és vaj hőmérséklete: A legjobb eredmény érdekében a krémsajt és a vaj legyenek szobahőmérsékletűek. Ez biztosítja, hogy az öntet sima és krémes legyen.
- Variációk: Próbáld ki a receptet fehér csokoládéforgáccsal a tésztában, vagy adj hozzá egy kevés citromhéjat a krémsajtos öntethez.
Gyakori Kérdések (GYIK)
Íme néhány gyakori kérdés a red velvet amerikai palacsintával kapcsolatban:
- Lehet fagyasztani a palacsintát?
- Igen, a palacsintát fagyaszthatod. Hagyd teljesen kihűlni, majd tedd egy réteg sütőpapírral elválasztott halomba egy fagyasztóban tárolható zacskóba vagy dobozba. Melegítsd fel a mikrohullámú sütőben vagy a kenyérpirítóban.
- Mennyi ideig áll el a krémsajtos öntet a hűtőben?
- A krémsajtos öntet 3-4 napig áll el a hűtőben, légmentesen záródó edényben tárolva.
- Mivel helyettesíthetem a kakaóport?
- Ha nincs kakaóporod, használhatsz egy kevés instant kávéport is, ez is mélyíti a red velvet ízét.
- Gluténmentes liszttel is elkészíthető?
- Igen, használhatsz gluténmentes lisztkeveréket is, de figyelj arra, hogy a keverék tartalmazzon xantán gumit, ami segít a szerkezet megtartásában.
Összegzés
A red velvet amerikai palacsinta krémsajtos öntettel egy igazi kulináris élvezet. A puha, selymes palacsinta, a krémes öntet és az egyedi ízvilág kombinációja garantáltan feldobja a reggeleket. Próbáld ki ezt a receptet, és kápráztasd el a családodat vagy a barátaidat!