Minden családnak van egy féltve őrzött receptje, ami generációról generációra száll. Nálunk ez a nagyi édes csirkéje. Emlékszem, gyerekként alig vártam, hogy vasárnap legyen, mert tudtam, hogy akkor az illat el fogja árasztani az egész házat. Ez a recept nem csupán egy étel, hanem egy emlék, egy darabka a gyerekkoromból. Most pedig, nagy örömmel osztom meg veletek ezt a kincset, hogy ti is elkészíthessétek, és talán új családi hagyományt teremthessetek vele.
Miért pont ez a recept a tökéletes?
Sok édes csirke recept kering a világban, de a nagyié valamiért különleges. Nem csak az íze kifogástalan – a tökéletes egyensúly az édes, savanyú és sós ízek között –, de a textúrája is lenyűgöző. A csirke kívül ropogós, belül pedig szaftos és puha. De a titok nem csak az összetevőkben rejlik, hanem a gondos elkészítésben és a szeretetben, amit nagyi beletett minden egyes alkalommal.
A hozzávalók
Az alábbiakban felsorolom a hozzávalókat, amikre szükséged lesz. Fontos, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használd, mert ez nagyban befolyásolja a végeredményt.
- 1 kg csirkecomb vagy mellfilé (csont nélkül, bőr nélkül)
- 1 bögre liszt
- 1 tk só
- 1/2 tk bors
- 1/2 tk fokhagymapor
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1 tojás
- 1/2 bögre tej
- Olaj a sütéshez
A szószhoz:
- 1/2 bögre szójaszósz
- 1/4 bögre méz
- 1/4 bögre barna cukor
- 2 ek rizsecet
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1/2 bögre víz
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk pirospaprika pehely (opcionális, a csípős íz kedvelőinek)
Az elkészítés lépései
Most pedig nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készül a nagyi édes csirkéje.
- A csirke előkészítése: Vágd a csirkét kb. 2-3 cm-es kockákra. Készíts elő három tálat. Az elsőbe tedd a lisztet, sót, borsot, fokhagymaport és az őrölt gyömbért, és keverd össze. A második tálba üsd bele a tojást, és verd fel a tejjel. A harmadik tál üres lesz, ide kerülnek majd a panírozott csirkefalatok.
- Panírozás: Forgasd meg a csirkefalatokat először a lisztes keverékben, majd a tojásos keverékben, végül ismét a lisztes keverékben. Ügyelj arra, hogy mindenhol alaposan befedje a panír.
- Sütés: Hevíts olajat egy serpenyőben vagy fritőzben közepesen magas hőfokon. Óvatosan helyezd bele a panírozott csirkét, és süsd aranybarnára, kb. 5-7 percig, amíg átsül. Vedd ki a csirkét, és tedd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
- A szósz elkészítése: Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, a mézet, a barna cukrot, a rizsecetet, a kukoricakeményítőt és a vizet. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, add hozzá a zúzott fokhagymát és az őrölt gyömbért, és pirítsd pár másodpercig. Öntsd rá a szószos keveréket, és forrald fel, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik. Ha szeretnél egy kis csípősséget, add hozzá a pirospaprika pelyhet is.
- Összeállítás: Add hozzá a sült csirkét a szószhoz, és forgasd össze, hogy mindenhol bevonja a szósz.
- Tálalás: Tálald forrón, rizzsel vagy tésztával. Díszítheted szezámmaggal és aprított újhagymával.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- A csirke minősége: Mindig friss, jó minőségű csirkét válassz. A combhús szaftosabb, de a mellfilé is tökéletes, ha nem sütöd túl.
- A panír titka: A kétszeres panírozás biztosítja, hogy a csirke extra ropogós legyen. Ne spórolj a liszttel, és győződj meg róla, hogy mindenhol befedje a csirkét.
- Az olaj hőmérséklete: Az olajnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a csirke gyorsan megsüljön, de ne legyen túl forró, mert akkor megég a panír. Ideális a 175-180°C közötti hőmérséklet.
- A szósz állaga: A kukoricakeményítő segít besűríteni a szószt. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kis vizet. Ha túl híg, keverj el egy kis kukoricakeményítőt egy kevés vízzel, és add hozzá a szószhoz.
- Variációk: Kísérletezz a szósz ízesítésével. Adhatsz hozzá ananászt, zöldpaprikát, vagy akár mogyorót is.
Gyakori hibák és hogyan kerüljük el őket
Mint minden receptnél, itt is előfordulhatnak hibák. Nézzük meg a leggyakoribbakat, és hogy hogyan kerülhetjük el őket.
- Száraz csirke: A túlsütés a leggyakoribb ok, amiért a csirke száraz lesz. Ügyelj arra, hogy ne süsd túl, és mindig tartsd szemmel.
- Rendes panír: A nem megfelelő panírozás miatt a panír leválik sütés közben. A kétszeres panírozás, és a megfelelő hőmérsékletű olaj használata segít elkerülni ezt.
- Túl édes szósz: Ha nem szereted a túl édes ízeket, csökkentsd a méz és a barna cukor mennyiségét.
A nagyi üzenete
Nagyi mindig azt mondta: „A legfontosabb összetevő a szeretet.” És igaza volt. Ha szeretettel készíted ezt az ételt, az biztosan érezhető lesz az ízén is. Ne félj kísérletezni, és alakítsd a receptet a saját ízlésedre. Remélem, hogy ez a recept legalább annyi örömet okoz majd neked és a családodnak, mint amennyit nekünk okozott.
Jó étvágyat!
Élvezd a nagyi édes csirkéjét! Remélem, ez a recept a család kedvencévé válik, és sok szép emlék fűződik majd hozzá.