Jaj ne! Épp sütni szeretnél, de rájöttél, hogy elfogyott az élesztő? Ne ess kétségbe! Veled is megesett már? Hidd el, nem vagy egyedül! Sőt, van egy jó hírem: rengeteg olyan finom és egyszerű süti létezik, amihez egyáltalán nincs rá szükség. Ezek a receptek nem csak gyorsak, de annyira könnyűek, hogy még a legkezdőbb konyhatündérek is bátran belevághatnak. Készen állsz, hogy elvarázsolj mindenkit a konyhádban? 🧙♀️ Kezdjünk is bele!
Miért pont élesztőmentes?
Az élesztőmentes receptek nem csak akkor jönnek jól, ha épp nincs otthon ez a hozzávaló. Sokak számára azért ideális választás, mert egyszerűsíti a sütési folyamatot, elkerülve a kelesztéssel járó várakozást. Ráadásul, ha valaki érzékeny az élesztőre, akkor ezek a sütik tökéletes alternatívát jelentenek. A végeredmény pedig ugyanolyan ízletes és élvezhető!
Top 5 villámgyors élesztőmentes süti recept
Következzen az öt legkedvencebb, élesztő nélküli receptem, amikkel garantáltan sikert aratsz. Mindegyikhez adok tippeket és trükköket is, hogy tényleg ne lehessen elrontani!
1. Bögrés süti – A klasszikus gyors megoldás ☕
A bögrés süti az a recept, ami mindig kéznél van. Pillanatok alatt összedobható, és a hozzávalókat is szinte biztos, hogy megtalálod a kamrában.
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/4 bögre kakaópor (elhagyható, ha nem csokisat szeretnél)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 bögre tej
- 1/4 bögre olaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna).
- Egy másik tálban keverd össze a nedves hozzávalókat (tej, olaj, tojás, vanília kivonat).
- Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd simára.
- Öntsd a tésztát egy kivajazott és lisztezett bögrébe (vagy kisebb sütőformába).
- Süsd 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tipp: A tésztába szórhatsz csokidarabokat, diót vagy gyümölcsöt is. A tetejére pedig porcukorral vagy olvasztott csokival is meglocsolhatod. Az eredmény? Egy mennyei, gyors édesség!
Vélemény: Én személy szerint imádom a bögrés sütit! Egyszerűen elkészíthető, és mindig megment, ha hirtelen megkívánok valami édeset. Tökéletes választás egy fárasztó nap után.
2. Almás pite egyszerűen 🍎
Az almás pite egy igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Ez a recept pedig extra egyszerű, így még akkor is nekiállhatsz, ha nem vagy nagy konyhatündér.
Hozzávalók:
- 4-5 alma
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 1/4 bögre olaj
- 1/2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Hámozd meg az almákat, és vágd vékony szeletekre.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és a fahéjat.
- Add hozzá a tojást és az olajat, és keverd össze.
- Öntsd a tésztát egy kivajazott és lisztezett tortaformába.
- Rakd ki a tetejét az almaszeletekkel.
- Süsd 30-35 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tipp: Az almaszeleteket megszórhatod egy kis cukorral és fahéjjal, mielőtt a tésztára rakod. A tetejére pedig morzsát is szórhatsz, ha még ropogósabbá szeretnéd tenni.
Vélemény: Az almás pite az egyik kedvenc süteményem. Ez a recept pedig annyira egyszerű, hogy szinte bárki el tudja készíteni. Az illata pedig egyszerűen fantasztikus, ahogy sül a sütőben!
3. Csokis keksz – A tökéletes nassolnivaló 🍪
Ki ne szeretné a csokis kekszet? Ez a recept pedig egyszerűbb, mint gondolnád! Ráadásul az elkészült kekszek tökéletesek egy délutáni kávé mellé, vagy csak úgy, ha valami édesre vágysz.
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 bögre csokidarab
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, barna cukrot, sütőport és a sót.
- Add hozzá az olvasztott vajat, a tojást és a vanília kivonatot, és keverd össze.
- Keverd bele a csokidarabokat.
- Tegyél kis halmokat a tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 8-10 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz.
Tipp: A kekszeket ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek. Hagyd őket a tepsin hűlni egy kicsit, mielőtt átteszed egy rácsra.
Vélemény: A csokis keksz az örök kedvencem! Ez a recept pedig annyira egyszerű, hogy szinte bármikor elkészítem. A gyerekek is imádják, és mindig nagy sikert arat a családban.
4. Zabkeksz – Egészséges és finom 🌾
Ha valami egészségesebb édességre vágysz, akkor a zabkeksz tökéletes választás. Ez a recept tele van rostokkal és tápanyagokkal, ráadásul nagyon finom is!
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1/2 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 bögre mazsola (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
- Add hozzá az olvasztott vajat, a tojást és a vanília kivonatot, és keverd össze.
- Keverd bele a mazsolát (ha használsz).
- Tegyél kis halmokat a tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 10-12 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz.
Tipp: A zabkekszet ízesítheted fahéjjal, dióval vagy más aszalt gyümölcsökkel is. A tetejére pedig szórhatsz egy kis magot.
Vélemény: A zabkeksz a kedvenc egészséges édességem. Ez a recept pedig nagyon egyszerűen elkészíthető, és tele van hasznos tápanyagokkal. Tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.
5. Palacsinta – A végtelen variációk tárháza 🥞
Ki ne szeretné a palacsintát? Ez a recept pedig annyira egyszerű, hogy még a legkezdőbb szakácsok is el tudják készíteni. Ráadásul a palacsintát szinte bármivel megtöltheted, így sosem unalmas.
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál olvasztott vaj (vagy olaj)
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és a sót.
- Add hozzá a tojást és a tejet, és keverd simára.
- Add hozzá az olvasztott vajat (vagy olajat), és keverd össze.
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.
- Önts egy kis tésztát a serpenyőbe, és süsd mindkét oldalát aranybarnára.
- Töltsd meg a palacsintákat a kedvenc töltelékeddel (lekvár, túró, csoki stb.).
Tipp: A palacsintatésztát pihentesd 15-20 percig, mielőtt sütni kezded. Így a palacsinták sokkal könnyebbek és puhábbak lesznek.
Vélemény: A palacsinta az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem. Ez a recept pedig annyira egyszerű, hogy szinte bármikor elkészítem. A gyerekek is imádják, és mindig nagy sikert arat a családban.
Végső gondolatok
Látod? Az élesztő hiánya egyáltalán nem jelenti a sütés végét! Ezek a villámgyors receptek bebizonyították, hogy anélkül is lehet finom és egyszerű édességeket készíteni. Próbáld ki mindet, és találd meg a kedvenced! Ne feledd, a sütés öröm, és nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy valami finomat alkoss! 🥳 Jó sütést!