Ha egy könnyen elkészíthető, mégis isteni finom desszertre vágysz, amely nem igényel sütést, akkor ez a tejbegríz torta tökéletes választás. Krémes, lágy állagával és gyümölcsös rétegével garantáltan a család kedvence lesz. Különösen jó választás, ha gyorsan szeretnél valami édeset készíteni anélkül, hogy hosszú órákat töltenél a konyhában.
Hozzávalók a tejbegríz tortához
Az alaphoz:
- 150 g kerek keksz
A grízes krémhez:
- 1 liter tej
- 10 evőkanál búzadara
- 200 g cukor
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 200 g vaj (szobahőmérsékleten)
A kakaós krémhez:
- 1 evőkanál kakaópor
A gyümölcsréteghez:
- 1 üveg (900 g) őszibarack kompót
- 20 g zselatin
A díszítéshez:
- Friss gyümölcsök (kiwi, eper, narancs stb.)
Elkészítés lépésről lépésre
1. A tejbegríz elkészítése
Öntsük a tejet egy közepes méretű lábasba, és kezdjük el melegíteni közepes lángon. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a búzadarát és a cukrot. Kevergessük addig, amíg a massza sűrű, krémes állagú nem lesz.
2. A vaj bekeverése
Ha a tejbegríz elkészült, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vanília esszenciát. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, és fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejbegrízes masszához. Dolgozzuk össze alaposan, hogy szép, sima krémet kapjunk.
3. A kakaós krém elkészítése
A grízes krémet osszuk két egyenlő részre. Az egyik feléhez adjunk 1 evőkanál kakaóport, és alaposan keverjük el, hogy egységesen csokoládés színt kapjunk.
4. A torta összeállítása
Vegyünk egy 23 cm átmérőjű, kivehető oldalú tortaformát, és az aljára egyenletesen helyezzük el a kekszeket.
A kekszrétegre simítsuk rá a kakaós krémet, majd egyengessük el egy spatulával.
Ezután következik a vaníliás grízes réteg, amelyet szintén egyenletesen oszlassunk el.
5. Gyümölcsréteg elkészítése
Az őszibarack kompót levéből néhány evőkanállal vegyünk ki, és langyosítsuk fel. Ebben oldjuk fel a zselatint, majd keverjük el alaposan.
A kompót barackdarabjait turmixoljuk sima pürévé, majd adjuk hozzá a feloldott zselatint. Keverjük össze, és ezt a réteget öntsük rá a fehér tejbegrízkrém tetejére.
6. A torta hűtése és díszítése
A tortát tegyük hűtőbe legalább 3 órára, hogy a rétegek megfelelően megdermedjenek.
Ha a torta teljesen kihűlt, vegyük le róla a forma peremét, és díszítsük friss gyümölcsszeletekkel, például kivivel, eperrel vagy naranccsal.
Ez a sütés nélküli tejbegríz torta gyorsan elkészíthető, gazdag ízvilágú, és tökéletes választás, ha egy könnyed, mégis különleges édességet szeretnél készíteni. Jó étvágyat!