Ha egy könnyen elkészíthető, mégis lenyűgöző desszertet keresel, akkor ez a sütés nélküli áfonyás sajttorta tökéletes választás. A ropogós kekszalap, a selymes krémsajt és a gazdag áfonyaszósz tökéletes harmóniát alkot, így minden falat egy igazi ízélmény. Ráadásul nincs szükség sütésre, így kezdők is bátran belevághatnak az elkészítésébe.
Hozzávalók a sütés nélküli sajttortához
A kekszes alaphoz:
- 1 ½ csésze összetört keksz (pl. digestive vagy graham keksz)
- 1/3 csésze olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
A krémsajtos réteghez:
- 2 csésze szobahőmérsékletű krémsajt
- ½ csésze kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csésze felvert tejszínhab
- 1 csésze áfonya (díszítéshez)
Az áfonyaszószhoz:
- 1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya
- ¼ csésze cukor
- ½ citrom leve
Lépésről lépésre: így készül a sütés nélküli áfonyás sajttorta
1. a kekszalap elkészítése
Keverd össze az összetört kekszet az olvasztott vajjal és a cukorral, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaforma aljába. Egyenletesen oszlasd el, majd tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.
2. az áfonyaszósz elkészítése
Egy kis lábasban keverd össze az áfonyát, a cukrot és a citromlevet. Közepes lángon főzd, amíg az áfonya megpuhul és a szósz besűrűsödik. Ha simább textúrát szeretnél, pürésítsd le a keveréket.
3. a krémsajtos töltelék elkészítése
A krémsajtot keverd össze a cukorral és a vaníliával, amíg teljesen sima nem lesz. Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot, hogy levegős maradjon. Ha szereted az intenzívebb gyümölcsízt, adj hozzá néhány szem egész áfonyát.
4. a torta rétegezése
Öntsd a krémsajtos tölteléket a kihűlt kekszalapra, majd kanalazd rá az áfonyaszószt. Egy fogpiszkálóval készíts örvényes mintát a tetején a még látványosabb végeredmény érdekében.
5. hűtés és tálalás
Tedd a tortát a hűtőbe legalább 4-6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakán át dermedni hagyod. Fogyasztás előtt díszítsd friss áfonyával és tejszínhabbal.
tippek a tökéletes sajttortához
- Tárolás: A tortát légmentesen záródó dobozban 3 napig tárolhatod a hűtőben.
- Variációk: Ha változatosságra vágysz, próbáld ki más bogyós gyümölcsökkel is, például málnával vagy eperrel.
- Extra textúra: Adj a krémhez aprított diót vagy fehér csokoládédarabokat.
- Gluténmentes változat: Használj gluténmentes kekszet az alaphoz.
Gyakori kérdések
1. használhatok más típusú kekszet?
Igen, akár csokis kekszet vagy zabkekszet is használhatsz, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni.
2. fagyasztható ez a sajttorta?
Igen, lefagyaszthatod, de tálalás előtt lassan olvaszd fel a hűtőben, hogy megőrizze krémes állagát.
3. mennyi idő alatt készül el?
Az elkészítés körülbelül 20 percet vesz igénybe, de a hűtési idő legalább 4-6 óra.
Ez a sütés nélküli áfonyás sajttorta garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz! Próbáld ki, és oszd meg velünk a tapasztalataidat! Jó étvágyat! 😊