Az alkoholfogyasztás számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, amelyek közül az egyik legkomolyabb a daganatos megbetegedések kialakulásának megnövekedett kockázata. Akár alkalmanként, akár rendszeresen iszunk, az alkohol terheli a szervezetet és károsíthatja azt, növelve ezzel a rákos elváltozások esélyét.
Tudományos kutatások már évtizedek óta vizsgálják az alkohol és a rák kapcsolatát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-ben az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta, ami a legmagasabb kockázati kategóriát jelenti, elegendő bizonyíték alapján kijelentve, hogy embereknél rákot okozhat. Már az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programja is megerősítette 2000-ben, hogy az alkoholos italok fogyasztása rákkeltő hatású. Epidemiológiai vizsgálatok egyértelmű kapcsolatot tártak fel az alkoholfogyasztás és többek között a szájüregi, garat-, gége-, nyelőcső-, máj-, vastagbél-, végbél- és emlőrák között, sőt, egyes tanulmányok a hasnyálmirigyrák kockázatának növekedését is kimutatták krónikus fogyasztás esetén.
Aggasztó, hogy egy 2019-es amerikai felmérés szerint az emberek kevesebb mint fele van tisztában azzal, hogy az alkohol növeli a rák kockázatát, pedig a táplálkozási irányelvek szerint már napi egy italnál kevesebb alkohol fogyasztása is emelheti a rizikót.
De hogyan is okoz pontosan rákot az alkohol? A folyamat hátterében a sejtek DNS-ének károsodása áll. Az alkohol és annak bomlástermékei mutációkat idézhetnek elő a DNS-ben, ami megzavarja a sejtek normális osztódását és növekedését, így azok kontrollálatlanul szaporodni kezdenek. A kutatók több mechanizmust is azonosítottak:
- Anyagcsere: Amikor a szervezet feldolgozza az alkoholt, egy acetaldehid nevű köztes termék keletkezik, amely önmagában is bizonyítottan rákkeltő. Bizonyos genetikai tényezők felgyorsíthatják ezt a folyamatot, növelve az acetaldehid szintjét a szervezetben.
- Oxidatív stressz: Az alkohol hatására a szervezetben szabad gyökök szabadulnak fel. Ezek a reaktív molekulák károsítják a sejtek DNS-ét és más összetevőit (ezt nevezzük oxidatív stressznek), ami gyulladáshoz és a daganatok növekedéséhez vezethet.
- Hormonális változások: Az alkohol befolyásolhatja a hormonszinteket is; például az ösztrogénszint emelkedése növelheti az emlőrák kockázatát, amihez hozzájárulhat az is, hogy az alkohol csökkenti az ösztrogénszintet szabályozó A-vitamin mennyiségét.
- Kölcsönhatás más rákkeltőkkel: Különösen veszélyes az alkohol és a dohányzás együttes hatása. Az alkohol megkönnyíti a dohányfüstben található rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetbe, jelentősen növelve ezzel a szájüregi, garat- és gégerák kockázatát.
Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi tudományos álláspont szerint nincs biztonságos alkoholmennyiség a rák kockázatát illetően. Bár léteznek ajánlások a mértékletes fogyasztásra, a daganatos betegségek szempontjából a legbiztonságosabb az alkoholfogyasztás teljes kerülése. Azt, hogy egyénileg kinél mekkora kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, jelenleg nem lehet pontosan megmondani.