A tavasz beköszöntével a természet újjáéled, és vele együtt a konyhánk is megtelik friss, szezonális alapanyagokkal. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a rebarbara, melynek jellegzetesen savanykás íze tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy különleges és frissítő koktélokat alkossunk belőle. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kreatív rebarbarás koktélvariációt, amelyekkel garantáltan feldobhatod a tavaszi estéket.
Miért éppen rebarbara?
A rebarbara nem csupán finom, hanem rendkívül sokoldalú is. Magas C-vitamin tartalma mellett rostban is gazdag, és bár nyersen nem fogyasztható (oxálsav tartalma miatt), főzve, sütve vagy éppen koktélokba keverve fantasztikus ízeket ad. A rebarbara savanykás íze egyensúlyt teremt az édes és keserű összetevők között, így tökéletes alapot nyújt a kísérletezéshez.
Alapvető rebarbara-szirup recept
Mielőtt belevágnánk a koktélokba, elengedhetetlen egy jó minőségű rebarbara-szirup. Ez a szirup lesz a legtöbb koktélunk alapja, és elkészítése sem bonyolult.
Hozzávalók:
- 500 g friss rebarbara, megmosva és felvágva
- 250 g kristálycukor
- 250 ml víz
Elkészítés:
- A rebarbarát, a cukrot és a vizet egy lábasba tesszük.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg a rebarbara teljesen megpuhul (kb. 15-20 perc).
- A keveréket egy finom szövésű szűrőn vagy gézen átszűrjük. A szirupot hagyjuk teljesen lecsepegni (ne nyomkodjuk a rebarbarát, mert az zavarossá teheti a szirupot).
- A szirupot forraljuk fel újra, majd alacsony lángon hagyjuk besűrűsödni (kb. 5-10 perc).
- Hűtsük le teljesen, és tároljuk légmentesen záródó üvegben a hűtőben akár 2 hétig.
Rebarbarás koktélvariációk
Most, hogy elkészült a rebarbara-szirupunk, jöhetnek a kreatív koktélok! Íme néhány recept, amelyekkel garantáltan lenyűgözöd a vendégeidet.
Rebarbara Mojito
A klasszikus Mojito egy rebarbarás csavarral.
Hozzávalók:
- 6 cl fehér rum
- 3 cl friss lime lé
- 3 cl rebarbara-szirup
- 8-10 mentalevél
- Szóda
- Jég
Elkészítés:
- Egy shakerben óvatosan törjük össze a mentaleveleket a lime lével és a rebarbara-sziruppal.
- Töltsük meg a shakert jéggel, adjuk hozzá a rumot, és alaposan rázzuk össze.
- Szűrjük egy jéggel töltött pohárba.
- Töltsük fel szódával, és díszítsük mentalevéllel és egy szelet rebarbarával.
Rebarbara Gin Fizz
Egy frissítő és pezsgő koktél.
Hozzávalók:
- 5 cl gin
- 3 cl friss citromlé
- 2 cl rebarbara-szirup
- 1 tojásfehérje (elhagyható)
- Szóda
- Jég
Elkészítés:
- Ha használunk tojásfehérjét, akkor a gint, a citromlevet, a rebarbara-szirupot és a tojásfehérjét egy shakerbe tesszük, és szárazon rázzuk (dry shake) kb. 15 másodpercig.
- Töltsük meg a shakert jéggel, és rázzuk újra alaposan.
- Szűrjük egy jéggel töltött pohárba.
- Töltsük fel szódával, és díszítsük egy citromkarikával.
Rebarbara Margarita
A Margarita savanykás változata.
Hozzávalók:
- 5 cl tequila
- 3 cl friss lime lé
- 3 cl rebarbara-szirup
- 1 cl narancslikőr (Cointreau vagy Triple Sec)
- Jég
- Só a pohár szélére
Elkészítés:
- Dörzsöljük be a pohár szélét lime lével, és mártsuk sóba.
- Egy shakerben keverjük össze a tequilát, a lime levet, a rebarbara-szirupot és a narancslikőrt.
- Töltsük meg a shakert jéggel, és rázzuk alaposan össze.
- Szűrjük a jéggel töltött pohárba, és díszítsük egy lime karikával.
Rebarbara Aperol Spritz
Egy könnyed és frissítő aperitif.
Hozzávalók:
- 6 cl Aperol
- 4 cl prosecco
- 2 cl rebarbara-szirup
- Szóda
- Jég
- Narancsszelet
Elkészítés:
- Egy nagyméretű borospohárba tegyünk jeget.
- Öntsük bele az Aperolt, a proseccót és a rebarbara-szirupot.
- Töltsük fel szódával, és óvatosan keverjük össze.
- Díszítsük egy narancsszelettel.
Tippek és trükkök
- A rebarbara-szirup készítésekor kísérletezhetünk más fűszerekkel is, mint például a gyömbérrel, a vaníliával vagy a kardamommal.
- A koktélokat díszíthetjük nem csak mentalevéllel, lime-mal vagy citrommal, hanem kandírozott rebarbarával is.
- Ha nem szeretnénk alkoholt használni, a rumot, gint vagy tequilát helyettesíthetjük alkoholmentes változatokkal vagy szódával.
- A rebarbara íze nagyon jól passzol a gyümölcsökhöz, ezért bátran kísérletezzünk más gyümölcslevekkel (például eperrel, málnával vagy narancslével).
Összegzés
A rebarbara egy fantasztikus alapanyag a tavaszi koktélokhoz. Savanykás íze frissességet és egyediséget kölcsönöz az italoknak, és a fenti receptek csak a kezdetet jelentik. Bátran kísérletezzünk, és találjuk meg a saját kedvenc rebarbarás koktélunkat! Koccintsunk a tavaszra!