A tavasz a megújulás időszaka, amikor a természet életre kel, és a piacok megtelnek friss, szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ebben az időszakban a rebarbara az egyik legizgalmasabb alapanyag, ami a konyhánkba kerülhet. Talán elsőre nem jut eszünkbe belőle szörpöt készíteni, de higgyétek el, a rebarbara savanykás íze tökéletesen harmonizál a narancs édességével, így egy igazán különleges és frissítő italt varázsolhatunk belőle.
Miért érdemes rebarbarás-narancsos szörpöt készíteni?
Számos oka van annak, hogy miért érdemes kipróbálni ezt a különleges szörpöt. Először is, a rebarbara szezonja rövid, ezért érdemes kihasználni ezt az időszakot, és valami finomat készíteni belőle. Másodszor, a rebarbara rendkívül egészséges. Gazdag vitaminokban (C-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium), valamint antioxidánsokban. A narancs pedig tovább növeli a C-vitamin tartalmat, így ez a szörp igazi immunerősítő bomba!
Harmadszor, a rebarbarás-narancsos szörp íze egyedi és frissítő. A rebarbara savanykás íze tökéletes ellensúlyt képez a narancs édességével, így egy igazán harmonikus ízvilágot kapunk. Ez a szörp tökéletes választás a nyári melegben, hiszen hűsítő és szomjoltó.
A tökéletes rebarbarás-narancsos szörp receptje
Most pedig lássuk a receptet, amellyel Te is elkészítheted ezt a finomságot!
Hozzávalók:
* 1 kg rebarbara
* 2-3 db narancs (ízlés szerint)
* 1 kg cukor (ízlés szerint, függ a rebarbara savanyúságától)
* 2 liter víz
* 1 teáskanál citromsav (opcionális, segít a tartósításban)
Elkészítés:
- A rebarbarát alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, majd 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Nem szükséges meghámozni, a héjában lévő rostok is hasznosak!
- A narancsokat alaposan megmossuk, és a héjukat (csak a színes részét!) vékonyan lereszeljük. Ügyeljünk, hogy a fehér részét ne reszeljük bele, mert keserűvé teheti a szörpöt. Ezután a narancsokat kifacsarjuk.
- Egy nagy lábasba tesszük a rebarbarát, a narancshéjat, a narancslevet, a vizet és a cukrot.
- Felforraljuk, majd takaréklángon kb. 30-40 percig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul és szétesik. Időnként megkeverjük, hogy a cukor ne égjen le.
- Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőn vagy egy sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a levet. A rebarbarát alaposan kinyomkodjuk, hogy a lehető legtöbb levet kinyerjük belőle.
- Ha szeretnénk tartósabbá tenni a szörpöt, akkor hozzáadjuk a citromsavat.
- A kész szörpöt forró, sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket azonnal lezárjuk, és 5-10 percre fejre állítjuk, hogy vákuum képződjön. Ezután visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tippek és trükkök:
* Cukor helyett használhatunk más édesítőszert is, például mézet, agavé szirupot vagy eritritet. Az édesítés mértékét mindig kóstoljuk meg, és igazítsuk a saját ízlésünkhöz.
* Variálhatjuk az ízeket más gyümölcsökkel is, például eperrel, málnával vagy ribizlivel.
* A szörpöt felhasználhatjuk limonádé készítéséhez, koktélokhoz, de akár sütemények ízesítésére is.
* A felhasznált rebarbara minősége nagyban befolyásolja a szörp színét és ízét. Minél pirosabb a rebarbara, annál szebb színű lesz a szörp.
* A szörpöt hűtőben tároljuk felbontás után. Felbontatlanul, hűvös, sötét helyen tárolva akár egy évig is elállhat.
A rebarbara jótékony hatásai
Mint említettük, a rebarbara nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A következő jótékony hatásai ismertek:
* Javítja az emésztést: A rebarbara rostjai segítik az emésztést és megelőzik a székrekedést.
* Erősíti az immunrendszert: Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és védi a szervezetet a fertőzésektől.
* Antioxidáns hatású: A rebarbara antioxidánsai védik a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.
* Gyulladáscsökkentő hatású: A rebarbara gyulladáscsökkentő hatása segíthet enyhíteni a gyulladásos betegségek tüneteit.
* Csökkenti a koleszterinszintet: A rebarbara pektin tartalma segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.
Összegzés
A rebarbarás-narancsos szörp egy igazi tavaszi különlegesség, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A recept egyszerűen elkészíthető, és a végeredmény egy frissítő, üdítő ital, amely tökéletes választás a nyári melegben. Próbáld ki Te is ezt a különleges szörpöt, és élvezd a tavasz ízeit!
Reméljük, ez a részletes útmutató segített abban, hogy Te is elkészíthesd ezt a finom és egészséges szörpöt. Jó szörpözést kívánunk!