A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a dinnye, ami nem csak frissítő és finom, hanem tele van értékes tápanyagokkal is. Különösen a citrullin nevű aminosav emelkedik ki, ami a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt pozitív hatásai miatt érdemel figyelmet.
Mi is az a citrullin?
A citrullin egy nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk képes előállítani, de táplálékkal is bevihetjük. Nevét a görög „citrullus” szóból kapta, ami dinnyét jelent, hiszen először ebben a gyümölcsben fedezték fel. A citrullin fontos szerepet játszik a szervezet nitrogén-oxid (NO) termelésében.
Hogyan hat a citrullin a szív- és érrendszerre?
A citrullin az elfogyasztás után argininné alakul a szervezetben. Az arginin egy másik aminosav, ami kulcsfontosságú a nitrogén-oxid (NO) szintéziséhez. A nitrogén-oxid egy olyan molekula, ami ellazítja az ereket, ezáltal javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. Ezáltal a citrullin közvetve hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
Vérnyomáscsökkentő hatás
Számos tanulmány kimutatta, hogy a citrullin-kiegészítés segíthet csökkenteni a vérnyomást, különösen magas vérnyomásban szenvedőknél. A nitrogén-oxid által kiváltott értágulat javítja a vér áramlását, csökkentve a szív terhelését.
Érelmeszesedés megelőzése
A nitrogén-oxidnak gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai is vannak, amelyek védelmet nyújthatnak az érelmeszesedés (atherosclerosis) ellen. Az érelmeszesedés során a plakkok lerakódnak az erek falán, ami szűkületet és elzáródást okozhat. A citrullin segíthet megelőzni ezt a folyamatot.
Sportteljesítmény javítása
A jobb vérkeringésnek köszönhetően a citrullin a sportolók számára is előnyös lehet. Javíthatja az izmok oxigénellátását, csökkentheti az izomfáradtságot és növelheti a teljesítményt. Ez különösen fontos lehet állóképességi sportoknál.
Mennyi citrullin van a dinnyében?
A dinnye, különösen a héjához közeli rész, gazdag citrullinben. Azonban a citrullin pontos mennyisége függ a dinnye fajtájától, érettségétől és termesztési körülményeitől. Általánosságban elmondható, hogy egy nagy szelet dinnye (kb. 280 gramm) több száz milligramm citrullint tartalmazhat.
Hogyan fogyasszuk a dinnyét a legtöbb citrullinért?
A legtöbb citrullin a dinnye héjában és a héjhoz közeli húsban található. Bár a dinnye héját általában nem esszük meg, turmixokba vagy savanyúságba felhasználható. Ha a dinnyehúst fogyasztjuk, érdemes a héjhoz közeli, halványabb rózsaszínű részt is megenni, mert itt a legmagasabb a citrullin koncentráció.
Egyéb citrullin források
A dinnye mellett más élelmiszerekben is megtalálható a citrullin, bár kisebb mennyiségben. Ilyen például a tök, az uborka és a cékla. A táplálékkiegészítők is tartalmazhatnak citrullint, de érdemes orvoshoz fordulni, mielőtt ilyen készítményeket kezdenénk szedni.
Kinek ajánlott a citrullin fogyasztása?
A citrullin fogyasztása általában biztonságos, de bizonyos esetekben érdemes óvatosnak lenni. Különösen akkor, ha valaki vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed, mert a citrullin felerősítheti a gyógyszerek hatását. Szintén érdemes konzultálni orvossal, ha valakinek vesebetegsége van.
Általánosságban elmondható, hogy a citrullin-ban gazdag étrend, különösen a dinnye fogyasztása, hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedést megelőző és sportteljesítményt javító hatásai miatt érdemes beilleszteni a mindennapi étrendünkbe ezt a finom és egészséges gyümölcsöt.