A zeller, ez a sokoldalú zöldség gyakran csak a levesek alapjaként jut eszünkbe, pedig ennél sokkal többre hivatott. Különböző fajtáinak köszönhetően a zeller leve, a zellergumó és a zellerszár is mind-mind kulináris élvezetet nyújthat. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a legnépszerűbb zeller fajtákat, hogy könnyebb legyen a választás, legyen szó akár veteményeskertről, akár a bolti polcokról.
A Zeller Alapjai: Típusok és Jellemzők
Mielőtt belevágnánk a konkrét fajtákba, érdemes tisztázni, hogy milyen típusú zellereket különböztetünk meg. Alapvetően három fő csoport létezik:
- Zellergumó (gyökérzeller): A föld alatt növekvő, nagy, gömbölyű gyökeréről ismert. A leginkább téli zöldségként tartják számon.
- Szárzeller (halványító zeller): Hosszú, húsos szárak jellemzik. Leggyakrabban nyersen fogyasztják, salátákban vagy mártogatósként.
- Metélőzeller (levélzeller): Elsősorban a leveleiért termesztik, melyeket fűszerként használnak.
Zellergumó Fajta Bemutató
A zellergumó, vagy más néven gyökérzeller, tápanyagokban gazdag és sokoldalúan felhasználható. Íme néhány népszerű fajta:
- Albin: Korai érésű, nagy termőképességű fajta. Gumója sima felületű, hús színe fehér. Jól tárolható.
- Maxim: Késői érésű, kiváló tárolhatósággal rendelkezik. Gumója gömbölyű, enyhén lapított.
- Monarch: Hosszabb tenyészidejű, kimondottan nagy méretű gumókat nevel. Íze karakteres, aromás.
- Diamant: Középérésű fajta, sima felületű, fehér húsú gumóval. Betegségekkel szemben ellenálló.
A zellergumó termesztése némi odafigyelést igényel. Fontos a tápanyagban gazdag talaj és a rendszeres öntözés. A betakarítás általában október végén, november elején történik, mielőtt a fagyok beköszöntenek.
Szárzeller Fajta Bemutató
A szárzeller friss, ropogós szárai nagyszerűen illenek salátákba, mártogatósként, vagy akár smoothie-kba is. Néhány népszerű fajta:
- Golden Spartan: Sárgászöld színű, édes ízű szárakkal rendelkezik. Jól bírja a hőséget.
- Tall Utah: Az egyik legelterjedtebb fajta. Erős növekedésű, szárai zöldek és ropogósak.
- Victoria: Korai érésű, enyhén savanykás ízű. Szárai vastagok és húsosak.
- Tendercrisp: Rendkívül ropogós, édes ízű. Hosszú, egyenes szárakat nevel.
A szárzeller termesztése viszonylag egyszerűbb, mint a zellergumóé. Szereti a napos helyet és a nedves talajt. A betakarítás folyamatosan történhet, ahogy a szárak elérik a kívánt méretet.
Metélőzeller Fajta Bemutató
A metélőzeller elsősorban fűszernövényként használatos. Leveleit levesekbe, salátákba, sültekhez adhatjuk. Néhány ismert fajta:
- Afina: Bőven hozza a leveleket, melyek intenzív zelleraromával rendelkeznek.
- Darki: Sötétzöld levelei erőteljes ízűek. Jól bírja a vágást.
- President: Gyorsan növekszik, levelei finomak és illatosak.
A metélőzeller könnyen termeszthető cserépben vagy a kertben is. Szereti a napos vagy félárnyékos helyet és a rendszeres öntözést. A leveleket folyamatosan szedhetjük, ahogy szükségünk van rájuk.
Melyik Zeller Fajta a Legjobb Számodra?
A legjobb zeller fajta kiválasztása nagyban függ a felhasználási céltól és a termesztési körülményektől. Ha főként levesekhez és téli ételekhez keresel zellert, akkor a zellergumó fajták közül érdemes választani. Ha friss, ropogós zöldségre vágysz salátákhoz vagy mártogatósként, akkor a szárzeller a jó választás. Ha pedig fűszernövényre van szükséged, akkor a metélőzeller a tökéletes megoldás.
Érdemes kísérletezni különböző fajtákkal, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelőt. A kertészetekben és a magboltokban szakszerű segítséget is kaphatsz a választáshoz.
Összegzés
A zeller egy rendkívül sokoldalú és egészséges zöldség, melynek különböző fajtái eltérő felhasználási lehetőségeket kínálnak. A zellergumó, a szárzeller és a metélőzeller mind-mind megérdemlik, hogy helyet kapjanak a konyhánkban és a kertünkben. Reméljük, hogy ez a cikk segített eligazodni a zeller fajták között, és inspirációt adott a kísérletezéshez!