A vegán grill nem csak a tofu-ról és a zöldségek nyársról szól. Itt az ideje, hogy valami igazán különlegessel rukkoljunk elő, ami még a húsevőket is leveszi a lábukról: a zeller steak!
Miért érdemes zellert steakként elkészíteni?
Elsőre talán furcsán hangzik, de a zeller kiváló alapanyag lehet egy laktató és ízletes vegán fogáshoz. Miért? Mert a zeller:
- Rostban gazdag, ami teltségérzetet biztosít.
- Magas víztartalmú, így grillezéskor sem szárad ki teljesen.
- Semleges íze miatt jól harmonizál a különböző fűszerekkel és pácokkal.
- Könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó.
A megfelelően elkészített zeller steak kívül ropogós, belül pedig puha és lédús, ami igazi élvezetté teszi a fogyasztását.
Hogyan készítsünk tökéletes zeller steaket?
A titok a megfelelő előkészítésben és a türelmes grillezésben rejlik. Kövesd az alábbi lépéseket a tökéletes végeredményért:
1. A zeller előkészítése:
Válasszunk vastag, egyenes szárú zellereket. Alaposan mossuk meg őket, majd vágjuk le a végeiket. Ezután hámozzuk meg a zellert, hogy eltávolítsuk a kemény külső réteget. Ez nagyon fontos, mert ez a réteg keserű ízű lehet.
Vágjuk a zellert kb. 2-3 cm vastag szeletekre. Próbáljunk meg egyenletes szeleteket vágni, hogy egyenletesen süljenek meg.
2. Blansírozás (opcionális, de ajánlott):
A blansírozás segít előpuhítani a zellert, így gyorsabban elkészül a grillen, és egyenletesebb lesz a textúrája. Forraljunk vizet egy nagy lábasban, és adjunk hozzá egy kis sót. Tegyük a zellerszeleteket a forró vízbe 3-5 percre, majd azonnal szűrjük le és hűtsük le jeges vízben. Ez megállítja a főzési folyamatot.
3. A Pác elkészítése:
A pác adja a zeller steak igazi ízét. Rengeteg lehetőségünk van, íme néhány inspiráció:
- Füstös BBQ pác: Keverjünk össze füstölt paprika port, barna cukrot, fokhagymaport, hagymaport, cayenne borsot, sót, borsot, növényi olajat és egy kevés almaecetet.
- Mediterrán pác: Olívaolaj, citromlé, fokhagyma, oregánó, rozmaring, só, bors.
- Ázsiai pác: Szójaszósz, szezámolaj, gyömbér, fokhagyma, méz vagy agavé szirup, chili pehely.
Tegyük a zellerszeleteket egy lapos tálba vagy zacskóba, és öntsük rá a pácot. Győződjünk meg róla, hogy minden szeletet egyenletesen befedett. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig, de akár több órán át is, hűtőben.
4. Grillezés:
Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra. Kenjük meg a grillrácsot egy kevés olajjal, hogy a zeller ne ragadjon le.
Tegyük a zellerszeleteket a grillre, és süssük oldalanként 5-7 percig, vagy amíg meg nem puhulnak és szép grillcsíkok nem jelennek meg rajtuk. A grillezési idő függ a zellerszeletek vastagságától és a grill hőmérsékletétől. Fontos, hogy figyeljünk rájuk, és ne égessük meg.
Ha a zeller steak túl gyorsan barnulna, csökkentsük a hőfokot, vagy tegyük a grill kevésbé forró részére.
5. Tálalás:
Tálaljuk a frissen grillezett zeller steaket kedvenc köretünkkel. Remekül passzol hozzá a sült krumpli, a saláta, a kuszkusz, a quinoa vagy a grillezett zöldségek. Díszíthetjük friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Tippek a tökéletes zeller steakhez:
- A legjobb eredmény érdekében használjunk vastag, friss zellereket.
- Ne sajnáljuk a pácot! Minél tovább pácolódik a zeller, annál ízletesebb lesz.
- A blansírozás segít egyenletesebben megpuhítani a zellert.
- Grillezés közben figyeljünk a hőmérsékletre, hogy ne égjen meg a zeller.
- Kísérletezzünk a különböző pácokkal, hogy megtaláljuk a kedvencünket.
- A zeller steak tökéletes választás a vegán grillpartira, de akár egy hétköznapi vacsorára is remek alternatíva.
Variációk:
A zeller steak remekül variálható. Készíthetjük:
- Sajttal töltve (vegán sajttal természetesen)
- Gombával töltve
- Pestóval megkenve
Engedjük szabadjára a fantáziánkat és alkossunk valami egyedit!
Próbáld ki a zeller steak receptet, és lepd meg a barátaidat és a családodat ezzel az ízletes és egészséges vegán fogással! Garantáltan sikert aratsz majd vele a grillpartin!