A zeller, ez a kissé földes, karakteres ízű gyökérzöldség, sokunk számára egyet jelent a nagymama vasárnapi húslevesével. Pedig a zeller sokkal többet érdemel annál, hogy csak a levesben főjön meg. Ősidők óta ismert és használt növény, mely a magyar konyha számos területén bizonyítja sokoldalúságát.
A zeller története és elterjedése
A zeller (Apium graveolens) a Földközi-tenger vidékéről származik. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, bár akkoriban inkább gyógynövényként, mint zöldségként használták. A középkorban terjedt el Európában, és a 17. században kezdték el nemesíteni a mai formáit – a gumós, a szárzeller és a levélzeller.
Magyarországra valószínűleg a török hódoltság idején került, és hamar népszerűvé vált a paraszti konyhában is. Könnyen termeszthető, jól tárolható, és jellegzetes ízt ad az ételeknek, ezért hamar beépült a hagyományos magyar ételekbe.
A zeller a magyar konyhában
A húsleves kétségkívül az a fogás, amivel a legtöbben azonosítják a zellert. A húsleves alapja a jó minőségű hús (leggyakrabban marha- vagy tyúkhús), a gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa, petrezselyemgyökér) és persze a zeller. A zeller adja a levesnek azt a mély, karakteres ízét, ami nélkül egyszerűen nem lenne az igazi. Ezen kívül a zeller gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami a betegség idején is jótékony hatásúvá teszi a húslevest.
De nem csak a húslevesben van helye! A zeller remekül illik főzelékekhez is. A zellerkrémleves vagy a zelleres burgonyafőzelék igazi ínyencség lehet, ha megfelelően van elkészítve. Párosíthatjuk burgonyával, répával, más gyökérzöldségekkel, de akár almával is. A lényeg, hogy a zeller erőteljes ízét más, harmonizáló ízekkel egyensúlyozzuk ki.
Pörköltök alapjához is adhatunk zellert, ami tovább mélyíti az étel ízvilágát. A zeller a vadhúsokhoz különösen jól illik, de a csirkepaprikást is feldobhatjuk vele.
Sokszor elfelejtjük, de a zeller salátákban is remekül használható. A nyers zellert lereszelve, almával, dióval és majonézzel összekeverve frissítő és tápláló salátát kapunk. A zeller szárát is felhasználhatjuk salátákhoz, vagy akár mártogatósokhoz.
A zeller jótékony hatásai
A zeller nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Tele van vitaminokkal (A, C, K, B-vitaminok), ásványi anyagokkal (kálium, kalcium, magnézium) és antioxidánsokkal.
- Gyulladáscsökkentő hatású: Segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ami különösen fontos az ízületi gyulladásban szenvedők számára.
- Vízhajtó hatású: Segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges víztől, ami csökkentheti a vérnyomást.
- Javítja az emésztést: Magas rosttartalma miatt segíti a bélműködést és megelőzi a székrekedést.
- Támogatja a szív- és érrendszert: Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Tippek a zeller elkészítéséhez
A zeller vásárlásakor válasszunk kemény, nehéz gumókat. A zeller szárának frissnek és ropogósnak kell lennie. Tároljuk a zellert hűtőben, nedves ruhába csomagolva.
A zeller elkészítése előtt alaposan mossuk meg és hámozzuk meg. A zeller gumóját apró kockákra vagy csíkokra vághatjuk, a szárát pedig karikákra.
A húsleveshez a zellert általában egészben vagy nagyobb darabokban tesszük a levesbe, hogy lassan kioldódjon az íze. A főzelékekhez és a pörköltökhöz apróra vágva adjuk hozzá.
Ha a zeller íze túl erősnek tűnik, akkor pároljuk meg egy kevés vajon vagy olajon, mielőtt felhasználjuk az ételhez.
Összegzés
A zeller egy sokoldalú és egészséges zöldség, ami méltatlanul háttérbe szorul a magyar konyhában. Pedig jellegzetes ízével és jótékony hatásaival rengeteg ételt képes feldobni. Ne féljünk kísérletezni vele, és fedezzük fel újra ezt a nagyszerű gyökérzöldséget!