A zeller, ez a sokoldalú zöldség, gyakran a klasszikus európai konyha mellékszereplőjeként gondolunk rá. Pedig a keleti konyha mesterei is felfedezték már maguknak, és olyan izgalmas, ízletes ételeket varázsolnak vele a wokban, hogy garantáltan új szemszögből fogunk rátekinteni. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hódítja meg a zeller a keleti ízek világát, és adunk néhány tippet, hogyan tehetjük mi is a konyhánkban a főszereplővé.
A zeller: Több, mint egy alapanyag
A zeller nem csak egy egyszerű zöldség, hanem egy igazi ízbomba. Markáns, frissítő aromája kiválóan illik a keleti konyhában előszeretettel használt intenzív fűszerekhez és ízesítőkhöz. Mind a gyökér, mind a szár felhasználható, így a wokban sült ételekhez is sokféleképpen adhatjuk hozzá.
A zellergyökér vastagabb, keményebb textúrájú, ezért érdemes vékony csíkokra vagy kockákra vágni, hogy egyenletesen átsüljön. Kifejezetten jól harmonizál a húsos ételekkel, például a marhahússal vagy a sertéshússal, és remekül kiegészíti a tofu alapú fogásokat is. A zellerszár roppanósabb, enyhébb ízű, így gyorsan sülő ételekhez, például stir-frykhez ideális. A leveleit se dobjuk ki, hiszen kiválóan alkalmasak levesek, mártások ízesítésére, de akár frissítő salátákba is tehetjük őket.
Miért érdemes zellert használni a keleti konyhában?
Számos oka van annak, hogy a zeller egyre népszerűbb a keleti konyhában:
- Íz és aroma: A zeller friss, zöld íze kiválóan ellensúlyozza a keleti konyhára jellemző intenzív, sós, édes vagy csípős ízeket.
- Textúra: A zeller roppanós textúrája remekül kiegészíti a puhább összetevőket, mint például a tofu, a tészta vagy a rizs.
- Egészség: A zeller alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így egészséges választás.
- Sokoldalúság: A zeller gyökere, szára és levelei is felhasználhatóak, így szinte bármilyen ételbe beleilleszthető.
Receptek: Zellerrel a wokban
Most pedig nézzünk néhány konkrét receptet, amelyekben a zeller a főszerephez jut.
1. Zelleres-marhahúsos wok
Hozzávalók:
- 300g vékonyra szeletelt marhahús
- 2 szál zellerszár, vékonyra szeletelve
- 1 kisebb zellergyökér, vékony csíkokra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 kis darab gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál osztrigaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- Növényi olaj a sütéshez
- Szezámmag a díszítéshez
Elkészítés:
- Keverjük össze a marhahúst 1 evőkanál szójaszósszal és a szezámolajjal.
- Forrósítsunk fel egy wokot a növényi olajjal.
- Pirítsuk meg a marhahúst, majd tegyük félre.
- Adjuk a wokba a fokhagymát, a gyömbért, a zellert és a paprikát, és pirítsuk néhány percig.
- Adjuk hozzá a maradék szójaszószt és az osztrigaszószt, majd keverjük össze.
- Tegyük vissza a marhahúst a wokba, és forrósítsuk össze.
- Tálaljuk rizzsel, és szórjuk meg szezámmaggal.
2. Tofu és zöldséges wok
Hozzávalók:
- 300g tofu, kockára vágva
- 2 szál zellerszár, karikára vágva
- 1 sárgarépa, vékony karikákra vágva
- 1 brokkoli rózsa, kisebb darabokra szedve
- 1 hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál méz
- Növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Forrósítsunk fel egy wokot a növényi olajjal.
- Pirítsuk meg a tofut, amíg aranybarna nem lesz.
- Tegyük félre a tofut.
- Adjuk a wokba a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a brokkolit és a zellert, és pirítsuk néhány percig.
- Keverjük össze a szójaszószt, a rizsecetet és a mézet, majd öntsük a zöldségekre.
- Tegyük vissza a tofut a wokba, és forrósítsuk össze.
- Tálaljuk rizzsel vagy tésztával.
Tippek és trükkök a zeller wokban való használatához
A zellerrel való kísérletezés a wokban nem bonyolult, de érdemes néhány tippet betartani:
- Előkészítés: A zellert alaposan mossuk meg és vágjuk fel a kívánt méretűre. A gyökeret érdemes előfőzni, ha keményebb textúrájú.
- Hőmérséklet: A wokot mindig forróra hevítsük fel, mielőtt elkezdenénk a sütést.
- Idő: Ne süssük túl a zöldségeket, mert elveszítik roppanósságukat.
- Ízesítés: Kísérletezzünk bátran a különböző keleti fűszerekkel és szószokkal.
- Kombinációk: A zeller jól harmonizál a legtöbb zöldséggel, hússal és tofuval, így szabadon variálhatjuk az összetevőket.
A zeller tehát nem csak a levesek és a saláták hozzávalója lehet. A keleti konyha ízvilágába is remekül beilleszthető, és a wokban elkészítve igazán különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Próbáljuk ki bátran, és fedezzük fel a zeller új arcát!