A lucskos káposzta, ez a jellegzetes erdélyi étel, sokkal több, mint egyszerű étel. Ez egy emlék, egy érzés, egy darabka a múltunkból. A nagymamáink konyhájában fortyogó illatok, a család együttléte az asztal körül – mindez benne van egy tányér lucskos káposztában. De mi is az a lucskos káposzta, és hogyan készül a hagyományos erdélyi recept szerint?
Mi is az a Lucskos Káposzta?
A lucskos káposzta egy savanyú káposztából készült, tartalmas egytálétel, amit hagyományosan húsos szalonnával, füstölt hússal és tejföllel gazdagítanak. A neve a „lucskos” szóból ered, ami a viszonylag sok lére utal. Persze, a lé mennyisége a készítő egyéni ízlésétől is függ.
A Hagyományos Erdélyi Recept
Nincs két egyforma lucskos káposzta recept, ahány ház, annyi szokás. Azonban vannak alapvető elemek, amelyek minden receptben megtalálhatók. Íme egy klasszikus recept, amit én is a nagymamámtól tanultam:
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta (lehetőleg fejes káposzta, vágva)
- 20 dkg húsos szalonna (kockázva)
- 30 dkg füstölt hús (pl. füstölt tarja, kockázva)
- 1 nagy fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj vagy zsír
- 2 dl tejföl (elhagyható, de erősen ajánlott)
- 1 evőkanál liszt (a tejföl sűrítéséhez, opcionális)
Elkészítés:
- A szalonnát kockázzuk fel, és egy nagy fazékban, közepes lángon pirítsuk meg. A kisült zsírt ne öntsük ki, ebben fogjuk később a hagymát dinsztelni.
- Adjuk a szalonnához a finomra vágott vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg!
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.
- Húzzuk le a fazekat a tűzről, és keverjük hozzá a pirospaprikát, őrölt köményt, sót és borsot. Nagyon fontos, hogy a pirospaprika ne égjen meg, mert keserű lesz!
- Adjuk a fűszeres alaphoz a savanyú káposztát, és keverjük alaposan össze.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt főzzük kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- Amikor a káposzta már puha, adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, és főzzük még kb. 20 percig.
- Ha szeretnénk sűríteni a szaftot, keverjük simára a tejfölt a liszttel, és a lucskos káposzta levéből vegyünk ki pár kanállal, keverjük a tejfölös keverékhez, majd öntsük vissza a fazékba. Forraljuk össze, amíg besűrűsödik. (Ez a lépés opcionális)
- Tálaláskor merjük tányérokba a lucskos káposztát, és kínáljuk friss kenyérrel.
Tippek és Trükkök
- A savanyú káposzta minősége nagyban befolyásolja a végeredményt. Ha túl savanyú a káposzta, öblítsük le hideg vízzel.
- A füstölt hús kiválasztásánál figyeljünk, hogy jó minőségű legyen. A füstölt tarja és a füstölt kolbász is kiválóan passzol a lucskos káposztához.
- Ha nincs otthon tejfölünk, anélkül is elkészíthetjük a lucskos káposztát, de a tejföl adja meg a jellegzetes, krémes ízét.
- A lucskos káposzta másnap még finomabb, amikor az ízek összeértek.
- Készíthetünk vegetáriánus lucskos káposztát is, ebben az esetben hagyjuk ki a szalonnát és a füstölt húst. Helyette adhatunk hozzá gombát vagy füstölt tofu kockákat.
Miért pont lucskos káposzta?
A lucskos káposzta nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. A savanyú káposzta gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszerünket. A benne lévő rostok jót tesznek az emésztésünknek, és a füstölt hús energiát ad a mindennapokhoz. Ráadásul, a lucskos káposzta egy rendkívül kiadós étel, amivel jól lehet lakni.
Próbáljátok ki ezt a hagyományos erdélyi receptet, és idézzétek fel a nagymamáitok konyhájának ízeit! Jó étvágyat!