A töltött karalábé egy hagyományos, mégis sokoldalú étel, amely tökéletes választás lehet egy kiadós ebédre vagy vacsorára. A friss karalábé íze, a gazdag töltelék és a krémes mártás kombinációja egy igazi ínyencség. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes töltött karalábé receptjét lépésről lépésre, tippekkel és trükkökkel kiegészítve.
Miért érdemes töltött karalábét készíteni?
Számos oka van annak, hogy a töltött karalábé remek választás lehet:
- Egészséges: A karalábé tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett alacsony a kalóriatartalma.
- Sokoldalú: A töltelék variálható húsos, vegetáriánus vagy vegán verzióban is.
- Kiadós: Egy adag töltött karalábé remekül laktat, így tökéletes főétel.
- Ízletes: A karalábé édeskés íze remekül harmonizál a sós töltelékkel és a krémes mártással.
- Környezetbarát: A karalábé helyi termelőktől beszerezhető, így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.
A tökéletes töltött karalábé receptje
Íme, egy bevált recept, amely garantáltan sikert arat!
Hozzávalók:
- 6-8 közepes méretű karalábé
- 500 g darált hús (lehet sertés, marha vagy pulyka, de akár vegyesen is)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g rizs
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
- A mártáshoz: 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 5 dl húsleves (vagy zöldségleves)
Elkészítés:
- A karalábékat alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg. Egy éles késsel vagy kanállal vájjuk ki a belsejüket úgy, hogy egy kb. 1 cm vastag fal maradjon. A kivájt karalábé belsejét tegyük félre, mert a mártáshoz fel fogjuk használni.
- A rizst főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg.
- A darált húst keverjük össze a főtt rizzsel, a dinsztelt hagymával, a tojással, az apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal és pirospaprikával.
- A karalábékat töltsük meg a húsos keverékkel. Ügyeljünk arra, hogy ne tömjük túl, mert a rizs főzés közben megdagad.
- Egy nagy lábasban hevítsünk kevés olajat, és tegyük bele a megtöltött karalábékat. Pirítsuk meg őket minden oldalról, majd öntsük fel annyi húslevessel, hogy ellepje őket.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt pároljuk kb. 45-60 percig, amíg a karalábé megpuhul.
- Amíg a karalábék párolódnak, készítsük el a mártást. A kivájt karalábé belsejét aprítsuk fel, és dinszteljük meg egy kevés olajon. Adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet és a húslevest. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik.
- A kész töltött karalábékat tálaljuk a mártással leöntve. Köretnek főtt burgonyát, krumplipürét vagy friss salátát kínálhatunk mellé.
Tippek és trükkök
- A töltelékbe keverhetünk apróra vágott gombát, sárgarépát vagy zöldborsót is.
- A mártást ízesíthetjük egy kevés citromlével vagy mustárral.
- Ha vegetáriánus változatot szeretnénk készíteni, a darált húst helyettesíthetjük szójakockával, lencsével vagy gombával.
- A karalábékat sütőben is megsüthetjük. Ebben az esetben a húsleves helyett öntsünk alá egy kevés vizet, és fedő alatt süssük 180 fokon kb. 1 órán keresztül.
- A maradék töltött karalábé másnap is finom, sőt, állítólag még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.
Variációk egy témára
A töltött karalábé receptje végtelenül variálható. Próbáljuk ki a következő ötleteket:
- Vegán töltött karalábé: A töltelék alapja lehet főtt quinoa, lencse, gomba és zöldségek. A mártást készítsük növényi tejföllel vagy kókusztejjel.
- Mediterrán töltött karalábé: A töltelékbe keverjünk olívabogyót, aszalt paradicsomot, kapribogyót és fetát.
- Csípős töltött karalábé: Adjuk a töltelékhez egy kevés chilit vagy tabasco szószt.
- Gombás töltött karalábé: A töltelékbe keverjünk sokféle gombát, például csiperkét, shiitake-t és erdei gombákat.
Kívánunk jó étvágyat a töltött karalábéhoz! Reméljük, hogy ez a recept inspirációt ad a konyhai kísérletezéshez!