Ahogy beköszönt az ősz, a konyhák megtelnek a szezonális alapanyagok illatával. Ilyenkor a laskatök is főszerepet kap, nemcsak a sós ételekben, hanem a desszertekben is! Ez a sokoldalú zöldség remekül felhasználható édes süteményekhez, gazdag ízt és nedvességet kölcsönözve nekik. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz a laskatökből ínycsiklandó süteményeket, amelyek garantáltan elvarázsolják az ízlelőbimbóidat!
Miért érdemes laskatököt használni a süteményekhez?
A laskatök nemcsak finom, hanem számos előnnyel is rendelkezik, ami miatt érdemes beépíteni a süteményekbe:
- Nedvesség: A laskatök magas víztartalma miatt a sütemények puhák és szaftosak maradnak.
- Íz: A laskatök enyhe, édeskés íze remekül harmonizál a fűszerekkel, mint a fahéj, gyömbér, szerecsendió.
- Táplálkozási érték: A laskatök gazdag A-vitaminban, rostban és antioxidánsokban.
- Sokoldalúság: Pürésítve, reszelve vagy kockázva is használható süteményekben.
Laskatök előkészítése a süteményhez
A laskatök felhasználása előtt elő kell készíteni. Íme néhány módszer:
- Sütőben sütés: Vágd félbe a tököt, távolítsd el a magokat, majd helyezd a vágott felével lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 180°C-on, amíg a húsa megpuhul (kb. 45-60 perc). Ha kihűlt, kanalazd ki a húsát, és pürésítsd.
- Mikrohullámú sütő: Vágd félbe a tököt, távolítsd el a magokat, majd tedd egy mikrohullámú sütőben használható tálba, kevés vízzel. Fedd le, és párold, amíg megpuhul (kb. 10-15 perc). Ezután kanalazd ki a húsát, és pürésítsd.
- Főzés: Hámozd meg a tököt, vágd kockákra, és főzd puhára sós vízben. Szűrd le, és pürésítsd.
Receptek: Laskatökös édességek, amiket imádni fogsz
1. Laskatökös muffin
Ez a recept tökéletes egy gyors és egyszerű laskatökös finomság elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1 bögre cukor
- 1/2 bögre olaj
- 2 tojás
- 1 bögre laskatökpüré
- 1/2 bögre aprított dió (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffin formát, vagy béleld ki papírkosárkákkal.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fűszereket.
- Egy másik tálban keverd össze a cukrot, olajat, tojásokat és a laskatökpürét.
- Add a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd össze, amíg épp csak összeáll.
- Keverd bele az aprított diót (ha használod).
- Töltsd a tésztát a muffin formákba, kb. 2/3-ig.
- Süsd 20-25 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.
2. Laskatökös sütemény
Ez a sütemény egy igazi klasszikus, tökéletes egy őszi délutánra.
Hozzávalók:
- 2 1/2 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 3/4 bögre cukor
- 3/4 bögre olaj
- 4 tojás
- 1 1/2 bögre laskatökpüré
- 1 bögre aprított dió vagy pekándió (opcionális)
- Máz:
- 10 dkg krémsajt
- 5 dkg vaj
- 2 bögre porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend ki és lisztezd ki egy 23×33 cm-es tepsit.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fűszereket.
- Egy másik tálban keverd össze a cukrot, olajat, tojásokat és a laskatökpürét.
- Add a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és keverd össze, amíg épp csak összeáll.
- Keverd bele az aprított diót vagy pekándiót (ha használod).
- Öntsd a tésztát a tepsibe, és süsd 30-35 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.
- Hagyd kihűlni a tepsiben.
- Máz elkészítése:
- Verd fel a krémsajtot és a vajat egy tálban, amíg krémes nem lesz.
- Lassan add hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, és keverd simára.
- Kend a mázat a kihűlt sütemény tetejére.
3. Laskatökös zabkása sütemény
Egy egészségesebb alternatíva a laskatökös sütemények kedvelőinek.
Hozzávalók:
- 1 1/2 bögre zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/4 bögre barna cukor
- 1/4 bögre olvasztott kókuszolaj
- 1 tojás
- 1 bögre laskatökpüré
- 1/2 bögre tej vagy növényi tej
- 1/4 bögre mazsola vagy áfonya (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kend ki egy kisebb tepsit.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, sütőport, sót, fahéjat és gyömbért.
- Add hozzá a barna cukrot, olvasztott kókuszolajat, tojást, laskatökpürét és a tejet. Keverd össze alaposan.
- Keverd bele a mazsolát vagy áfonyát (ha használod).
- Öntsd a tésztát a tepsibe, és süsd 20-25 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök
- A laskatökpürét készítheted előre, és tárolhatod a hűtőben akár 3 napig, vagy a fagyasztóban több hónapig.
- Kísérletezz a fűszerekkel! A szegfűszeg, kardamom és a csillagánizs is jól illik a laskatökhöz.
- Adj a süteményhez aprított csokoládét, aszalt gyümölcsöket vagy magokat a még gazdagabb ízélményért.
- A máz helyett megszórhatod a süteményeket porcukorral vagy kakaóporral.
Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel és tippekkel te is elkészíted a tökéletes laskatökös süteményt! Jó sütést!