Szeretnél valami egészségeset, frisset és könnyen elkészíthető ebédet vagy vacsorát? Akkor a brokkoli saláta joghurtos öntettel tökéletes választás! Ez a recept nem csak ízletes, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Én személy szerint imádom, mert remekül variálható és bármilyen alkalomra megállja a helyét, legyen szó egy könnyű ebédről a munkahelyen, egy családi vacsoráról vagy egy baráti grillpartiról.
Miért érdemes brokkoli salátát enni?
A brokkoli egy igazi szuperélelmiszer, tele A-, C-, E- és K-vitaminnal, folsavval, rosttal és antioxidánsokkal. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a sejteket a károsodástól és hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így bátran fogyaszthatjuk, ha épp figyelünk a vonalainkra.
A joghurtos öntet pedig nem csak finom, de a benne lévő probiotikumok jót tesznek a bélflóránknak. A majonézes öntetekkel szemben sokkal könnyedebb és egészségesebb alternatíva, ráadásul remekül kiemeli a brokkoli friss ízét.
A tökéletes brokkoli saláta receptje
Íme az én kedvenc brokkoli saláta receptem, amit kedved szerint variálhatsz!
Hozzávalók:
- 500g brokkoli
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 csokor friss petrezselyem vagy kapor
- Só, bors ízlés szerint
- Opcionális: aszalt vörös áfonya, pirított napraforgómag, kockázott sajt, bacon
Elkészítés:
- A brokkolit rózsáira szedjük és alaposan megmossuk.
- Forró, sós vízben 3-5 percig főzzük, amíg roppanósra nem puhul. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor elveszíti a színét és az állagát. Ha szeretjük a nyers brokkolit, akkor el is hagyhatjuk a főzést, de ebben az esetben érdemes apróbbra vágni a rózsákat.
- Leszűrjük és azonnal jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot és megőrizzük a színét.
- A joghurtot egy tálban összekeverjük a citromlével, a zúzott fokhagymával (ha használjuk), a finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral, sóval és borssal.
- A lecsepegtetett brokkolit a joghurtos öntethez adjuk és alaposan összekeverjük.
- Hűtőben legalább 30 percig hűtjük, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt megszórhatjuk aszalt vörös áfonyával, pirított napraforgómaggal, kockázott sajttal vagy sült baconnel.
Tippek és trükkök a tökéletes brokkoli salátához:
- Ha nincs friss petrezselyem vagy kapor, használhatunk szárított fűszernövényeket is.
- A joghurtos öntetbe keverhetünk egy kevés mézet vagy agave szirupot, ha édesebb ízre vágyunk.
- A brokkoli salátát elkészíthetjük előre is, akár egy nappal korábban is.
- Ha szeretjük a pikáns ízeket, adhatunk a joghurtos öntethez egy kevés csípős paprikát vagy chilit.
- A brokkoli saláta remekül illik grillezett húsokhoz, halakhoz vagy akár egy egyszerű pirítóshoz is.
Brokkoli saláta variációk
A brokkoli saláta remekül variálható, így könnyen a saját ízlésünkre szabhatjuk. Íme néhány ötlet:
- Csirkés brokkoli saláta: Adjuk hozzá sült vagy főtt csirkemell kockákat a salátához.
- Tojásos brokkoli saláta: Főtt tojást kockázunk a salátába.
- Tésztás brokkoli saláta: Főtt tésztát (pl. penne, fusilli) adunk a salátához.
- Vegán brokkoli saláta: A joghurtot helyettesítsük növényi joghurttal vagy cashew krémmel.
Záró gondolatok
A brokkoli saláta joghurtos öntettel egy igazán könnyű, friss és egészséges étel, amely tökéletes választás a mindennapokra. Próbáld ki te is ezt a receptet, és variáld kedved szerint! Biztos vagyok benne, hogy imádni fogod!